Příprava1 hr Vaření6 hrs Celkem7 hrs
Maso je třeba naložit alespoň na 2 dny.
Ingredience
2,30 kg vepřové kýty(s kostí, bez kůže)
Solný nálev
3,70 l vody
40 g soli
50 g cukru
7,50 g růžové soli
...koření
½ tyčinky skořice
½ badyánu
1 bobkový list
2,50 g hořčičných semínek
1,25 g semen koriandru
0,25 g nového koření
1,25 g chili semínek
...aromata
3 stroužky česneku
čerstvý rozmarýn
čerstvý tymián
BBQ koření
1 čajová lžička mletého černého pepře
1 čajová lžička mletého koriandru
½ čajová lžička česnekového prášku
½ čajová lžička sušeného rozmarýnu
½ čajová lžička suché šalvěje
Hořčičná BBQ omáčka
⅛ šálek jablečného octa
⅛ šálek hořčice
1 lžíce worcestrové omáčky
1 čajová lžička česnekového prášku
⅛ čajová lžička chilli prášku
½ čajová lžička mletého černého pepře
⅛ šálek medu
⅛ šálek rostlinného oleje(vmíchejte pomalu jako poslední přísadu)
Jeden z prvních známých receptů na pečení vepřové kýty lze nalézt ve středověké německé kuchařce zvané "Kochbuch Meister Eberhards". Tato kuchařka, která pochází ze 14. století, obsahuje recept na pečenou vepřovou kýtu, která zahrnuje pečení masa s cibulí a bylinkami.
V mnoha jiných kulturách je pečené vepřové koleno oblíbeným pokrmem pro zvláštní příležitosti a svátky. Například v Číně je pečená vepřová kýta základním jídlem na Nový lunární rok a často se podává se zeleninou a rýží. V České republice je pečená vepřová kýta tradičním pokrmem, který se podává s kysaným zelím a knedlíkem.
Postup
Solanka
1
- Odstraňte kůži z kýty.
- Kýtu vložte na 2-5 dní do slaného nálevu.
Uzení
2
- Vařte nepřímou metodou 3-6 hodin při teplotě 132C, dokud maso nedosáhne 82-87C.
- Poté maso zabalte do fólie a vložte zpět na gril.
- Pokračujte v pečení zabalené po dobu 1 hodiny a 20 minut na 93C.
- Nebo zavřete všechny ventilační otvory a pokračujte v několikahodinovém (3h) odpočinku na zbytkovém teple.
- Ujistěte se, že maso dosáhlo vnitřní teploty 93C.
Omáčka
3
- Všechny ingredience prošlehejte mixérem.
Ingredience
2,30 kg vepřové kýty(s kostí, bez kůže)
Solný nálev
3,70 l vody
40 g soli
50 g cukru
7,50 g růžové soli
...koření
½ tyčinky skořice
½ badyánu
1 bobkový list
2,50 g hořčičných semínek
1,25 g semen koriandru
0,25 g nového koření
1,25 g chili semínek
...aromata
3 stroužky česneku
čerstvý rozmarýn
čerstvý tymián
BBQ koření
1 čajová lžička mletého černého pepře
1 čajová lžička mletého koriandru
½ čajová lžička česnekového prášku
½ čajová lžička sušeného rozmarýnu
½ čajová lžička suché šalvěje
Hořčičná BBQ omáčka
⅛ šálek jablečného octa
⅛ šálek hořčice
1 lžíce worcestrové omáčky
1 čajová lžička česnekového prášku
⅛ čajová lžička chilli prášku
½ čajová lžička mletého černého pepře
⅛ šálek medu
⅛ šálek rostlinného oleje(vmíchejte pomalu jako poslední přísadu)
Postup
Solanka
1
- Odstraňte kůži z kýty.
- Kýtu vložte na 2-5 dní do slaného nálevu.
Uzení
2
- Vařte nepřímou metodou 3-6 hodin při teplotě 132C, dokud maso nedosáhne 82-87C.
- Poté maso zabalte do fólie a vložte zpět na gril.
- Pokračujte v pečení zabalené po dobu 1 hodiny a 20 minut na 93C.
- Nebo zavřete všechny ventilační otvory a pokračujte v několikahodinovém (3h) odpočinku na zbytkovém teple.
- Ujistěte se, že maso dosáhlo vnitřní teploty 93C.
Omáčka
3
- Všechny ingredience prošlehejte mixérem.