Babkallah Plněná Vánočka

Plněná Vánočka

Plněná Vánočka neboli Babkallah je splétaná verze Babky, pochází z Challa, což je tradiční židovský pletený chléb.

Příprava2 hrs 40 minVaření40 minCelkem3 hrs 20 min
AutorPeterPorce12 PorcíKategorie,
Těsto musí kynout celkem 3-5 hodin.

Ingredience

Těsto
 113 g plnotučného mléka
 7 g aktivního sušeného droždí
 66 g krystalového cukru
 4 žloutky
 1 čajová lžička vanilkového extraktu
 390 g hladké mouky
 3 g soli
 113 g másla(pokojová teplota)
Náplň
 100 g čokolády na pečení(nebo jakákoli jiná)
 70 g datlí
 1 ½ čajová lžička mleté skořice
 65 g hnědého cukru(pokud dáváte přednost méně sladkému, snižte množství)
 špetka soli
Potírání
 57 g másla(rozpuštěné a vychlazené)
 1 vejce(rozšlehané)
 hnědého cukru(posypání povrchu)
Babkallah Plněná Vánočka

Historie vánočky, neboli "babky" má kořeny ve východoevropských židovských kulinářských tradicích. Vánočka je sladký kvasnicový chléb nebo koláč, který se stal populárním v židovských komunitách i mimo ně. Přesný původ vánočky není zcela jasný, ale předpokládá se, že pochází z východoevropských zemí, jako je Polsko a Ukrajina.

Slovo "Babka" znamená v polštině a ukrajinštině "babička", což naznačuje, že recept se dědí z generace na generaci. Ve své tradiční podobě je Babka bohatý, sladký chléb vyrobený z másla, vajec a často ochucený přísadami, jako je čokoláda, skořice, ořechy nebo sušené ovoce. Těsto se obvykle vyválí, naplní vybranými ingrediencemi a poté se před pečením zkroutí nebo zaplete.

Postup

Těsto
1

  • Nalijte teplé mléko do mísy stojanového mixéru a přidejte droždí.
  • Ke směsi droždí přidejte krystalový cukr, žloutky a vanilku a promíchejte, aby se vše spojilo.
  • Přidejte mouku, sůl a máslo.
  • Míchejte pomocí háku na těsto při střední rychlosti po dobu 5 až 8 minut.
  • Misku přikryjte plastovou fólií a nechte ji na teplém místě.
  • Kyneme dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem, 1½ až 2½ hodiny.

Náplň
2

  • V malé míse mixéru nahrubo rozmixujte čokoládu, hnědý cukr, skořici a sůl.
  • Těsto položte na čistou pracovní plochu a rozdělte ho na 3 stejné části.
  • Vytvarujte každou část do provazu o délce 30 centimetrů.
  • Každý provaz zploštěte pomocí válečku do obdélníku.
  • Povrch každého obdélníku potřete rozpuštěným máslem a poté potřete náplní.
  • Začněte zdola a srolujte každý obdélník tak, aby vytvořil spirálový špalek.

Pletení
3

  • Pokládejte polena vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem.
  • Sevřete polena na jednom konci k sobě a oplette je.
  • Potom sevřete opačné konce k sobě a zastrčte oba konce pod cop.
  • Babkalláh volně zakryjte plastovým obalem.
  • Odložte na teplé místo, dokud se neroztáhne na přibližně 1½ násobek původní velikosti, 1 až 2 hodiny.

4

Ujistěte se, že čokoládou naplněné špalky těsta velmi dobře uzavřete, aby se při zaplétání nerozmotávaly, protože by to mohlo ohrozit spirálu náplně v hotové vánočce. Nechte v copu trochu volné, protože velké napětí by mohlo způsobit, že se prameny v troubě rozdělí podél středové linie a odkryje se náplň. Pokud se to však stane, nebude to mít nepříznivý vliv na konečnou chuť nebo texturu.

Pečení
5

  • Umístěte rošt do střední polohy a předehřejte troubu na 350 °F / 175 °C.
  • Potřete vánočku vajíčkem a poté bohatě posypte cukrem demerara.
  • Pečte, dokud povrch těsta nezhnědne, 35 až 45 minut.
  • Nechte zcela vychladnout na mřížce.

6

Upečená vánočka, dobře zabalená a skladovaná při pokojové teplotě, vydrží až 4 dny, ale nejlépe se podává první nebo druhý den.

Ingredience

Těsto
 113 g plnotučného mléka
 7 g aktivního sušeného droždí
 66 g krystalového cukru
 4 žloutky
 1 čajová lžička vanilkového extraktu
 390 g hladké mouky
 3 g soli
 113 g másla(pokojová teplota)
Náplň
 100 g čokolády na pečení(nebo jakákoli jiná)
 70 g datlí
 1 ½ čajová lžička mleté skořice
 65 g hnědého cukru(pokud dáváte přednost méně sladkému, snižte množství)
 špetka soli
Potírání
 57 g másla(rozpuštěné a vychlazené)
 1 vejce(rozšlehané)
 hnědého cukru(posypání povrchu)

Postup

Těsto
1

  • Nalijte teplé mléko do mísy stojanového mixéru a přidejte droždí.
  • Ke směsi droždí přidejte krystalový cukr, žloutky a vanilku a promíchejte, aby se vše spojilo.
  • Přidejte mouku, sůl a máslo.
  • Míchejte pomocí háku na těsto při střední rychlosti po dobu 5 až 8 minut.
  • Misku přikryjte plastovou fólií a nechte ji na teplém místě.
  • Kyneme dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem, 1½ až 2½ hodiny.

Náplň
2

  • V malé míse mixéru nahrubo rozmixujte čokoládu, hnědý cukr, skořici a sůl.
  • Těsto položte na čistou pracovní plochu a rozdělte ho na 3 stejné části.
  • Vytvarujte každou část do provazu o délce 30 centimetrů.
  • Každý provaz zploštěte pomocí válečku do obdélníku.
  • Povrch každého obdélníku potřete rozpuštěným máslem a poté potřete náplní.
  • Začněte zdola a srolujte každý obdélník tak, aby vytvořil spirálový špalek.

Pletení
3

  • Pokládejte polena vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem.
  • Sevřete polena na jednom konci k sobě a oplette je.
  • Potom sevřete opačné konce k sobě a zastrčte oba konce pod cop.
  • Babkalláh volně zakryjte plastovým obalem.
  • Odložte na teplé místo, dokud se neroztáhne na přibližně 1½ násobek původní velikosti, 1 až 2 hodiny.

4

Ujistěte se, že čokoládou naplněné špalky těsta velmi dobře uzavřete, aby se při zaplétání nerozmotávaly, protože by to mohlo ohrozit spirálu náplně v hotové vánočce. Nechte v copu trochu volné, protože velké napětí by mohlo způsobit, že se prameny v troubě rozdělí podél středové linie a odkryje se náplň. Pokud se to však stane, nebude to mít nepříznivý vliv na konečnou chuť nebo texturu.

Pečení
5

  • Umístěte rošt do střední polohy a předehřejte troubu na 350 °F / 175 °C.
  • Potřete vánočku vajíčkem a poté bohatě posypte cukrem demerara.
  • Pečte, dokud povrch těsta nezhnědne, 35 až 45 minut.
  • Nechte zcela vychladnout na mřížce.

6

Upečená vánočka, dobře zabalená a skladovaná při pokojové teplotě, vydrží až 4 dny, ale nejlépe se podává první nebo druhý den.

Plněná Vánočka

Líbil se ti recept? Dej nám vědět v komentáři, nebo sdílej s přáteli.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

This website would like to use cookies to improve your experience.