Historie vánočky, neboli "babky" má kořeny ve východoevropských židovských kulinářských tradicích. Vánočka je sladký kvasnicový chléb nebo koláč, který se stal populárním v židovských komunitách i mimo ně. Přesný původ vánočky není zcela jasný, ale předpokládá se, že pochází z východoevropských zemí, jako je Polsko a Ukrajina.
Slovo "Babka" znamená v polštině a ukrajinštině "babička", což naznačuje, že recept se dědí z generace na generaci. Ve své tradiční podobě je Babka bohatý, sladký chléb vyrobený z másla, vajec a často ochucený přísadami, jako je čokoláda, skořice, ořechy nebo sušené ovoce. Těsto se obvykle vyválí, naplní vybranými ingrediencemi a poté se před pečením zkroutí nebo zaplete.
Postup
Těsto
1
Nalijte teplé mléko do mísy stojanového mixéru a přidejte droždí.
Ke směsi droždí přidejte krystalový cukr, žloutky a vanilku a promíchejte, aby se vše spojilo.
Přidejte mouku, sůl a máslo.
Míchejte pomocí háku na těsto při střední rychlosti po dobu 5 až 8 minut.
Misku přikryjte plastovou fólií a nechte ji na teplém místě.
Kyneme dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem, 1½ až 2½ hodiny.
Náplň
2
V malé míse mixéru nahrubo rozmixujte čokoládu, hnědý cukr, skořici a sůl.
Těsto položte na čistou pracovní plochu a rozdělte ho na 3 stejné části.
Vytvarujte každou část do provazu o délce 30 centimetrů.
Každý provaz zploštěte pomocí válečku do obdélníku.
Povrch každého obdélníku potřete rozpuštěným máslem a poté potřete náplní.
Začněte zdola a srolujte každý obdélník tak, aby vytvořil spirálový špalek.
Pletení
3
Pokládejte polena vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem.
Sevřete polena na jednom konci k sobě a oplette je.
Potom sevřete opačné konce k sobě a zastrčte oba konce pod cop.
Babkalláh volně zakryjte plastovým obalem.
Odložte na teplé místo, dokud se neroztáhne na přibližně 1½ násobek původní velikosti, 1 až 2 hodiny.
4
Ujistěte se, že čokoládou naplněné špalky těsta velmi dobře uzavřete, aby se při zaplétání nerozmotávaly, protože by to mohlo ohrozit spirálu náplně v hotové vánočce. Nechte v copu trochu volné, protože velké napětí by mohlo způsobit, že se prameny v troubě rozdělí podél středové linie a odkryje se náplň. Pokud se to však stane, nebude to mít nepříznivý vliv na konečnou chuť nebo texturu.
Pečení
5
Umístěte rošt do střední polohy a předehřejte troubu na 350 °F / 175 °C.
Potřete vánočku vajíčkem a poté bohatě posypte cukrem demerara.
Pečte, dokud povrch těsta nezhnědne, 35 až 45 minut.
Nechte zcela vychladnout na mřížce.
6
Upečená vánočka, dobře zabalená a skladovaná při pokojové teplotě, vydrží až 4 dny, ale nejlépe se podává první nebo druhý den.
Ingredients
Těsto
113gplnotučného mléka
7gaktivního sušeného droždí
66gkrystalového cukru
4žloutky
1tspvanilkového extraktu
390ghladké mouky
3gsoli
113gmásla
Náplň
100gčokolády na pečení
70gdatlí
1 ½tspmleté skořice
65ghnědého cukru
špetka soli
Potírání
57gmásla
1vejce
hnědého cukru
Directions
Těsto
1
Nalijte teplé mléko do mísy stojanového mixéru a přidejte droždí.
Ke směsi droždí přidejte krystalový cukr, žloutky a vanilku a promíchejte, aby se vše spojilo.
Přidejte mouku, sůl a máslo.
Míchejte pomocí háku na těsto při střední rychlosti po dobu 5 až 8 minut.
Misku přikryjte plastovou fólií a nechte ji na teplém místě.
Kyneme dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem, 1½ až 2½ hodiny.
Náplň
2
V malé míse mixéru nahrubo rozmixujte čokoládu, hnědý cukr, skořici a sůl.
Těsto položte na čistou pracovní plochu a rozdělte ho na 3 stejné části.
Vytvarujte každou část do provazu o délce 30 centimetrů.
Každý provaz zploštěte pomocí válečku do obdélníku.
Povrch každého obdélníku potřete rozpuštěným máslem a poté potřete náplní.
Začněte zdola a srolujte každý obdélník tak, aby vytvořil spirálový špalek.
Pletení
3
Pokládejte polena vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem.
Sevřete polena na jednom konci k sobě a oplette je.
Potom sevřete opačné konce k sobě a zastrčte oba konce pod cop.
Babkalláh volně zakryjte plastovým obalem.
Odložte na teplé místo, dokud se neroztáhne na přibližně 1½ násobek původní velikosti, 1 až 2 hodiny.
4
Ujistěte se, že čokoládou naplněné špalky těsta velmi dobře uzavřete, aby se při zaplétání nerozmotávaly, protože by to mohlo ohrozit spirálu náplně v hotové vánočce. Nechte v copu trochu volné, protože velké napětí by mohlo způsobit, že se prameny v troubě rozdělí podél středové linie a odkryje se náplň. Pokud se to však stane, nebude to mít nepříznivý vliv na konečnou chuť nebo texturu.
Pečení
5
Umístěte rošt do střední polohy a předehřejte troubu na 350 °F / 175 °C.
Potřete vánočku vajíčkem a poté bohatě posypte cukrem demerara.
Pečte, dokud povrch těsta nezhnědne, 35 až 45 minut.
Nechte zcela vychladnout na mřížce.
6
Upečená vánočka, dobře zabalená a skladovaná při pokojové teplotě, vydrží až 4 dny, ale nejlépe se podává první nebo druhý den.