Někteří se domnívají, že sušené černé fazole přivezli na Kubu Španělé, kteří zavedli pokrm "Moros con Cristianos" (černé fazole s rýží). Zobrazení španělské okupace Maury. Černé fazole představují "Moros" (Maury) a bílá rýže křesťany, v tomto případě Španěly bojující proti okupaci. Recept byl tak oblíbený, že se stal základem kubánské kuchyně.
Příprava15 min Vaření1 hr 20 min Celkem1 hr 35 min
Ingredience
Restujte
125 g klobásy chorizo (nakrájené na kolečka)
1 malá cibule(nakrájená na kostičky)
3 stroužky česneku(nakrájen na kostičky)
...koření
½ lžíce lžíce římského kmínu v prášku(v prášku)
½ lžíce oregana
1 bobkový list
⅛ čajová lžička pepřových vloček
⅛ čajová lžička soli
...přidejte
1 šálek černých fazolí(alespoň 5min rychle namočené v horké vodě)
3 šálků kuřecího vývaru
Dokončení
½ lžíce oregana
Postup
Příprava
1
Pokud chorizo neseženete, nahraďte ho jinou klobásou nebo slaninou či uzeným masem.
- Chorizo dobře opečte, aby získalo co nejvíce chuti.
- Poté ho vyjměte z hrnce a dejte stranou.
- Do tuku, který zůstal v hrnci, přidejte cibuli, kmín a sůl.
- Vařte na středním plameni, dokud zelenina nezměkne, asi 5 minut.
- Vmíchejte česnek, polovinu oregana a pepřové vločky a vařte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund.
- Vmíchejte fazole. Vmíchejte vývar a bobkové listy.
Pokud chorizo neseženete, nahraďte ho jinou klobásou nebo slaninou či uzeným masem.
Vaření pod tlakem
2
- Vařte pod tlakem 50 minut, pak alespoň 20 minut přirozeně uvolňujte tlak.
- Po uvaření vyhoďte bobkový list. Vmíchejte zbývající oregano.
- Redukujte 10 až 15 minut, dokud tekutina nezíská konzistenci omáčky.
- Potom dochuťte solí a pepřem a podávejte na rýži nebo s chlebem.
Ingredience
Restujte
125 g klobásy chorizo (nakrájené na kolečka)
1 malá cibule(nakrájená na kostičky)
3 stroužky česneku(nakrájen na kostičky)
...koření
½ lžíce lžíce římského kmínu v prášku(v prášku)
½ lžíce oregana
1 bobkový list
⅛ čajová lžička pepřových vloček
⅛ čajová lžička soli
...přidejte
1 šálek černých fazolí(alespoň 5min rychle namočené v horké vodě)
3 šálků kuřecího vývaru
Dokončení
½ lžíce oregana
Postup
Příprava
1
Pokud chorizo neseženete, nahraďte ho jinou klobásou nebo slaninou či uzeným masem.
- Chorizo dobře opečte, aby získalo co nejvíce chuti.
- Poté ho vyjměte z hrnce a dejte stranou.
- Do tuku, který zůstal v hrnci, přidejte cibuli, kmín a sůl.
- Vařte na středním plameni, dokud zelenina nezměkne, asi 5 minut.
- Vmíchejte česnek, polovinu oregana a pepřové vločky a vařte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund.
- Vmíchejte fazole. Vmíchejte vývar a bobkové listy.
Pokud chorizo neseženete, nahraďte ho jinou klobásou nebo slaninou či uzeným masem.
Vaření pod tlakem
2
- Vařte pod tlakem 50 minut, pak alespoň 20 minut přirozeně uvolňujte tlak.
- Po uvaření vyhoďte bobkový list. Vmíchejte zbývající oregano.
- Redukujte 10 až 15 minut, dokud tekutina nezíská konzistenci omáčky.
- Potom dochuťte solí a pepřem a podávejte na rýži nebo s chlebem.