Vánočka neboli Challah je tradiční židovský chléb, který je bohatý, mírně sladký a často pletený. Zaujímá významné místo v židovské kuchyni a je spojován zejména se šabatem a dalšími židovskými svátky. Historie challáhu sahá staletí zpět a postupem času se vyvíjela. Přesný původ challah není dobře zdokumentován, ale předpokládá se, že pochází z židovských komunit ve východní Evropě. Samotné slovo „challah“ pochází z hebrejského slova „ḥallah“, které označuje část těsta, která byla oddělena a dána kněžím ve starověku.
Recept je na dva vánočky.
Těsto musí kynout 3 až 5 hodin.
Ingredience
Pletení vánočky je dalším významným aspektem jeho přípravy. Copánky představují jednotu, rodinu a propletení židovských tradic. Vánočka je často pletená třemi, čtyřmi nebo šesti prameny, což má za následek různé vzory a tvary.
Postup
- Mokré ingredience vložte k suchým přímo do mísy mixéru.
- Míchejte pomocí hnětacího háku při střední rychlosti po dobu 5 až 8 minut.
- Hněťte, dokud není těsto velmi měkké, hladké, vláčné a jen trochu lepivé.
- Ujistěte se, že máte v těstě dostatek lepku, zkuste těsto natáhnout.
- Přikryjte misku vlhkou utěrkou.
- Po 1½ až 3 hodinách nechejte na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto lze přikrýt plastovým obalem a uchovat v chladu až 12 hodin.
- Odkryjte těsto a pomocí pěsti ho lehce promáčkněte.
- Těsto rozdělte na polovinu a poté každou polovinu rozdělte na 3 stejné díly, abyste získali 6 porcí.
- Každou část rozválejte na pramen dlouhý asi 40cm.
- Položte 3 prameny těsta vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem.
- Zapleťte vánočku, totéž opakujte se zbývajícím těstem.
- Zakryjte dva vánočky volně plastovou fólií.
- Kyneme, dokud se nezvětší na přibližně 1½násobek původní velikosti, 1 až 2 hodiny.
Pokud bylo těsto přes noc v lednici, mohl tento krok trvat o 30 minut až 1 hodinu déle.
- Předehřejte troubu na 350 °F v konvenčním režimu.
- Těsto odkryjte a povrch obou vánoček potřete vejcem.
- Široce posypte sezamovými semínky.
- Vánočky pečte, dokud nebudou povrchy lesklé a sytě zlatohnědé, 25 až 35 minut.
- Po 20 minutách pečení otočte plech.
- Nechte zcela vychladnout na pečicím plechu.
- Vánočku, dobře zabalte a skladujte při pokojové teplotě.
- Vydrží až 3 dny nebo lze zmrazit až 2 měsíce.
Ingredience
Postup
- Mokré ingredience vložte k suchým přímo do mísy mixéru.
- Míchejte pomocí hnětacího háku při střední rychlosti po dobu 5 až 8 minut.
- Hněťte, dokud není těsto velmi měkké, hladké, vláčné a jen trochu lepivé.
- Ujistěte se, že máte v těstě dostatek lepku, zkuste těsto natáhnout.
- Přikryjte misku vlhkou utěrkou.
- Po 1½ až 3 hodinách nechejte na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto lze přikrýt plastovým obalem a uchovat v chladu až 12 hodin.
- Odkryjte těsto a pomocí pěsti ho lehce promáčkněte.
- Těsto rozdělte na polovinu a poté každou polovinu rozdělte na 3 stejné díly, abyste získali 6 porcí.
- Každou část rozválejte na pramen dlouhý asi 40cm.
- Položte 3 prameny těsta vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem.
- Zapleťte vánočku, totéž opakujte se zbývajícím těstem.
- Zakryjte dva vánočky volně plastovou fólií.
- Kyneme, dokud se nezvětší na přibližně 1½násobek původní velikosti, 1 až 2 hodiny.
Pokud bylo těsto přes noc v lednici, mohl tento krok trvat o 30 minut až 1 hodinu déle.
- Předehřejte troubu na 350 °F v konvenčním režimu.
- Těsto odkryjte a povrch obou vánoček potřete vejcem.
- Široce posypte sezamovými semínky.
- Vánočky pečte, dokud nebudou povrchy lesklé a sytě zlatohnědé, 25 až 35 minut.
- Po 20 minutách pečení otočte plech.
- Nechte zcela vychladnout na pečicím plechu.
- Vánočku, dobře zabalte a skladujte při pokojové teplotě.
- Vydrží až 3 dny nebo lze zmrazit až 2 měsíce.