Příprava2 hrs Vaření1 hr 10 min Celkem3 hrs 10 min
Ingredience
Jablečná omáčka
600 g jablek(jádřince odstraněny a nakrájeny na čtverečky)
25 ml vody
⅛ čajová lžička soli
2 čajová lžička cukru
¼ čajová lžička skořicového prášku(nebo směs latte koření pro větší komplexnost)
Těsto
250 g hladké mouky
75 g bílého cukru
¼ čajová lžička soli
100 g másla(pokojové teploty)
1 vejce(pokojové teploty)
Glazura
50 g meruňkové zavařeniny
1 čajová lžička rumu(nebo jiný destilát)
Jablečný vršek
600 g plátků jablek(oloupaná, bez jádřince, nakrájená na plátky)
¼ čajová lžička skořicového prášku(nebo směs latté koření pro větší komplexnost)
1 lžíce másla
Ve francouzštině se nazývá "Tarte aux Pommes", dává vám dvojitou dávku jablek. Začíná předem upečeným francouzským "Pate Sucree", které má úžasně křupavou strukturu a sladkou máslovou chuť. Koláč je skvělý se šlehačkou nebo zmrzlinou, protože není přehnaně sladký. Tento recept je inspirován z stránky zde.
Postup
Jalbečná omáčka
1
- Do tlakového hrnce vložte všechny ingredience na jablečnou omáčku. Vařte 5 minut a přirozeně uvolněte tlak.
- Omáčku přendejte do kuchyňského robotu nebo ji rozmixujte ručním mixérem do hladké konzistence.
Uhnětení těsta
2
- Vložte máslo do elektrického mixéru vybaveného nástavcem s pádly a šlehejte, dokud nezměkne.
- Přidejte cukr a šlehejte, dokud nebude lehké a nadýchané.
- Postupně přidávejte vejce a šlehejte jen do jejich zapracování (nemíchejte příliš, jinak se máslo oddělí).
- Přidejte mouku a sůl a míchejte, dokud se nevytvoří koule (nemíchejte příliš, jinak bude těsto po upečení tvrdé).
- Těsto zploštěte do tvaru kotouče, přikryjte fólií a dejte do chladničky asi na hodinu nebo dokud neztuhne.
Uložení těsta do formy
3
- Vyválejte těsto do kruhu o něco většího, než je forma, s přesahem přibližně 5 cm.
- Těsto opatrně položte na formu, pokud se těsto přetrhne nebo natrhne, není to problém, stačí ho jen zalátat.
- Urovnejte okraje, aby byly rovnoměrné a nepřesahovaly přes boky formy. Těsto propíchejte vidličkou.
- Vraťte na dalších 20 minut do chladničky, aby ztuhlo.
Glazura
4
- V malém hrnci zahřejte meruňkovou marmeládu jen do bodu varu.
- Odstavíme z ohně a přecedíme, abychom se zbavili hrudek. Přidejte alkohol nebo vodu a zamíchejte. Odložte stranou.
Před-pečení koláče
5
- Předehřejte troubu na 200C (400F). Na dno těsta položíme závaží, můžeme použít těžkou pánev, rýži nebo hrách.
- Pečeme se zátěží 20 minut. Odstraňte závaží a snižte teplotu na 350F (180C), pokračujte v pečení, dalších 3-5 minut.
- Pomocí cukrářského štětce potřete dno a boky těsta glazurou.
- Nechte 5 minut odpočívat, tím se korpus utěsní a zabrání se jeho rozmočení.
Příprava jablk na vrch
6
- Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky.
- Na velké pánvi na středním ohni rozpusťte máslo a vmíchejte cukr a skořici.
- Přidejte jablka a restujte, dokud nezačnou měknout (přibližně 3-5 minut).
- Odstavte z ohně a nechte mírně vychladnout.
Náplň koláče
7
- Do vychladlého předpečeného koláčového korpusu rozetřeme jablečnú omáčku.
- Na jablečnou omáčku naaranžujte plátky jablek do soustředných kruhů.
