Bolognese Sauce Boloňská Omáčka

Boloňská Omáčka

Historie boloňské omáčky, známé také jako ragú alla Bolognese, je hluboce zakořeněna v italských kulinářských tradicích. Pochází z města Bologna v regionu Emilia-Romagna v severní Itálii. Omáčka má bohatou a složitou historii, která sahá několik století zpět.

Příprava1 hrVaření30 minCelkem1 hr 30 min
AutorPeterPorce4 PorceKategorie, , ,

Ingrediencie

Restujeme
 1 lžíce másla
 1 lžíce olivového oleje
 350 g mletého hovězího masa
 50 g slaniny(nakrájená na kostičky)
 1 velká mrkev(nakrájená na kostičky)
 2 tyčky řapíkatého celeru(nakrájená na kostičky)
 1 pt velké cibule(nakrájená na kostičky)
...koření
 1 štipka muškátového oříšku
 1 štipka soli
 1 štipka černého pepře
...tekutiny
  šálek mléka nebo smetany
  šálek bílého vína
 400 g rajčat v plechovkách
Bolognese Sauce Boloňská Omáčka

Nejstarší známý recept připomínající boloňskou omáčku lze nalézt v kuchařce s názvem „L'Apicio Moderno“, kterou napsal Cesare Lancellotti na konci 18. století. Omáčka však pravděpodobně existovala v nějaké formě i před tím. Předpokládá se, že recept na ragú alla Bolognese se v Bologni předával z generace na generaci a postupem času se vyvíjel a zdokonaloval.

Postup

Sauté
1

  • Nakrájejte mrkev, cibuli a celer na kostičky.
  • Slaninu lehce opečte.
  • Cibuli osmahněte, pak přidejte mrkev a celer na dvě minuty.
  • Přidejte maso, špetku soli, pepř a vařte, dokud už není syrové.

...podlijeme
2

Vařením masa v mléce se zbavíme příliš hovězí chuti. Mléko lze nahradit smetanou.
Muškátový oříšek můžeme nahradit novým kořením, abychom dosáhli komplexnější chuti.
Pokud používáte celá rajčata z plechovky, doporučuji je rozmixovat, abyste získali hladkou omáčku.

  • Snížíme teplotu na střední a přidáme mléko a muškátový oříšek, mícháme, dokud se neodpaří všechna tekutina.
  • Poté přidáme víno a vaříme do odpaření.
  • Přidejte plechovku rajčat a trochu vody, aby se plechovka propláchla.

Vaření
3

Metoda varné desky
Volně přikryté dusíme 2–3 hodiny.

Metoda vaření pod tlakem
Vařte pod tlakem při 70 kpa po dobu 20 minut s rychlým uvolněním.

Metoda pomalého vaření
Vařte 4-6 hodin na HIGH nebo 6-8 na LOW.

Servírovaní
4

  • Při podávání omáčku přelijte lžící přes těstoviny, přidejte parmazán a promíchejte.
  • Doplňte další omáčkou, sýrem a přidejte čerstvý celer.

Ingredience

Restujeme
 1 lžíce másla
 1 lžíce olivového oleje
 350 g mletého hovězího masa
 50 g slaniny(nakrájená na kostičky)
 1 velká mrkev(nakrájená na kostičky)
 2 tyčky řapíkatého celeru(nakrájená na kostičky)
 1 pt velké cibule(nakrájená na kostičky)
...koření
 1 štipka muškátového oříšku
 1 štipka soli
 1 štipka černého pepře
...tekutiny
  šálek mléka nebo smetany
  šálek bílého vína
 400 g rajčat v plechovkách

Postup

Sauté
1

  • Nakrájejte mrkev, cibuli a celer na kostičky.
  • Slaninu lehce opečte.
  • Cibuli osmahněte, pak přidejte mrkev a celer na dvě minuty.
  • Přidejte maso, špetku soli, pepř a vařte, dokud už není syrové.

...podlijeme
2

Vařením masa v mléce se zbavíme příliš hovězí chuti. Mléko lze nahradit smetanou.
Muškátový oříšek můžeme nahradit novým kořením, abychom dosáhli komplexnější chuti.
Pokud používáte celá rajčata z plechovky, doporučuji je rozmixovat, abyste získali hladkou omáčku.

  • Snížíme teplotu na střední a přidáme mléko a muškátový oříšek, mícháme, dokud se neodpaří všechna tekutina.
  • Poté přidáme víno a vaříme do odpaření.
  • Přidejte plechovku rajčat a trochu vody, aby se plechovka propláchla.

Vaření
3

Metoda varné desky
Volně přikryté dusíme 2–3 hodiny.

Metoda vaření pod tlakem
Vařte pod tlakem při 70 kpa po dobu 20 minut s rychlým uvolněním.

Metoda pomalého vaření
Vařte 4-6 hodin na HIGH nebo 6-8 na LOW.

Servírovaní
4

  • Při podávání omáčku přelijte lžící přes těstoviny, přidejte parmazán a promíchejte.
  • Doplňte další omáčkou, sýrem a přidejte čerstvý celer.

Boloňská Omáčka

Líbil se ti recept? Dej nám vědět v komentáři, nebo sdílej s přáteli.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

This website would like to use cookies to improve your experience.