Příprava30 min Vaření1 hr Celkem1 hr 30 min
Ingredience
Namáčení
1 čajová lžička jedlé sody
Vaření
500 g fazolí mungo
4 čajová lžička soli
8 šálků vody
Masala
47 g propouštěného másla(ghí)
1 konzervované rajče
3 červené cibule(střední velikosti)
2 stroužky česneku(protlačen)
...koření
7,40 g římského kmínu(mletého)
5 g zázvorového prášku
2,50 g mletého koriandru
2,50 g mleté kurkumy
2,50 g granulovaného česneku
2,50 g granulované cibule
1 g chili(mletého)
Dokončovací koření
2,50 g garam masala
1 g černého pepře
Tento recept je základem na celém indickém subkontinentu a v dalších částech Asie. Mungo Fazole neboli Moong dal je také známý jako mung dhal nebo mag ni dal. Nejlepší volbou pro tento recept jsou celé neloupané fazole, protože obsahují nejvíce výživných látek. Existují důkazy o tom, že čočka byla v Indii hojně pěstována již před více než 3 000 lety.
Postup
Tlakové vaření
1
- Fazole mungo na pár minut namočte do vody s 1 lžičkou sody. Všechnu vodu vylijte a propláchněte.
- Přendejte do tlakového hrnce, přidejte 8 šálků vody a sůl.
- Vařte pod tlakem 80 kpa po dobu 15 minut s rychlým uvolňováním.
Příprava masaly
2
- Do stojanového mixéru přidejte všechny ingredience na masalu a rozmixujte je do hladké konzistence.
- Na pánvi rozehřejeme Ghee a na vysoké teplotě osmahneme masalu do hněda.
Promíchejte a povařte
3
- Nyní vmíchejte masalu do hrnce s fazolemi mungo, přidejte garam masalu a vše dobře promíchejte.
- Pomalu přiveďte k varu, nyní můžete přidat více vody, abyste dosáhli požadované konzistence.
- Podle chuti přidejte pepř nebo sůl. Podávejte s rýží nebo naanem.
Ingredience
Namáčení
1 čajová lžička jedlé sody
Vaření
500 g fazolí mungo
4 čajová lžička soli
8 šálků vody
Masala
47 g propouštěného másla(ghí)
1 konzervované rajče
3 červené cibule(střední velikosti)
2 stroužky česneku(protlačen)
...koření
7,40 g římského kmínu(mletého)
5 g zázvorového prášku
2,50 g mletého koriandru
2,50 g mleté kurkumy
2,50 g granulovaného česneku
2,50 g granulované cibule
1 g chili(mletého)
Dokončovací koření
2,50 g garam masala
1 g černého pepře
Postup
Tlakové vaření
1
- Fazole mungo na pár minut namočte do vody s 1 lžičkou sody. Všechnu vodu vylijte a propláchněte.
- Přendejte do tlakového hrnce, přidejte 8 šálků vody a sůl.
- Vařte pod tlakem 80 kpa po dobu 15 minut s rychlým uvolňováním.
Příprava masaly
2
- Do stojanového mixéru přidejte všechny ingredience na masalu a rozmixujte je do hladké konzistence.
- Na pánvi rozehřejeme Ghee a na vysoké teplotě osmahneme masalu do hněda.
Promíchejte a povařte
3
- Nyní vmíchejte masalu do hrnce s fazolemi mungo, přidejte garam masalu a vše dobře promíchejte.
- Pomalu přiveďte k varu, nyní můžete přidat více vody, abyste dosáhli požadované konzistence.
- Podle chuti přidejte pepř nebo sůl. Podávejte s rýží nebo naanem.