Každý z nás zná roštěnou, ale kdo z nás ví ,kde najdeme toto maso na zvířeti? A kolik z nás ví, že si z tohoto masa může udělat nádherný steak, který chutná skvěle. Hovězí roštěná je považováno za nejlepší hovězí maso na steaky.
Kde najdeme roštěnou?
Hovězí roštěnou najdeme na hřbetě zvířete. Maso je šťavnaté a lehce prorostlé tukem, který z masa dělá skvělou pochoutku. Je rozdělena na dvě části. Část blíže k hlavě se nazývá vysoký roštěnec a druhou půlka se nazývá nízký roštěnec.
Hovězí roštěná – vysoký roštenec
Hovězí roštěná z horní části známe jako vysoký roštěnec má v sobě více tuku, přibližně 15 %. Rozdíl oproti nízkému roštěnci poznáte v příčném řezu, kde uvidíte několik vrstev svalů. Z této části zvířete pochází legendární a mnohdy považován za nejlepší steak:
- Rib Eye steak (ve francouzské kuchyni známe pod názvem Entercote)
Hovězí roštěná – nízký roštěnec
Roštěná z dolní části tzv. nízký roštěnec je o trochu libovější a v řezu spatříte jeden celistvý sval. Můžeme si vyjmenovat známe steaky z této části roštěné:
- New York steak
- T-bone steak (známý díky své kosti uprostřed – z velké strany nízky roštenec, z malé svíčková)
- Striploin steak
- Porterhouse steak
Nízký roštěnec na pečení
Tuto část masa můžeme dát také do trouby a udělat z něj luxusní anglický Roastbeef. Jedná se o část z nízké roštěné, kterou upečeme v troubě na 160oC přibližně 15 minut (čas se liší podle výšky masa). Po upečení je hovězí roštěnec nádherně růžový, šťavnatý a chutná skvěle i za studena.