Původ cheesesteaku je často připisován Patu Olivierimu, prodejci párků v rohlíku v jižní Philadelphii. Ve třicátých letech minulého století Pat a jeho bratr Harry provozovali skromný stánek s párky v rohlíku poblíž italského trhu v Jižní Philadelphii. Jednoho dne v roce 1930 se Pat rozhodl experimentovat s hovězím masem a griloval ho na svém grilu. Do směsi přidal trochu cibule a vařené maso a cibuli vložil do italského sendviče. Projíždějící taxikář, zaujatý vůní ho požádal zda by mohl nový výtvor vyzkoušet. Řidič si to tak zamiloval, že to rozšířilo a „steakový sendvič“, na kterém si pochutnal taxikář se náhle dožadovalo celé sousedství.
Ingredients
Jakmile se zprávy o lahodném sendviči rozšířily, bratři Olivieri se rozhodli zaměřit se na prodej sendvičů se sýrovým steakem místo párků v rohlíku. V roce 1933 otevřeli novou restauraci s názvem „Pat's King of Steaks“, která funguje dodnes a je považována za jedno z ikonických míst pro cheesesteaky ve Philadelphii.
Postup
- Smíchejte všechny ingredience v míse mixéru a důkladně je promíchejte.
- Přikryjte a nechte 15–20 minut odpočinout (autolýza).
- Těsto hněteme 3–5 minut, dokud nebude hladké.
- Zakryjte a kyněte, dokud nezdvojnásobí svůj objem, asi 30–60 minut.
- Vyklopte těsto a udělejte několikrát těsto přeložte.
- Rozdělte jej na dva stejně velké kusy.
- Vytvořte kuličky a vložte je do prostorných nádob a pevně uzavřete.
- Těsto vložte na 12–48 hodin do lednice.
- Těsto nechte stabilizovat se na pokojovou teplotu.
- Těsto vytvarujte pomocí válečku do tvaru trojúhelníku.
- Začněte úzkým koncem trojúhelníku a těsto srolujte do tvaru rohlíku.
- Začněte uprostřed a natáhněte těsto na požadovanou délku jemným válením.
- Položte rohlíky na pečící papír.
- Zakryjte sendviče plastovou fólií a nechte kynout posledních 30 minut.
- Předehřejte si troubu na 425F / 220C. Umístěte prázdný hluboký plech na dno.
- Sendviče jsou připraveny k pečení, když se zdvojnásobí, a jsou elastické na dotek.
- Sendviče pečte v páře 16–18 minut a v polovině otočte.
- Nechte rolky úplně vychladnout (30–60 minut)
- Abyste dosáhli nejlepších výsledků, uložte je alespoň na 3–4 hodiny do plastového sáčku, než je nařežete.
More from history
Dalším významným hráčem v historii cheesesteakové rolky je Geno's Steaks, kterou založil Joe Vento v roce 1966, hned přes ulici od Pat's. Rivalita mezi Pat's a Geno's se stala legendární a zůstávají dvě z nejslavnějších míst pro cheesesteak ve Filadelfii, která přitahují turisty i místní obyvatele.
Rolky se sýrovým steakem se tradičně skládají z nakrájeného ribeye nebo "top round" steaku, restované cibule a roztaveného sýra (obvykle provolone, American nebo Cheez Whiz) podávaného v dlouhém, křupavém sendviči. V průběhu let se objevily variace s přísadami jako paprika, houby a dokonce i kečup, majonéza nebo pálivá omáčka podle individuálních preferencí.
Ingredience
Postup
- Smíchejte všechny ingredience v míse mixéru a důkladně je promíchejte.
- Přikryjte a nechte 15–20 minut odpočinout (autolýza).
- Těsto hněteme 3–5 minut, dokud nebude hladké.
- Zakryjte a kyněte, dokud nezdvojnásobí svůj objem, asi 30–60 minut.
- Vyklopte těsto a udělejte několikrát těsto přeložte.
- Rozdělte jej na dva stejně velké kusy.
- Vytvořte kuličky a vložte je do prostorných nádob a pevně uzavřete.
- Těsto vložte na 12–48 hodin do lednice.
- Těsto nechte stabilizovat se na pokojovou teplotu.
- Těsto vytvarujte pomocí válečku do tvaru trojúhelníku.
- Začněte úzkým koncem trojúhelníku a těsto srolujte do tvaru rohlíku.
- Začněte uprostřed a natáhněte těsto na požadovanou délku jemným válením.
- Položte rohlíky na pečící papír.
- Zakryjte sendviče plastovou fólií a nechte kynout posledních 30 minut.
- Předehřejte si troubu na 425F / 220C. Umístěte prázdný hluboký plech na dno.
- Sendviče jsou připraveny k pečení, když se zdvojnásobí, a jsou elastické na dotek.
- Sendviče pečte v páře 16–18 minut a v polovině otočte.
- Nechte rolky úplně vychladnout (30–60 minut)
- Abyste dosáhli nejlepších výsledků, uložte je alespoň na 3–4 hodiny do plastového sáčku, než je nařežete.