Tonkotsu Broth Vývar Tonkotsu

Vývar Tonkotsu

Tonkotsu vývar se vyrábí dusením vepřových kostí, obvykle včetně vepřových kousků nebo kolen, po delší dobu. Dlouhá doba vaření umožňuje, aby se kolagen a kostní dřeň rozpustily ve vývaru, což má za následek hustou a mléčnou konzistenci. Vývar je často ochucen sójovou omáčkou, solí nebo jinými přísadami bohatými na umami, aby se zvýšila jeho chuť. Původ vývaru tonkotsu lze připsat vzestupu kultury ramen v Japonsku po druhé světové válce. Během té doby restauratér jménem Nagahama Yasuji otevřel obchod s ramenem s názvem „Ajitoya“ v Hakata, Fukuoka. Ajitoya se specializoval na podávání nového stylu ramen, který obsahoval krémový a chutný vývar na bázi vepřového masa, který se nakonec stal známým jako tonkotsu ramen.

Příprava30 minVaření3 hrsCelkem3 hrs 30 min
AutorPeterPorce10 PorcíKategorie, , ,

Ingredience

Vývar
 1 prasečí kopýtko (rozpůlené)(volitelný)
 1 kuřecí karkas(volitelný)
 2 kg kostí(dokupy s kuřecím karkasem a prasečím kopýtkem)
...aromata
 1 cibule(půlená)
 plátky zázvoru
...tekutiny
 3 l vody
Tare
 ingredience na tare jsou na jednu porciuse recipe sizer above to adjust
...holé kosti shio tare
 30 g vody
 3 g soli
 2 g msg
...shoyu tare
 24 g sójové omáčky
 3 g dashi prášku
 3 g mirin
 3 g sake
 2 g cukr
Ostatní
 marinované vejceajitsuke tamago
Tonkotsu Broth Vývar Tonkotsu

Nagahama Yasuji vyvinul techniku vaření vepřových kostí po dlouhé hodiny, aby získal jejich bohatou chuť a vytvořil vydatný vývar. Výsledný vývar tonkotsu se lišil od lehčích vývarů na bázi sóji, které se v té době běžněji používaly v ramenu. Tonkotsu ramen ve stylu Hakata si rychle získal popularitu ve Fukuoka a nakonec se rozšířil do dalších částí Japonska.

Postup

Příprava
1

Volitelný krok

2

  • Všechny kosti vložte do vody a dejte přes noc do chladničky.
  • To pomůže dostat ven nečistoty, zápach a budeme mít méně práce se sbíráním spodiny.

Odstraňte spodinu
3

  • Blanšírujte kosti. Umístěte je do velkého hrnce, zalijte studenou vodou z vodovodu.
  • Přiveďte k varu, poté ztlumte do varu a sbírejte spodinu, která stoupá na vršek hrnce.
  • Toto dělejte 15–20 minut, nebo dokud již kosti nic nepouští.
  • Spodina prochází několika fázemi, jasně poznáte až bude čištění hotové.
  • Tenhle krok je nedílnou součástí bílého tonkotsu, nepřeskakujte ho a neukončujte jej předčasně.

Tlakové vaření
4

  • Přesuňte do tlakového hrnce a přidejte nakrájenou cibuli a zázvor.
  • Vařte pod tlakem po dobu 2 hodin a 30 minut při nejvyšším tlaku.
  • Kosti zalijte vodou minimálně 2 palce, já dávám přednost úplnému pokrytí kostí.
  • Po uplynutí času použijte přirozené uvolnění.
  • V případě potřeby přidejte další vodu, abyste měli přibližně 3 l vody.

5

Volitelně můžete vyjmout zázvor a cibuli a dále vařit, dokud na kostech nezůstane žádná chrupavka nebo měkká tkáň a kosti vypadají holé, podle potřeby přidejte vodu, abyste udrželi hladinu vody na vysoké úrovni, přibližně 1 hodinu déle . Výsledkem bude bohatší vývar.

Emulze
6

  • Vývar sceďte do čisté nádoby nebo velké mísy. Odstraňte kosti.
  • Připravte si ponorný mixér a emulgujte polévku, mixujte alespoň 5 minut.
  • Polévka by měla být mléčně bílá.
  • Uchovávejte v chladničce a co nejdříve zchlaďte.

