Historie Tandoori Chicken Tikka sahá až do éry Mughalů v Indii, která trvala od 16. do 19. století. Mughalové, kteří byli známí svou extravagantní a sofistikovanou kuchyní, přinesli do Indie mnoho perských a středoasijských jídel. Vaření tandoori bylo jednou takovou kulinářskou tradicí, kterou do regionu přinesli Mughalové.
Ingredience
Mughalští císaři a jejich šlechtici byli známí svou láskou k bohatému a chutnému jídlu. Vyvinuli metodu vaření masa v tandooru, což je válcová hliněná pec vytápěná dřevěným uhlím nebo dřevem. Tato technika vaření umožnila intenzivnímu teplu uzavřít chutě a šťávu masa a zároveň mu dát výraznou kouřovou chuť.
Tandoori Chicken Tikka byla vytvořena marinováním malých kousků kuřete ve směsi jogurtu a koření, jako je kmín, koriandr, kurkuma, zázvor, česnek a chilli prášek. Marinované kuře bylo poté napícháno na špíz a umístěno do tandooru, kde bylo uvařeno, dokud nezměkne a zvenku lehce zuhelnatělo.
Postup
- Maso nakrájejte na větší kousky, aby se dalo napíchnout na kovový špíz.
- Maso vložte do marinády na pěst a nechte 10–15 minut stranou.
- Během marinování si připravte druhou marinádu.
- Nyní přendejte maso do druhé marinády a dobře zapracujte.
- Všechno maso obalte a poté jej odložte alespoň na 2–3 hodiny.
- Poté na špejle nandejte maso.
- Vařte při velmi vysoké teplotě, používám pec ooni zahřátú na minimálně 400C.
- Kuře otáčím, aby se nepřipálilo. Maso vytáhněte, jakmile dosáhne 74C.
Ingredience
Postup
- Maso nakrájejte na větší kousky, aby se dalo napíchnout na kovový špíz.
- Maso vložte do marinády na pěst a nechte 10–15 minut stranou.
- Během marinování si připravte druhou marinádu.
- Nyní přendejte maso do druhé marinády a dobře zapracujte.
- Všechno maso obalte a poté jej odložte alespoň na 2–3 hodiny.
- Poté na špejle nandejte maso.
- Vařte při velmi vysoké teplotě, používám pec ooni zahřátú na minimálně 400C.
- Kuře otáčím, aby se nepřipálilo. Maso vytáhněte, jakmile dosáhne 74C.