Plněná Vánočka neboli Babkallah je splétaná verze Babky, pochází z Challa, což je tradiční židovský pletený chléb.
Těsto musí kynout celkem 3-5 hodin.
Ingredience
Historie vánočky, neboli "babky" má kořeny ve východoevropských židovských kulinářských tradicích. Vánočka je sladký kvasnicový chléb nebo koláč, který se stal populárním v židovských komunitách i mimo ně. Přesný původ vánočky není zcela jasný, ale předpokládá se, že pochází z východoevropských zemí, jako je Polsko a Ukrajina.
Slovo "Babka" znamená v polštině a ukrajinštině "babička", což naznačuje, že recept se dědí z generace na generaci. Ve své tradiční podobě je Babka bohatý, sladký chléb vyrobený z másla, vajec a často ochucený přísadami, jako je čokoláda, skořice, ořechy nebo sušené ovoce. Těsto se obvykle vyválí, naplní vybranými ingrediencemi a poté se před pečením zkroutí nebo zaplete.
Postup
- Nalijte teplé mléko do mísy stojanového mixéru a přidejte droždí.
- Ke směsi droždí přidejte krystalový cukr, žloutky a vanilku a promíchejte, aby se vše spojilo.
- Přidejte mouku, sůl a máslo.
- Míchejte pomocí háku na těsto při střední rychlosti po dobu 5 až 8 minut.
- Misku přikryjte plastovou fólií a nechte ji na teplém místě.
- Kyneme dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem, 1½ až 2½ hodiny.
- V malé míse mixéru nahrubo rozmixujte čokoládu, hnědý cukr, skořici a sůl.
- Těsto položte na čistou pracovní plochu a rozdělte ho na 3 stejné části.
- Vytvarujte každou část do provazu o délce 30 centimetrů.
- Každý provaz zploštěte pomocí válečku do obdélníku.
- Povrch každého obdélníku potřete rozpuštěným máslem a poté potřete náplní.
- Začněte zdola a srolujte každý obdélník tak, aby vytvořil spirálový špalek.
- Pokládejte polena vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem.
- Sevřete polena na jednom konci k sobě a oplette je.
- Potom sevřete opačné konce k sobě a zastrčte oba konce pod cop.
- Babkalláh volně zakryjte plastovým obalem.
- Odložte na teplé místo, dokud se neroztáhne na přibližně 1½ násobek původní velikosti, 1 až 2 hodiny.
Ujistěte se, že čokoládou naplněné špalky těsta velmi dobře uzavřete, aby se při zaplétání nerozmotávaly, protože by to mohlo ohrozit spirálu náplně v hotové vánočce. Nechte v copu trochu volné, protože velké napětí by mohlo způsobit, že se prameny v troubě rozdělí podél středové linie a odkryje se náplň. Pokud se to však stane, nebude to mít nepříznivý vliv na konečnou chuť nebo texturu.
- Umístěte rošt do střední polohy a předehřejte troubu na 350 °F / 175 °C.
- Potřete vánočku vajíčkem a poté bohatě posypte cukrem demerara.
- Pečte, dokud povrch těsta nezhnědne, 35 až 45 minut.
- Nechte zcela vychladnout na mřížce.
Upečená vánočka, dobře zabalená a skladovaná při pokojové teplotě, vydrží až 4 dny, ale nejlépe se podává první nebo druhý den.
Ingredience
Postup
- Nalijte teplé mléko do mísy stojanového mixéru a přidejte droždí.
- Ke směsi droždí přidejte krystalový cukr, žloutky a vanilku a promíchejte, aby se vše spojilo.
- Přidejte mouku, sůl a máslo.
- Míchejte pomocí háku na těsto při střední rychlosti po dobu 5 až 8 minut.
- Misku přikryjte plastovou fólií a nechte ji na teplém místě.
- Kyneme dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem, 1½ až 2½ hodiny.
- V malé míse mixéru nahrubo rozmixujte čokoládu, hnědý cukr, skořici a sůl.
- Těsto položte na čistou pracovní plochu a rozdělte ho na 3 stejné části.
- Vytvarujte každou část do provazu o délce 30 centimetrů.
- Každý provaz zploštěte pomocí válečku do obdélníku.
- Povrch každého obdélníku potřete rozpuštěným máslem a poté potřete náplní.
- Začněte zdola a srolujte každý obdélník tak, aby vytvořil spirálový špalek.
- Pokládejte polena vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem.
- Sevřete polena na jednom konci k sobě a oplette je.
- Potom sevřete opačné konce k sobě a zastrčte oba konce pod cop.
- Babkalláh volně zakryjte plastovým obalem.
- Odložte na teplé místo, dokud se neroztáhne na přibližně 1½ násobek původní velikosti, 1 až 2 hodiny.
Ujistěte se, že čokoládou naplněné špalky těsta velmi dobře uzavřete, aby se při zaplétání nerozmotávaly, protože by to mohlo ohrozit spirálu náplně v hotové vánočce. Nechte v copu trochu volné, protože velké napětí by mohlo způsobit, že se prameny v troubě rozdělí podél středové linie a odkryje se náplň. Pokud se to však stane, nebude to mít nepříznivý vliv na konečnou chuť nebo texturu.
- Umístěte rošt do střední polohy a předehřejte troubu na 350 °F / 175 °C.
- Potřete vánočku vajíčkem a poté bohatě posypte cukrem demerara.
- Pečte, dokud povrch těsta nezhnědne, 35 až 45 minut.
- Nechte zcela vychladnout na mřížce.
Upečená vánočka, dobře zabalená a skladovaná při pokojové teplotě, vydrží až 4 dny, ale nejlépe se podává první nebo druhý den.