Prep Time1 hr Cook Time6 hrs Total Time7 hrs
4 Servings YieldsCategoryGrilování, Maso, Vepřové
Maso je třeba naložit alespoň na 2 dny.
Ingredience
2,30 kg vepřové kýty
Solný nálev
3,70 l vody
40 g soli
50 g cukru
7,50 g růžové soli
...koření
½ tyčinky skořice
½ badyánu
1 bobkový list
2,50 g hořčičných semínek
1,25 g semen koriandru
0,25 g nového koření
1,25 g chili semínek
...aromata
3 stroužky česneku
čerstvý rozmarýn
čerstvý tymián
BBQ koření
1 tsp mletého černého pepře
1 tsp mletého koriandru
½ tsp česnekového prášku
½ tsp sušeného rozmarýnu
½ tsp suché šalvěje
Hořčičná BBQ omáčka
⅛ cup jablečného octa
⅛ cup hořčice
1 tbsp worcestrové omáčky
1 tsp česnekového prášku
⅛ tsp chilli prášku
½ tsp mletého černého pepře
⅛ cup medu
⅛ cup rostlinného oleje

Jeden z prvních známých receptů na pečení vepřové kýty lze nalézt ve středověké německé kuchařce zvané "Kochbuch Meister Eberhards". Tato kuchařka, která pochází ze 14. století, obsahuje recept na pečenou vepřovou kýtu, která zahrnuje pečení masa s cibulí a bylinkami.
V mnoha jiných kulturách je pečené vepřové koleno oblíbeným pokrmem pro zvláštní příležitosti a svátky. Například v Číně je pečená vepřová kýta základním jídlem na Nový lunární rok a často se podává se zeleninou a rýží. V České republice je pečená vepřová kýta tradičním pokrmem, který se podává s kysaným zelím a knedlíkem.
Postup
Solanka
1
- Odstraňte kůži z kýty.
- Kýtu vložte na 2-5 dní do slaného nálevu.
Uzení
2
- Vařte nepřímou metodou 3-6 hodin při teplotě 132C, dokud maso nedosáhne 82-87C.
- Poté maso zabalte do fólie a vložte zpět na gril.
- Pokračujte v pečení zabalené po dobu 1 hodiny a 20 minut na 93C.
- Nebo zavřete všechny ventilační otvory a pokračujte v několikahodinovém (3h) odpočinku na zbytkovém teple.
- Ujistěte se, že maso dosáhlo vnitřní teploty 93C.
Omáčka
3
- Všechny ingredience prošlehejte mixérem.
Ingredients
2,30 kg vepřové kýty
Solný nálev
3,70 l vody
40 g soli
50 g cukru
7,50 g růžové soli
...koření
½ tyčinky skořice
½ badyánu
1 bobkový list
2,50 g hořčičných semínek
1,25 g semen koriandru
0,25 g nového koření
1,25 g chili semínek
...aromata
3 stroužky česneku
čerstvý rozmarýn
čerstvý tymián
BBQ koření
1 tsp mletého černého pepře
1 tsp mletého koriandru
½ tsp česnekového prášku
½ tsp sušeného rozmarýnu
½ tsp suché šalvěje
Hořčičná BBQ omáčka
⅛ cup jablečného octa
⅛ cup hořčice
1 tbsp worcestrové omáčky
1 tsp česnekového prášku
⅛ tsp chilli prášku
½ tsp mletého černého pepře
⅛ cup medu
⅛ cup rostlinného oleje