Boloňská Omáčka

Boloňská omáčka známá v Itálii také jako "ragù alla bolognese", typická pro město Bologna. Obvykle se používá k přípravě tagliatelle al ragù a k přípravě lasagne alla bolognese. Příprava zahrnuje několik technik, včetně dušení, smažení a dušení.

Příprava1 hrVaření30 minCelkem1 hr 30 min
AutorPeterPorce4 PorceKategorie, , ,

Ingrediencie

 1 lžíci másla
 1 lžíci olivového oleje
Restujeme
 350 g mletého hovězího masa
 50 g slaniny(nakrájená na kostičky)
 1 velká mrkev(nakrájená na kostičky)
 2 tyčky řapíkatého celeru(nakrájená na kostičky)
 1 pt velké cibule(nakrájená na kostičky)
...koření
 1 štipka muškátového oříšku
 1 štipka soli
 1 štipka černého pepře
...tekutiny
  šálek mléka nebo smetany
  šálek bílého vína
 400 g rajčat v plechovkách

Postup

1

  • Nakrájejte mrkev, cibuli a celer na kostičky.
  • Cibuli osmahněte, pak přidejte mrkev a celer na dvě minuty.
  • Přidejte maso, špetku soli, pepř a vařte, dokud už není syrové.
  • Snížíme teplotu na střední a přidáme mléko a muškátový oříšek, mícháme, dokud se neodpaří všechna tekutina.

2

Vařením masa v mléce se zbavíme příliš hovězí chuti. Mléko lze nahradit smetanou.
Muškátový oříšek můžeme nahradit novým kořením, abychom dosáhli komplexnější chuti.

  • Poté přidáme víno a vaříme do odpaření.

3

Pokud používáte celá rajčata z plechovky, doporučuji je rozmixovat, abyste získali hladkou omáčku.

  • Přidejte plechovku rajčat a trochu vody, aby se plechovka propláchla.
  • Dobře promíchejte, po uvaření zavřete pokličku a vařte na 70 kPa po dobu 20 minut s rychlým uvolněním.
  • Při podávání omáčku přelijte lžící přes těstoviny, přidejte parmazán a promíchejte.
  • Doplňte další omáčkou, sýrem a přidejte čerstvý celer.

Ingredience

 1 lžíci másla
 1 lžíci olivového oleje
Restujeme
 350 g mletého hovězího masa
 50 g slaniny(nakrájená na kostičky)
 1 velká mrkev(nakrájená na kostičky)
 2 tyčky řapíkatého celeru(nakrájená na kostičky)
 1 pt velké cibule(nakrájená na kostičky)
...koření
 1 štipka muškátového oříšku
 1 štipka soli
 1 štipka černého pepře
...tekutiny
  šálek mléka nebo smetany
  šálek bílého vína
 400 g rajčat v plechovkách

Postup

1

  • Nakrájejte mrkev, cibuli a celer na kostičky.
  • Cibuli osmahněte, pak přidejte mrkev a celer na dvě minuty.
  • Přidejte maso, špetku soli, pepř a vařte, dokud už není syrové.
  • Snížíme teplotu na střední a přidáme mléko a muškátový oříšek, mícháme, dokud se neodpaří všechna tekutina.

2

Vařením masa v mléce se zbavíme příliš hovězí chuti. Mléko lze nahradit smetanou.
Muškátový oříšek můžeme nahradit novým kořením, abychom dosáhli komplexnější chuti.

  • Poté přidáme víno a vaříme do odpaření.

3

Pokud používáte celá rajčata z plechovky, doporučuji je rozmixovat, abyste získali hladkou omáčku.

  • Přidejte plechovku rajčat a trochu vody, aby se plechovka propláchla.
  • Dobře promíchejte, po uvaření zavřete pokličku a vařte na 70 kPa po dobu 20 minut s rychlým uvolněním.
  • Při podávání omáčku přelijte lžící přes těstoviny, přidejte parmazán a promíchejte.
  • Doplňte další omáčkou, sýrem a přidejte čerstvý celer.

Boloňská Omáčka

Líbil se ti recept? Dej nám vědět v komentáři, nebo sdílej s přáteli.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

This website would like to use cookies to improve your experience.