Na konci 19. století nebyla tom kha polévka. Byl to pokrm z kuřete nebo kachny vařený v lehkém kokosovém vývaru s velkým množstvím galangalu. Podávalo se s marmeládou z pražených chilli papriček, která sloužila jako omáčka. Protože je tento pokrm velmi oblíbený, existují i další verze polévky - vegetariánská, tofu, mořské plody a vepřová tom kha jsou jen některé z jejích variant. Tradičně se podává s rýží jako přílohou, ozdobená lístky koriandru a nakrájenými rajčaty.
Prep Time15 minsCook Time15 minsTotal Time30 mins
Yields2 ServingsCategoryDrůbež, Maso, Polévky
Ingredience
Přiveďte k varu
 1 cup vody
 2 tsp prášku z citronové trávy
 2 tsp prášku z galangalu
 6  kaffirové listy
 8  bird's eye papriček
...přidejte
 250 g kuřecích prsou
 1 cup žampionů
 1 ½ cups kokosového mléka
...odstavíme z ohně
 2 tbsp rybí omáčky
 2 ½ tbsp limetkové šťávy
 1 tbsp nasekaného koriandru

Postup
1
- Do hrnce přidejte vodu, citronovou trávu, galangal, chilli papričky, listy kafrové limetky a přiveďte k varu.
- Přidejte houby a kuře a vařte na mírném ohni, dokud není kuře uvařené.
- Nyní přidejte kokosové mléko a ještě několik minut povařte.
- Vypněte oheň a přidejte limetkovou šťávu a rybí omáčku podle chuti.
- Před podáváním přidejte nasekaný koriandr.
Ingredients
Přiveďte k varu
 1 cup vody
 2 tsp prášku z citronové trávy
 2 tsp prášku z galangalu
 6  kaffirové listy
 8  bird's eye papriček
...přidejte
 250 g kuřecích prsou
 1 cup žampionů
 1 ½ cups kokosového mléka
...odstavíme z ohně
 2 tbsp rybí omáčky
 2 ½ tbsp limetkové šťávy
 1 tbsp nasekaného koriandru