Skladování
7

  • Po vychladnutí vývaru můžete seškrábnout tuk shora do samostatné nádoby.
  • Uchovávejte v lednici po neomezenou dobu. Tuk lze použít k ochucení ramen.

Servírování
8

Použití tare ze sójové omáčky zničí mléčně bílou prezentaci vývaru. Nicméně z chuťového hlediska opravdu preferuji shoyu tare.

9

  • Zvolte příchuť „tare“ Doporučuji použít shio tare.
  • Podávejte 300 ml polévky na porci s 30 ml tare.
  • Pro ochucení doporučuji použít olej z jarních cibulek.
  • Podávejte s cca. 130 g ramen nudlí.

Ingredience

Vývar
 1 prasečí kopýtko (rozpůlené)(volitelný)
 1 kuřecí karkas(volitelný)
 2 kg kostí(dokupy s kuřecím karkasem a prasečím kopýtkem)
...aromata
 1 cibule(půlená)
 plátky zázvoru
...tekutiny
 3 l vody
Tare
 ingredience na tare jsou na jednu porciuse recipe sizer above to adjust
...holé kosti shio tare
 30 g vody
 3 g soli
 2 g msg
...shoyu tare
 24 g sójové omáčky
 3 g dashi prášku
 3 g mirin
 3 g sake
 2 g cukr
Ostatní
 marinované vejceajitsuke tamago

Postup

Příprava
1

Volitelný krok

2

  • Všechny kosti vložte do vody a dejte přes noc do chladničky.
  • To pomůže dostat ven nečistoty, zápach a budeme mít méně práce se sbíráním spodiny.

Odstraňte spodinu
3

  • Blanšírujte kosti. Umístěte je do velkého hrnce, zalijte studenou vodou z vodovodu.
  • Přiveďte k varu, poté ztlumte do varu a sbírejte spodinu, která stoupá na vršek hrnce.
  • Toto dělejte 15–20 minut, nebo dokud již kosti nic nepouští.
  • Spodina prochází několika fázemi, jasně poznáte až bude čištění hotové.
  • Tenhle krok je nedílnou součástí bílého tonkotsu, nepřeskakujte ho a neukončujte jej předčasně.

Tlakové vaření
4

  • Přesuňte do tlakového hrnce a přidejte nakrájenou cibuli a zázvor.
  • Vařte pod tlakem po dobu 2 hodin a 30 minut při nejvyšším tlaku.
  • Kosti zalijte vodou minimálně 2 palce, já dávám přednost úplnému pokrytí kostí.
  • Po uplynutí času použijte přirozené uvolnění.
  • V případě potřeby přidejte další vodu, abyste měli přibližně 3 l vody.

5

Volitelně můžete vyjmout zázvor a cibuli a dále vařit, dokud na kostech nezůstane žádná chrupavka nebo měkká tkáň a kosti vypadají holé, podle potřeby přidejte vodu, abyste udrželi hladinu vody na vysoké úrovni, přibližně 1 hodinu déle . Výsledkem bude bohatší vývar.

Emulze
6

  • Vývar sceďte do čisté nádoby nebo velké mísy. Odstraňte kosti.
  • Připravte si ponorný mixér a emulgujte polévku, mixujte alespoň 5 minut.
  • Polévka by měla být mléčně bílá.
  • Uchovávejte v chladničce a co nejdříve zchlaďte.

Skladování
7

  • Po vychladnutí vývaru můžete seškrábnout tuk shora do samostatné nádoby.
  • Uchovávejte v lednici po neomezenou dobu. Tuk lze použít k ochucení ramen.

Servírování
8

Použití tare ze sójové omáčky zničí mléčně bílou prezentaci vývaru. Nicméně z chuťového hlediska opravdu preferuji shoyu tare.

9

  • Zvolte příchuť „tare“ Doporučuji použít shio tare.
  • Podávejte 300 ml polévky na porci s 30 ml tare.
  • Pro ochucení doporučuji použít olej z jarních cibulek.
  • Podávejte s cca. 130 g ramen nudlí.

Vývar Tonkotsu

Líbil se ti recept? Dej nám vědět v komentáři, nebo sdílej s přáteli.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

This website would like to use cookies to improve your experience.