francouzsky jablecny kolac french apple tart

Jablečný Koláč

Příprava2 hrsVaření1 hr 10 minCelkem3 hrs 10 min
AutorPeterPorce1 PorceKategorie

Ingredience

Jablečná omáčka
 600 g jablek(jádřince odstraněny a nakrájeny na čtverečky)
 25 ml vody
  čajová lžička soli
 2 čajová lžička cukru
 ¼ čajová lžička skořicového prášku(nebo směs latte koření pro větší komplexnost)
Těsto
 250 g hladké mouky
 75 g bílého cukru
 ¼ čajová lžička soli
 100 g másla(pokojové teploty)
 1 vejce(pokojové teploty)
Glazura
 50 g meruňkové zavařeniny
 1 čajová lžička rumu(nebo jiný destilát)
Jablečný vršek
 600 g plátků jablek(oloupaná, bez jádřince, nakrájená na plátky)
 ¼ čajová lžička skořicového prášku(nebo směs latté koření pro větší komplexnost)
 1 lžíce másla
francouzsky jablecny kolac french apple tart

Ve francouzštině se nazývá "Tarte aux Pommes", dává vám dvojitou dávku jablek. Začíná předem upečeným francouzským "Pate Sucree", které má úžasně křupavou strukturu a sladkou máslovou chuť. Koláč je skvělý se šlehačkou nebo zmrzlinou, protože není přehnaně sladký. Tento recept je inspirován z stránky zde.

Postup

Jalbečná omáčka
1

  • Do tlakového hrnce vložte všechny ingredience na jablečnou omáčku. Vařte 5 minut a přirozeně uvolněte tlak.
  • Omáčku přendejte do kuchyňského robotu nebo ji rozmixujte ručním mixérem do hladké konzistence.

Uhnětení těsta
2

  • Vložte máslo do elektrického mixéru vybaveného nástavcem s pádly a šlehejte, dokud nezměkne.
  • Přidejte cukr a šlehejte, dokud nebude lehké a nadýchané.
  • Postupně přidávejte vejce a šlehejte jen do jejich zapracování (nemíchejte příliš, jinak se máslo oddělí).
  • Přidejte mouku a sůl a míchejte, dokud se nevytvoří koule (nemíchejte příliš, jinak bude těsto po upečení tvrdé).
  • Těsto zploštěte do tvaru kotouče, přikryjte fólií a dejte do chladničky asi na hodinu nebo dokud neztuhne.

Uložení těsta do formy
3

  • Vyválejte těsto do kruhu o něco většího, než je forma, s přesahem přibližně 5 cm.
  • Těsto opatrně položte na formu, pokud se těsto přetrhne nebo natrhne, není to problém, stačí ho jen zalátat.
  • Urovnejte okraje, aby byly rovnoměrné a nepřesahovaly přes boky formy. Těsto propíchejte vidličkou.
  • Vraťte na dalších 20 minut do chladničky, aby ztuhlo.

Glazura
4

  • V malém hrnci zahřejte meruňkovou marmeládu jen do bodu varu.
  • Odstavíme z ohně a přecedíme, abychom se zbavili hrudek. Přidejte alkohol nebo vodu a zamíchejte. Odložte stranou.

Před-pečení koláče
5

  • Předehřejte troubu na 200C (400F). Na dno těsta položíme závaží, můžeme použít těžkou pánev, rýži nebo hrách.
  • Pečeme se zátěží 20 minut. Odstraňte závaží a snižte teplotu na 350F (180C), pokračujte v pečení, dalších 3-5 minut.
  • Pomocí cukrářského štětce potřete dno a boky těsta glazurou.
  • Nechte 5 minut odpočívat, tím se korpus utěsní a zabrání se jeho rozmočení.

Příprava jablk na vrch
6

  • Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky.
  • Na velké pánvi na středním ohni rozpusťte máslo a vmíchejte cukr a skořici.
  • Přidejte jablka a restujte, dokud nezačnou měknout (přibližně 3-5 minut).
  • Odstavte z ohně a nechte mírně vychladnout.

Náplň koláče
7

  • Do vychladlého předpečeného koláčového korpusu rozetřeme jablečnú omáčku.
  • Na jablečnou omáčku naaranžujte plátky jablek do soustředných kruhů.