Pečení koláče
8
- Koláčovou formu položte na větší plech a koláč pečte 25 minut na 350F (180C).
Podávání
9
- Odstavte koláč z ohně a potřete ho zbývající polevou.
Ingredience
Jablečná omáčka
600 g jablek(jádřince odstraněny a nakrájeny na čtverečky)
25 ml vody
⅛ čajová lžička soli
2 čajová lžička cukru
¼ čajová lžička skořicového prášku(nebo směs latte koření pro větší komplexnost)
Těsto
250 g hladké mouky
75 g bílého cukru
¼ čajová lžička soli
100 g másla(pokojové teploty)
1 vejce(pokojové teploty)
Glazura
50 g meruňkové zavařeniny
1 čajová lžička rumu(nebo jiný destilát)
Jablečný vršek
600 g plátků jablek(oloupaná, bez jádřince, nakrájená na plátky)
¼ čajová lžička skořicového prášku(nebo směs latté koření pro větší komplexnost)
1 lžíce másla
Postup
Jalbečná omáčka
1
- Do tlakového hrnce vložte všechny ingredience na jablečnou omáčku. Vařte 5 minut a přirozeně uvolněte tlak.
- Omáčku přendejte do kuchyňského robotu nebo ji rozmixujte ručním mixérem do hladké konzistence.
Uhnětení těsta
2
- Vložte máslo do elektrického mixéru vybaveného nástavcem s pádly a šlehejte, dokud nezměkne.
- Přidejte cukr a šlehejte, dokud nebude lehké a nadýchané.
- Postupně přidávejte vejce a šlehejte jen do jejich zapracování (nemíchejte příliš, jinak se máslo oddělí).
- Přidejte mouku a sůl a míchejte, dokud se nevytvoří koule (nemíchejte příliš, jinak bude těsto po upečení tvrdé).
- Těsto zploštěte do tvaru kotouče, přikryjte fólií a dejte do chladničky asi na hodinu nebo dokud neztuhne.
Uložení těsta do formy
3
- Vyválejte těsto do kruhu o něco většího, než je forma, s přesahem přibližně 5 cm.
- Těsto opatrně položte na formu, pokud se těsto přetrhne nebo natrhne, není to problém, stačí ho jen zalátat.
- Urovnejte okraje, aby byly rovnoměrné a nepřesahovaly přes boky formy. Těsto propíchejte vidličkou.
- Vraťte na dalších 20 minut do chladničky, aby ztuhlo.
Glazura
4
- V malém hrnci zahřejte meruňkovou marmeládu jen do bodu varu.
- Odstavíme z ohně a přecedíme, abychom se zbavili hrudek. Přidejte alkohol nebo vodu a zamíchejte. Odložte stranou.
Před-pečení koláče
5
- Předehřejte troubu na 200C (400F). Na dno těsta položíme závaží, můžeme použít těžkou pánev, rýži nebo hrách.
- Pečeme se zátěží 20 minut. Odstraňte závaží a snižte teplotu na 350F (180C), pokračujte v pečení, dalších 3-5 minut.
- Pomocí cukrářského štětce potřete dno a boky těsta glazurou.
- Nechte 5 minut odpočívat, tím se korpus utěsní a zabrání se jeho rozmočení.
Příprava jablk na vrch
6
- Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky.
- Na velké pánvi na středním ohni rozpusťte máslo a vmíchejte cukr a skořici.
- Přidejte jablka a restujte, dokud nezačnou měknout (přibližně 3-5 minut).
- Odstavte z ohně a nechte mírně vychladnout.
Náplň koláče
7
- Do vychladlého předpečeného koláčového korpusu rozetřeme jablečnú omáčku.
- Na jablečnou omáčku naaranžujte plátky jablek do soustředných kruhů.
Pečení koláče
8
- Koláčovou formu položte na větší plech a koláč pečte 25 minut na 350F (180C).
Podávání
9
- Odstavte koláč z ohně a potřete ho zbývající polevou.