Honey Tahini Challah Medová Tahini Vánočka

Medová Tahini Vánočka

Vánočka neboli Challah je tradiční židovský chléb, který je bohatý, mírně sladký a často pletený. Zaujímá významné místo v židovské kuchyni a je spojován zejména se šabatem a dalšími židovskými svátky. Historie challáhu sahá staletí zpět a postupem času se vyvíjela. Přesný původ challah není dobře zdokumentován, ale předpokládá se, že pochází z židovských komunit ve východní Evropě. Samotné slovo „challah“ pochází z hebrejského slova „ḥallah“, které označuje část těsta, která byla oddělena a dána kněžím ve starověku.

Příprava30 minVaření35 minCelkem1 hr 5 min
AutorPeterPorce2 PorceKategorie
Recept je na dva vánočky.
Těsto musí kynout 3 až 5 hodin.

Ingredience

Těsto
...suché
 5 g aktivního sušeného droždí
 281 g chlebové mouky
 281 g hladké mouky
 6 g soli
...mokré
 170 g medu
 128 g tahini
 73 g olivového oleje
 57 ml vody
 3 žloutky
 2 celá vejce
Honey Tahini Challah Medová Tahini Vánočka

Pletení vánočky je dalším významným aspektem jeho přípravy. Copánky představují jednotu, rodinu a propletení židovských tradic. Vánočka je často pletená třemi, čtyřmi nebo šesti prameny, což má za následek různé vzory a tvary.

Postup

Hnětení
1

  • Mokré ingredience vložte k suchým přímo do mísy mixéru.
  • Míchejte pomocí hnětacího háku při střední rychlosti po dobu 5 až 8 minut.
  • Hněťte, dokud není těsto velmi měkké, hladké, vláčné a jen trochu lepivé.
  • Ujistěte se, že máte v těstě dostatek lepku, zkuste těsto natáhnout.

Kynutí
2

  • Přikryjte misku vlhkou utěrkou.
  • Po 1½ až 3 hodinách nechejte na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

3

Vykynuté těsto lze přikrýt plastovým obalem a uchovat v chladu až 12 hodin.

Zapletení
4

  • Odkryjte těsto a pomocí pěsti ho lehce promáčkněte.
  • Těsto rozdělte na polovinu a poté každou polovinu rozdělte na 3 stejné díly, abyste získali 6 porcí.
  • Každou část rozválejte na pramen dlouhý asi 40cm.
  • Položte 3 prameny těsta vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem.
  • Zapleťte vánočku, totéž opakujte se zbývajícím těstem.
  • Zakryjte dva vánočky volně plastovou fólií.
  • Kyneme, dokud se nezvětší na přibližně 1½násobek původní velikosti, 1 až 2 hodiny.

5

Pokud bylo těsto přes noc v lednici, mohl tento krok trvat o 30 minut až 1 hodinu déle.

Pečení
6

  • Předehřejte troubu na 350 °F v konvenčním režimu.
  • Těsto odkryjte a povrch obou vánoček potřete vejcem.
  • Široce posypte sezamovými semínky.
  • Vánočky pečte, dokud nebudou povrchy lesklé a sytě zlatohnědé, 25 až 35 minut.
  • Po 20 minutách pečení otočte plech.
  • Nechte zcela vychladnout na pečicím plechu.

Skladování
7

  • Vánočku, dobře zabalte a skladujte při pokojové teplotě.
  • Vydrží až 3 dny nebo lze zmrazit až 2 měsíce.

Ingredience

Těsto
...suché
 5 g aktivního sušeného droždí
 281 g chlebové mouky
 281 g hladké mouky
 6 g soli
...mokré
 170 g medu
 128 g tahini
 73 g olivového oleje
 57 ml vody
 3 žloutky
 2 celá vejce

Postup

Hnětení
1

  • Mokré ingredience vložte k suchým přímo do mísy mixéru.
  • Míchejte pomocí hnětacího háku při střední rychlosti po dobu 5 až 8 minut.
  • Hněťte, dokud není těsto velmi měkké, hladké, vláčné a jen trochu lepivé.
  • Ujistěte se, že máte v těstě dostatek lepku, zkuste těsto natáhnout.

Kynutí
2

  • Přikryjte misku vlhkou utěrkou.
  • Po 1½ až 3 hodinách nechejte na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

3

Vykynuté těsto lze přikrýt plastovým obalem a uchovat v chladu až 12 hodin.

Zapletení
4

  • Odkryjte těsto a pomocí pěsti ho lehce promáčkněte.
  • Těsto rozdělte na polovinu a poté každou polovinu rozdělte na 3 stejné díly, abyste získali 6 porcí.
  • Každou část rozválejte na pramen dlouhý asi 40cm.
  • Položte 3 prameny těsta vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem.
  • Zapleťte vánočku, totéž opakujte se zbývajícím těstem.
  • Zakryjte dva vánočky volně plastovou fólií.
  • Kyneme, dokud se nezvětší na přibližně 1½násobek původní velikosti, 1 až 2 hodiny.

5

Pokud bylo těsto přes noc v lednici, mohl tento krok trvat o 30 minut až 1 hodinu déle.

Pečení
6

  • Předehřejte troubu na 350 °F v konvenčním režimu.
  • Těsto odkryjte a povrch obou vánoček potřete vejcem.
  • Široce posypte sezamovými semínky.
  • Vánočky pečte, dokud nebudou povrchy lesklé a sytě zlatohnědé, 25 až 35 minut.
  • Po 20 minutách pečení otočte plech.
  • Nechte zcela vychladnout na pečicím plechu.

Skladování
7

  • Vánočku, dobře zabalte a skladujte při pokojové teplotě.
  • Vydrží až 3 dny nebo lze zmrazit až 2 měsíce.

Medová Tahini Vánočka

Líbil se ti recept? Dej nám vědět v komentáři, nebo sdílej s přáteli.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

This website would like to use cookies to improve your experience.