Polévka Pho je tradiční vietnamská polévka, která si získala oblibu po celém světě. Historie polévky pho sahá až do počátku 20. století, do doby francouzské kolonizace Vietnamu. Polévka Pho vznikla původně v severním Vietnamu, v oblasti Hanoje, jako pouliční jídlo prodávané prodavači, kteří se pohybovali po ulicích se svými přenosnými kuchyněmi. Předpokládá se, že slovo "pho" vzniklo z francouzského slova "pot-au-feu", což znamená "hrnec na ohni".
Původní polévka pho se připravovala z hovězích kostí, které se vařily několik hodin, aby vznikl aromatický vývar. Vývar se pak ochucoval kořením, jako je badyán, skořice a hřebíček, a podával se s rýžovými nudlemi, tenkými plátky hovězího nebo kuřecího masa a čerstvými bylinkami, jako je koriandr a bazalka. Polévka Pho se rychle stala oblíbenou mezi vietnamskou dělnickou třídou, která ji často jedla k snídani nebo obědu. S rostoucí oblibou polévky pho ji začalo prodávat stále více prodejců a nakonec se rozšířila po celé zemi.
Ingredience
Během vietnamské války mnoho Vietnamců uprchlo ze země a usadilo se v jiných částech světa, odkud si přivezli svou kulturu a kuchyni. Polévka Pho se do Spojených států dostala v 70. letech 20. století a rychle si získala oblibu mezi vietnamskými přistěhovalci i ostatními Američany.
Postup
- Kosti dejte do většího hrnce a zalijte dostatečným množstvím vody, vařte 5 minut.
- Poté kosti očistěte pod tekoucí vodou a dejte je stranou.
- Vložte všechno koření do instantního hrnce. Osmažte koření, a když koření začne uvolňovat svou vůni (~2,5 minuty), vyjměte a dejte stranou.
- Naolejujte spodní část rozpůlené cibule a přidejte 2 rozpůlené cibule (plochou stranou dolů) a kousky zázvoru.
- Nechte cibuli a zázvor restovat (~5 minut se jich nedotýkejte). Po 4 minutách přidejte prolisovaný stroužek česneku.
- Podlijte vodou a do hrnce vraťte kosti, včetně všech aromatických látek a koření.
- Vařte pod tlakem 1 hodinu s přirozeným uvolňováním (30 minut).
- Volitelně můžete do hrnce vložit jakýkoli plátek hovězího masa a vařit s polévkou.
Metoda tlakového vaření
Vařte pod tlakem 1 hodinu na 80 kpa s přirozeným uvolňováním (30 minut).
Metoda pomalého vaření
Pomalu vařte na LOW po dobu nejméně 6 až 12 hodin.
- Poté vývar sceďte a pomocí odlučovače tuku odstraňte přebytečný tuk.
- Podávejte s nudlemi Pho Bo, jarní cibulkou, kuřecími prsíčky nebo hovězím masem.
Tento recept byl inspirován touto stránkou.
Ingredience
Postup
- Kosti dejte do většího hrnce a zalijte dostatečným množstvím vody, vařte 5 minut.
- Poté kosti očistěte pod tekoucí vodou a dejte je stranou.
- Vložte všechno koření do instantního hrnce. Osmažte koření, a když koření začne uvolňovat svou vůni (~2,5 minuty), vyjměte a dejte stranou.
- Naolejujte spodní část rozpůlené cibule a přidejte 2 rozpůlené cibule (plochou stranou dolů) a kousky zázvoru.
- Nechte cibuli a zázvor restovat (~5 minut se jich nedotýkejte). Po 4 minutách přidejte prolisovaný stroužek česneku.
- Podlijte vodou a do hrnce vraťte kosti, včetně všech aromatických látek a koření.
- Vařte pod tlakem 1 hodinu s přirozeným uvolňováním (30 minut).
- Volitelně můžete do hrnce vložit jakýkoli plátek hovězího masa a vařit s polévkou.
Metoda tlakového vaření
Vařte pod tlakem 1 hodinu na 80 kpa s přirozeným uvolňováním (30 minut).
Metoda pomalého vaření
Pomalu vařte na LOW po dobu nejméně 6 až 12 hodin.
- Poté vývar sceďte a pomocí odlučovače tuku odstraňte přebytečný tuk.
- Podávejte s nudlemi Pho Bo, jarní cibulkou, kuřecími prsíčky nebo hovězím masem.
Tento recept byl inspirován touto stránkou.