smoked pork shank Uzené Vepřové Koleno

Uzené Vepřové Koleno

Prep Time1 hrCook Time6 hrsTotal Time7 hrs
AuthorPeterYields4 ServingsCategory, ,
Maso je třeba naložit alespoň na 2 dny.

Ingredience

 2,30 kg vepřové kýty
Solný nálev
 3,70 l vody
 40 g soli
 50 g cukru
 7,50 g růžové soli
...koření
 ½ tyčinky skořice
 ½ badyánu
 1 bobkový list
 2,50 g hořčičných semínek
 1,25 g semen koriandru
 0,25 g nového koření
 1,25 g chili semínek
...aromata
 3 stroužky česneku
 čerstvý rozmarýn
 čerstvý tymián
BBQ koření
 1 tsp mletého černého pepře
 1 tsp mletého koriandru
 ½ tsp česnekového prášku
 ½ tsp sušeného rozmarýnu
 ½ tsp suché šalvěje
Hořčičná BBQ omáčka
  cup jablečného octa
  cup hořčice
 1 tbsp worcestrové omáčky
 1 tsp česnekového prášku
  tsp chilli prášku
 ½ tsp mletého černého pepře
  cup medu
  cup rostlinného oleje
smoked pork shank Uzené Vepřové Koleno

Jeden z prvních známých receptů na pečení vepřové kýty lze nalézt ve středověké německé kuchařce zvané "Kochbuch Meister Eberhards". Tato kuchařka, která pochází ze 14. století, obsahuje recept na pečenou vepřovou kýtu, která zahrnuje pečení masa s cibulí a bylinkami.

V mnoha jiných kulturách je pečené vepřové koleno oblíbeným pokrmem pro zvláštní příležitosti a svátky. Například v Číně je pečená vepřová kýta základním jídlem na Nový lunární rok a často se podává se zeleninou a rýží. V České republice je pečená vepřová kýta tradičním pokrmem, který se podává s kysaným zelím a knedlíkem.

Postup

Solanka
1

  • Odstraňte kůži z kýty.
  • Kýtu vložte na 2-5 dní do slaného nálevu.

Uzení
2

  • Vařte nepřímou metodou 3-6 hodin při teplotě 132C, dokud maso nedosáhne 82-87C.
  • Poté maso zabalte do fólie a vložte zpět na gril.
  • Pokračujte v pečení zabalené po dobu 1 hodiny a 20 minut na 93C.
  • Nebo zavřete všechny ventilační otvory a pokračujte v několikahodinovém (3h) odpočinku na zbytkovém teple.
  • Ujistěte se, že maso dosáhlo vnitřní teploty 93C.

Omáčka
3

  • Všechny ingredience prošlehejte mixérem.

Ingredients

 2,30 kg vepřové kýty
Solný nálev
 3,70 l vody
 40 g soli
 50 g cukru
 7,50 g růžové soli
...koření
 ½ tyčinky skořice
 ½ badyánu
 1 bobkový list
 2,50 g hořčičných semínek
 1,25 g semen koriandru
 0,25 g nového koření
 1,25 g chili semínek
...aromata
 3 stroužky česneku
 čerstvý rozmarýn
 čerstvý tymián
BBQ koření
 1 tsp mletého černého pepře
 1 tsp mletého koriandru
 ½ tsp česnekového prášku
 ½ tsp sušeného rozmarýnu
 ½ tsp suché šalvěje
Hořčičná BBQ omáčka
  cup jablečného octa
  cup hořčice
 1 tbsp worcestrové omáčky
 1 tsp česnekového prášku
  tsp chilli prášku
 ½ tsp mletého černého pepře
  cup medu
  cup rostlinného oleje
Uzené Vepřové Koleno

Líbil se ti recept? Dej nám vědět v komentáři, nebo sdílej s přáteli.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.