Historie omáčky ze zeleného pepře sahá až do francouzské kuchyně, konkrétně do klasické omáčky známé jako „sauce au poivre“. Zatímco přesný původ omáčky není dobře zdokumentován, předpokládá se, že se objevila na konci 19. století nebo na začátku 20. století ve Francii. Použití zrnek zeleného pepře v omáčce poskytlo tradičnímu receptu jedinečný obrat a nabídlo čerstvější a živější chuť. Zrnka čerstvého zeleného pepře se před použitím často nakládají do nálevu, aby se zlepšila jejich chuť a zjemnila se textura. Omáčka se obvykle připravuje orestováním šalotky nebo cibule na másle, poté přidáním smetany, vývaru a zeleného pepře. Směs se dusí, dokud se chutě nespojí, výsledkem je sametová omáčka s lahodným pepřovým nádechem.
Ingredience
Postup
- Zahřejte olivový olej na střední pánvi na středním ohni.
- Na polovině másla orestujte šalotku a zelený pepř.
- Přidejte brandy a vařte, dokud se alkohol nevypálí, asi 1 minutu.
- Přidejte mouku a za stálého míchání vařte, dokud se nevstřebá.
- Přidejte hovězí vývar a zvyšte plamen na středně vysoký.
- Vařte za stálého míchání, dokud se omáčka nezredukuje na polovinu, 3 až 5 minut.
- Přidejte smetanu a snižte teplotu na středně nízkou.
- Vařte, dokud omáčka nezhoustne, asi 5 minut.
- Vmíchejte zbývající máslo, aby se omáčka vyhladila.
- Dochutíme solí. Podáváme ke steaku, vepřovému nebo kuřecímu masu.
Ingredience
Postup
- Zahřejte olivový olej na střední pánvi na středním ohni.
- Na polovině másla orestujte šalotku a zelený pepř.
- Přidejte brandy a vařte, dokud se alkohol nevypálí, asi 1 minutu.
- Přidejte mouku a za stálého míchání vařte, dokud se nevstřebá.
- Přidejte hovězí vývar a zvyšte plamen na středně vysoký.
- Vařte za stálého míchání, dokud se omáčka nezredukuje na polovinu, 3 až 5 minut.
- Přidejte smetanu a snižte teplotu na středně nízkou.
- Vařte, dokud omáčka nezhoustne, asi 5 minut.
- Vmíchejte zbývající máslo, aby se omáčka vyhladila.
- Dochutíme solí. Podáváme ke steaku, vepřovému nebo kuřecímu masu.