Slovak Potato Dumplings Slovenské Halušky

Slovenské Halušky

Slovenské bramborové knedlíky, známé také jako halušky, jsou na Slovensku tradičním pokrmem. Historie halušek sahá až do středověku, kdy se do Evropy dostaly brambory. Knedlíky z brambor a mouky byly běžným jídlem venkovského obyvatelstva a často se podávaly jako vydatné a syté jídlo. Na Slovensku se halušky staly oblíbenými zejména v 19. století a od té doby patří k základním pokrmům slovenské kuchyně. Obvykle se podávají se smaženou slaninou. Halušky jsou také oblíbeným pokrmem pro zvláštní příležitosti a oslavy a často se podávají na rodinných setkáních, svátcích a festivalech.

Nejdůležitější ingrediencí receptu je bryndza, druh sýra, který je tradiční pro Slovensko a sousední oblasti Polska, Ukrajiny a Rumunska. Vyrábí se z ovčího mléka nebo z kombinace ovčího a kozího mléka.

Příprava30 minVaření30 minCelkem1 hr
AutorPeterPorce2 PorceKategorie, ,

Ingredience

Voda
 4 l vody
 2 čajová lžička soli
Těsto
 500 g brambor(očištěné a nakrájené na čtverečky)
 220 g hladké mouky
 1 čajová lžička soli
Omáčka
 150 g zakysané smetany
 150 g ovčího sýra(bryndza)
Obloha
 100 g slaniny(nakrájené na kostičky)
Slovak Potato Dumplings Slovenské Halušky

Postup

Příprava
1

  • Slaninu nakrájejte na kostičky a na pánvi ji pomalu opečte.
  • Připravte si alespoň 4 litry vody a přiveďte ji k varu, jakmile začne vřít, přidejte sůl.
  • Zatímco se vám voda ohřívá a slanina se vaří, přejděte k dalším krokům.

Těsto
2

  • Očištěné a na čtverečky nakrájené brambory vložte do kuchyňského robotu s nožem uvnitř mísy.
  • Přidejte mouku, sůl a míchejte, dokud nevznikne těsto podobné lepidlu.
  • V samostatné míse smíchejte sýr a smetanu a dejte stranou.

Vaření
3

  • Umístěte sítko na halušky pod hrnec s vroucí vodou.
  • Naložte těsto a stěrkou přejíždějte jedním směrem, abyste vykrojili tvar podobný knedlíku.
  • Knedlíky vařte alespoň 3 minuty, poté je buď sceďte z vody, nebo je vytáhněte ručním sítem.

Podávání
4

  • Horké halušky přidejte do připravené sýrové směsi a dobře promíchejte.
  • Ihned podávejte posypané křupavou slaninou a částí tuku a petrželkou na ozdobu.

Ingredience

Voda
 4 l vody
 2 čajová lžička soli
Těsto
 500 g brambor(očištěné a nakrájené na čtverečky)
 220 g hladké mouky
 1 čajová lžička soli
Omáčka
 150 g zakysané smetany
 150 g ovčího sýra(bryndza)
Obloha
 100 g slaniny(nakrájené na kostičky)

Postup

Příprava
1

  • Slaninu nakrájejte na kostičky a na pánvi ji pomalu opečte.
  • Připravte si alespoň 4 litry vody a přiveďte ji k varu, jakmile začne vřít, přidejte sůl.
  • Zatímco se vám voda ohřívá a slanina se vaří, přejděte k dalším krokům.

Těsto
2

  • Očištěné a na čtverečky nakrájené brambory vložte do kuchyňského robotu s nožem uvnitř mísy.
  • Přidejte mouku, sůl a míchejte, dokud nevznikne těsto podobné lepidlu.
  • V samostatné míse smíchejte sýr a smetanu a dejte stranou.

Vaření
3

  • Umístěte sítko na halušky pod hrnec s vroucí vodou.
  • Naložte těsto a stěrkou přejíždějte jedním směrem, abyste vykrojili tvar podobný knedlíku.
  • Knedlíky vařte alespoň 3 minuty, poté je buď sceďte z vody, nebo je vytáhněte ručním sítem.

Podávání
4

  • Horké halušky přidejte do připravené sýrové směsi a dobře promíchejte.
  • Ihned podávejte posypané křupavou slaninou a částí tuku a petrželkou na ozdobu.

Slovenské Halušky

Líbil se ti recept? Dej nám vědět v komentáři, nebo sdílej s přáteli.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

This website would like to use cookies to improve your experience.