Tento recept na preclíky je tak snadný, že celou šarádu zvládnete za hodinu. Nejdelší je snad namáčení preclíků do alkalického roztoku, což chce trochu cviku. Pokud nemáte chléb po ruce, je to skvělý recept, jak si ho rychle připravit. Hodí se ke každému druhu uzeného masa. Recept je navážen na 8 preclíků. Hej a věděli jste, že Preclíky se datují do roku 610 tj. až na začátek středověku, šílené, že?
Ingredience
Postup
- Do mísy od mixéru nalijte vodu se solí a melasovu.
- Přidejte mouku a droždí a dobře promíchejte.
- Jakmile je zhruba zformováno těsto, přidejte sádlo.
- Míchejte, dokud není těsto hladké a elastické.
- Pak nechte těsto odpočívat 15 minut.
- Rozdělte těsto na 8 kusů (cca 100 g na kus).
- Vytvarujte do polena a nechte 5 minut odpočívat.
- Nyní musíme vytvarovat preclíky.
- Rolujte těsto tak aby dosáhli tlustého středu a tenkých stran.
- Umístěte na olejem vymazaný plech a nechte kynout cca 30 minut.
Pokud jste zmateni jak těsto rolovat, podívejte se na přiložené video.
Preclíky lze přes noc odložit do lednice (přeskočte ale kynutí, těsto vykyne pomalu v lednici)
- Připravte si vodu a jedlou sodu.
- Sodu pomalu přidáme do vroucí vody.
- Preclíky pomalu ponořte do vroucího roztoku na 10 sekund z každé strany.
- Zbavte preclík přebytečné vody a přesuneme na plech s pečícím papírem.
- Ozdobte vločkovou solí a kmínem.
- Dejte na plech a pečte při 218 °C 15-20 minut nebo do zlatova.
Ingredience
Postup
- Do mísy od mixéru nalijte vodu se solí a melasovu.
- Přidejte mouku a droždí a dobře promíchejte.
- Jakmile je zhruba zformováno těsto, přidejte sádlo.
- Míchejte, dokud není těsto hladké a elastické.
- Pak nechte těsto odpočívat 15 minut.
- Rozdělte těsto na 8 kusů (cca 100 g na kus).
- Vytvarujte do polena a nechte 5 minut odpočívat.
- Nyní musíme vytvarovat preclíky.
- Rolujte těsto tak aby dosáhli tlustého středu a tenkých stran.
- Umístěte na olejem vymazaný plech a nechte kynout cca 30 minut.
Pokud jste zmateni jak těsto rolovat, podívejte se na přiložené video.
Preclíky lze přes noc odložit do lednice (přeskočte ale kynutí, těsto vykyne pomalu v lednici)
- Připravte si vodu a jedlou sodu.
- Sodu pomalu přidáme do vroucí vody.
- Preclíky pomalu ponořte do vroucího roztoku na 10 sekund z každé strany.
- Zbavte preclík přebytečné vody a přesuneme na plech s pečícím papírem.
- Ozdobte vločkovou solí a kmínem.
- Dejte na plech a pečte při 218 °C 15-20 minut nebo do zlatova.