Historie boloňské omáčky, známé také jako ragú alla Bolognese, je hluboce zakořeněna v italských kulinářských tradicích. Pochází z města Bologna v regionu Emilia-Romagna v severní Itálii. Omáčka má bohatou a složitou historii, která sahá několik století zpět.
Prep Time1 hrCook Time30 minsTotal Time1 hr 30 mins
Ingrediencie
Restujeme
1 tbsp másla
1 tbsp olivového oleje
350 g mletého hovězího masa
50 g slaniny
1 velká mrkev
2 tyčky řapíkatého celeru
1 pt velké cibule
...koření
1 pinch muškátového oříšku
1 pinch soli
1 pinch černého pepře
...tekutiny
⅔ cup mléka nebo smetany
⅔ cup bílého vína
400 g rajčat v plechovkách
Nejstarší známý recept připomínající boloňskou omáčku lze nalézt v kuchařce s názvem „L'Apicio Moderno“, kterou napsal Cesare Lancellotti na konci 18. století. Omáčka však pravděpodobně existovala v nějaké formě i před tím. Předpokládá se, že recept na ragú alla Bolognese se v Bologni předával z generace na generaci a postupem času se vyvíjel a zdokonaloval.
Postup
Sauté
1
- Nakrájejte mrkev, cibuli a celer na kostičky.
- Slaninu lehce opečte.
- Cibuli osmahněte, pak přidejte mrkev a celer na dvě minuty.
- Přidejte maso, špetku soli, pepř a vařte, dokud už není syrové.
<i>...podlijeme</i>
2Vařením masa v mléce se zbavíme příliš hovězí chuti. Mléko lze nahradit smetanou.
Muškátový oříšek můžeme nahradit novým kořením, abychom dosáhli komplexnější chuti.
Pokud používáte celá rajčata z plechovky, doporučuji je rozmixovat, abyste získali hladkou omáčku.
- Snížíme teplotu na střední a přidáme mléko a muškátový oříšek, mícháme, dokud se neodpaří všechna tekutina.
- Poté přidáme víno a vaříme do odpaření.
- Přidejte plechovku rajčat a trochu vody, aby se plechovka propláchla.
Vaření
3Metoda varné desky
Volně přikryté dusíme 2–3 hodiny.
Metoda vaření pod tlakem
Vařte pod tlakem při 70 kpa po dobu 20 minut s rychlým uvolněním.
Metoda pomalého vaření
Vařte 4-6 hodin na HIGH nebo 6-8 na LOW.
Servírovaní
4
- Při podávání omáčku přelijte lžící přes těstoviny, přidejte parmazán a promíchejte.
- Doplňte další omáčkou, sýrem a přidejte čerstvý celer.
Ingredients
Restujeme
1 tbsp másla
1 tbsp olivového oleje
350 g mletého hovězího masa
50 g slaniny
1 velká mrkev
2 tyčky řapíkatého celeru
1 pt velké cibule
...koření
1 pinch muškátového oříšku
1 pinch soli
1 pinch černého pepře
...tekutiny
⅔ cup mléka nebo smetany
⅔ cup bílého vína
400 g rajčat v plechovkách
Directions
Sauté
1
- Nakrájejte mrkev, cibuli a celer na kostičky.
- Slaninu lehce opečte.
- Cibuli osmahněte, pak přidejte mrkev a celer na dvě minuty.
- Přidejte maso, špetku soli, pepř a vařte, dokud už není syrové.
<i>...podlijeme</i>
2Vařením masa v mléce se zbavíme příliš hovězí chuti. Mléko lze nahradit smetanou.
Muškátový oříšek můžeme nahradit novým kořením, abychom dosáhli komplexnější chuti.
Pokud používáte celá rajčata z plechovky, doporučuji je rozmixovat, abyste získali hladkou omáčku.
- Snížíme teplotu na střední a přidáme mléko a muškátový oříšek, mícháme, dokud se neodpaří všechna tekutina.
- Poté přidáme víno a vaříme do odpaření.
- Přidejte plechovku rajčat a trochu vody, aby se plechovka propláchla.
Vaření
3Metoda varné desky
Volně přikryté dusíme 2–3 hodiny.
Metoda vaření pod tlakem
Vařte pod tlakem při 70 kpa po dobu 20 minut s rychlým uvolněním.
Metoda pomalého vaření
Vařte 4-6 hodin na HIGH nebo 6-8 na LOW.
Servírovaní
4
- Při podávání omáčku přelijte lžící přes těstoviny, přidejte parmazán a promíchejte.
- Doplňte další omáčkou, sýrem a přidejte čerstvý celer.
Related recipes