Cinnamon Rolls Skořicové Rolky

Skořicové Rolky

Během středověku bylo koření jako skořice vysoce ceněno a považováno za luxus. Během této doby se začal rozvíjet koncept sladké, kořeněné rolky. Křižáci, kteří cestovali na Blízký východ, přivezli zpět exotické koření, včetně skořice. Toto koření se používalo ke zvýraznění chuti chleba a pečiva.

Ve Švédsku sahá tradice výroby kořeněných rohlíků až do 17. století. Švédští pekaři přidávali do chlebového těsta kardamom a skořici, čímž vytvořili chutnou pochoutku. Tyto rané verze skořicových rohlíků byly známé jako „kanelbulle“ nebo „kanelbullar“, což v angličtině znamená „skořicové buchty“.

Příprava40 minVaření40 minCelkem1 hr 20 min
AutorPeterPorce9 PorcíKategorie
Těsto musí přes noc kynout v lednici.

Ingredience

Těsto
...suché
 375 g hladká mouka
 50 g hnědý cukr
 7 g aktivní suché droždí
 1 čajová lžička sůl
 ¼ čajová lžička prášek do pečiva
...mokré
 175 ml mléko
 ¾ lžíce citronová šťáva(3/4 tbsp = 3x 1/4 tsp)
 1 vejce
 5 lžíce rostlinný olej
Náplň
 180 g datle
 2 lžíce rostlinný olej
 2 čajová lžička mletá skořice
 50 g hnědý cukr
Glazura
 83 g moučkový cukr
 1 čajová lžička vanilkový extrakt
 3 lžíce podmáslí nebo zakysaná smetana
Cinnamon Rolls Skořicové Rolky

Postupem času se recept na skořicovou rolku vyvíjel a stal se populárnějším. V 18. století začali švédští pekaři přidávat do těsta cukr, díky čemuž byly rohlíky sladší. Tradice skořicových rohlíků se hluboce zakořenila ve švédské kultuře a stala se základem ve švédských pekárnách a domácnostech.

Skořicové rolky se nakonec dostaly do jiných částí Evropy a Spojených států. Švédští přistěhovalci si s sebou přinesli své oblíbené recepty, když se v 19. a 20. století usadili v různých zemích, včetně Spojených států.

Ve Spojených státech si rolky skořice získaly širokou popularitu, zejména na Středozápadě. Společnost Pillsbury Company představila v 50. letech 20. století chlazené skořicové těsto, což domácím kuchařům usnadnilo přípravu této lahodné pochoutky. Skořicové rolky se rychle staly oblíbeným snídaňovým pečivem v amerických domácnostech.

Postup

Hnětení a kynutí
1

  • Smíchejte všechny mokré přísady do stojící mísy mixéru.
  • Pomocí kovového nástavce s lopatkou promíchejte ingredience.
  • Jakmile je vše dobře promícháno, přidejte všechny suché přísady.
  • Misku pevně uzavřete a těsto vložte do lednice.
  • Nechte kynout v lednici, dokud nezdvojnásobí svůj objem, nejméně 8 hodin a až 1 den.

Příprava náplně
2

  • Datle blanšírujeme v horké vodě.
  • Vložte všechny ingredience pro plnění do kuchyňského robotu.
  • Mixujte, dokud nedosáhnete téměř hladké a roztíratelné konzistence.
  • Dejte stranou.

Rozválení a druhé kynutí
3

  • Těsto přeneste na čistý, nepomoučený povrch a rozválejte na čtverec o velikosti 20 cm.
  • Přeložte napůl do obdélníku a poté obdélník přeložte přes sebe, abyste vytvořili čtverec o velikosti 10 cm.
  • Pokud se vám těsto zdá moc elastické, nechte ho asi 5 minut odpočinout a zkuste to znovu.
  • Těsto vyválejte na čtverec o průměru 30 cm o tloušťce asi 6 mm.
  • Náplní potřeme celé těsto a těsto srolujeme na špalek.
  • Poleno nakrájejte na cca. rolky o tloušťce 3 cm, měli byste mít celkem 9 bochánků.
  • Pevně zakryjte pánev fólií a kyněte, dokud nezdvojnásobí svůj objem 1–1½ hodiny.

Pečení
4

  • Pečte na 175C po dobu 30 až 35 minut na střední mřížce.
  • Po 15 minutách plech otočte pro rovnoměrnější pečení.
  • Mezitím si připravte polevu.

Glazura
5

  • Jakmile jsou housky upečené, potřete je glazurou.
  • Necháme na pánvi zcela vychladnout.
  • Skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě.

Ingredience

Těsto
...suché
 375 g hladká mouka
 50 g hnědý cukr
 7 g aktivní suché droždí
 1 čajová lžička sůl
 ¼ čajová lžička prášek do pečiva
...mokré
 175 ml mléko
 ¾ lžíce citronová šťáva(3/4 tbsp = 3x 1/4 tsp)
 1 vejce
 5 lžíce rostlinný olej
Náplň
 180 g datle
 2 lžíce rostlinný olej
 2 čajová lžička mletá skořice
 50 g hnědý cukr
Glazura
 83 g moučkový cukr
 1 čajová lžička vanilkový extrakt
 3 lžíce podmáslí nebo zakysaná smetana

Postup

Hnětení a kynutí
1

  • Smíchejte všechny mokré přísady do stojící mísy mixéru.
  • Pomocí kovového nástavce s lopatkou promíchejte ingredience.
  • Jakmile je vše dobře promícháno, přidejte všechny suché přísady.
  • Misku pevně uzavřete a těsto vložte do lednice.
  • Nechte kynout v lednici, dokud nezdvojnásobí svůj objem, nejméně 8 hodin a až 1 den.

Příprava náplně
2

  • Datle blanšírujeme v horké vodě.
  • Vložte všechny ingredience pro plnění do kuchyňského robotu.
  • Mixujte, dokud nedosáhnete téměř hladké a roztíratelné konzistence.
  • Dejte stranou.

Rozválení a druhé kynutí
3

  • Těsto přeneste na čistý, nepomoučený povrch a rozválejte na čtverec o velikosti 20 cm.
  • Přeložte napůl do obdélníku a poté obdélník přeložte přes sebe, abyste vytvořili čtverec o velikosti 10 cm.
  • Pokud se vám těsto zdá moc elastické, nechte ho asi 5 minut odpočinout a zkuste to znovu.
  • Těsto vyválejte na čtverec o průměru 30 cm o tloušťce asi 6 mm.
  • Náplní potřeme celé těsto a těsto srolujeme na špalek.
  • Poleno nakrájejte na cca. rolky o tloušťce 3 cm, měli byste mít celkem 9 bochánků.
  • Pevně zakryjte pánev fólií a kyněte, dokud nezdvojnásobí svůj objem 1–1½ hodiny.

Pečení
4

  • Pečte na 175C po dobu 30 až 35 minut na střední mřížce.
  • Po 15 minutách plech otočte pro rovnoměrnější pečení.
  • Mezitím si připravte polevu.

Glazura
5

  • Jakmile jsou housky upečené, potřete je glazurou.
  • Necháme na pánvi zcela vychladnout.
  • Skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě.

Skořicové Rolky

Líbil se ti recept? Dej nám vědět v komentáři, nebo sdílej s přáteli.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

This website would like to use cookies to improve your experience.