Pečení koláče
8

  • Koláčovou formu položte na větší plech a koláč pečte 25 minut na 350F (180C).

Podávání
9

  • Odstavte koláč z ohně a potřete ho zbývající polevou.

Ingredience

Jablečná omáčka
 600 g jablek(jádřince odstraněny a nakrájeny na čtverečky)
 25 ml vody
  čajová lžička soli
 2 čajová lžička cukru
 ¼ čajová lžička skořicového prášku(nebo směs latte koření pro větší komplexnost)
Těsto
 250 g hladké mouky
 75 g bílého cukru
 ¼ čajová lžička soli
 100 g másla(pokojové teploty)
 1 vejce(pokojové teploty)
Glazura
 50 g meruňkové zavařeniny
 1 čajová lžička rumu(nebo jiný destilát)
Jablečný vršek
 600 g plátků jablek(oloupaná, bez jádřince, nakrájená na plátky)
 ¼ čajová lžička skořicového prášku(nebo směs latté koření pro větší komplexnost)
 1 lžíce másla

Postup

Jalbečná omáčka
1

  • Do tlakového hrnce vložte všechny ingredience na jablečnou omáčku. Vařte 5 minut a přirozeně uvolněte tlak.
  • Omáčku přendejte do kuchyňského robotu nebo ji rozmixujte ručním mixérem do hladké konzistence.

Uhnětení těsta
2

  • Vložte máslo do elektrického mixéru vybaveného nástavcem s pádly a šlehejte, dokud nezměkne.
  • Přidejte cukr a šlehejte, dokud nebude lehké a nadýchané.
  • Postupně přidávejte vejce a šlehejte jen do jejich zapracování (nemíchejte příliš, jinak se máslo oddělí).
  • Přidejte mouku a sůl a míchejte, dokud se nevytvoří koule (nemíchejte příliš, jinak bude těsto po upečení tvrdé).
  • Těsto zploštěte do tvaru kotouče, přikryjte fólií a dejte do chladničky asi na hodinu nebo dokud neztuhne.

Uložení těsta do formy
3

  • Vyválejte těsto do kruhu o něco většího, než je forma, s přesahem přibližně 5 cm.
  • Těsto opatrně položte na formu, pokud se těsto přetrhne nebo natrhne, není to problém, stačí ho jen zalátat.
  • Urovnejte okraje, aby byly rovnoměrné a nepřesahovaly přes boky formy. Těsto propíchejte vidličkou.
  • Vraťte na dalších 20 minut do chladničky, aby ztuhlo.

Glazura
4

  • V malém hrnci zahřejte meruňkovou marmeládu jen do bodu varu.
  • Odstavíme z ohně a přecedíme, abychom se zbavili hrudek. Přidejte alkohol nebo vodu a zamíchejte. Odložte stranou.

Před-pečení koláče
5

  • Předehřejte troubu na 200C (400F). Na dno těsta položíme závaží, můžeme použít těžkou pánev, rýži nebo hrách.
  • Pečeme se zátěží 20 minut. Odstraňte závaží a snižte teplotu na 350F (180C), pokračujte v pečení, dalších 3-5 minut.
  • Pomocí cukrářského štětce potřete dno a boky těsta glazurou.
  • Nechte 5 minut odpočívat, tím se korpus utěsní a zabrání se jeho rozmočení.

Příprava jablk na vrch
6

  • Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky.
  • Na velké pánvi na středním ohni rozpusťte máslo a vmíchejte cukr a skořici.
  • Přidejte jablka a restujte, dokud nezačnou měknout (přibližně 3-5 minut).
  • Odstavte z ohně a nechte mírně vychladnout.

Náplň koláče
7

  • Do vychladlého předpečeného koláčového korpusu rozetřeme jablečnú omáčku.
  • Na jablečnou omáčku naaranžujte plátky jablek do soustředných kruhů.

Pečení koláče
8

  • Koláčovou formu položte na větší plech a koláč pečte 25 minut na 350F (180C).

Podávání
9

  • Odstavte koláč z ohně a potřete ho zbývající polevou.

Jablečný Koláč

Líbil se ti recept? Dej nám vědět v komentáři, nebo sdílej s přáteli.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

This website would like to use cookies to improve your experience.