Na konci 19. století nebyla tom kha polévka. Byl to pokrm z kuřete nebo kachny vařený v lehkém kokosovém vývaru s velkým množstvím galangalu. Podávalo se s marmeládou z pražených chilli papriček, která sloužila jako omáčka. Protože je tento pokrm velmi oblíbený, existují i další verze polévky - vegetariánská, tofu, mořské plody a vepřová tom kha jsou jen některé z jejích variant. Tradičně se podává s rýží jako přílohou, ozdobená lístky koriandru a nakrájenými rajčaty.
Příprava15 min Vaření15 min Celkem30 min
Ingredience
Přiveďte k varu
1 šálek vody(nebo kuřecí vývar)
2 čajová lžička prášku z citronové trávy(nebo jeden stonek citronové trávy)
2 čajová lžička prášku z galangalu
6 kaffirové listy
8 bird's eye papriček(nebo červenou thajskou pastu jako náhradu)
...přidejte
250 g kuřecích prsou(nakrájené na kostičky)
1 šálek žampionů
1 ½ šálků kokosového mléka
...odstavíme z ohně
2 lžíce rybí omáčky
2 ½ lžíce limetkové šťávy
1 lžíce nasekaného koriandru
Postup
1
- Do hrnce přidejte vodu, citronovou trávu, galangal, chilli papričky, listy kafrové limetky a přiveďte k varu.
- Přidejte houby a kuře a vařte na mírném ohni, dokud není kuře uvařené.
- Nyní přidejte kokosové mléko a ještě několik minut povařte.
- Vypněte oheň a přidejte limetkovou šťávu a rybí omáčku podle chuti.
- Před podáváním přidejte nasekaný koriandr.
Ingredience
Přiveďte k varu
1 šálek vody(nebo kuřecí vývar)
2 čajová lžička prášku z citronové trávy(nebo jeden stonek citronové trávy)
2 čajová lžička prášku z galangalu
6 kaffirové listy
8 bird's eye papriček(nebo červenou thajskou pastu jako náhradu)
...přidejte
250 g kuřecích prsou(nakrájené na kostičky)
1 šálek žampionů
1 ½ šálků kokosového mléka
...odstavíme z ohně
2 lžíce rybí omáčky
2 ½ lžíce limetkové šťávy
1 lžíce nasekaného koriandru
Postup
1
- Do hrnce přidejte vodu, citronovou trávu, galangal, chilli papričky, listy kafrové limetky a přiveďte k varu.
- Přidejte houby a kuře a vařte na mírném ohni, dokud není kuře uvařené.
- Nyní přidejte kokosové mléko a ještě několik minut povařte.
- Vypněte oheň a přidejte limetkovou šťávu a rybí omáčku podle chuti.
- Před podáváním přidejte nasekaný koriandr.