Chana Masala

Indická Cizrna

Cizrna má v lidské stravě dlouhou historii, která sahá až do starověku. Archeologické důkazy naznačují, že cizrna byla pěstována na Středním východě asi před 7500 lety. Chana Masala má své kořeny v indické kuchyni, kde byla cizrna (chana) základní po staletí. Cizrna je všestranná luštěnina a v indické kuchyni je široce používána v různých podobách.

Příprava15 minVaření1 hrCelkem1 hr 15 min
AutorPeterPorce4 PorceKategorie,

Ingredience

Restujte
 2 lžíce ghí
 1 čajová lžička česnek(rozmixujte na pastu)
 1 žlutá cibule(rozmixujte na pastu)
 1 palec zázvoru(rozmixujte na pastu)
...přidejte koření
 ½ čajová lžička mletého kmínu
 ½ čajová lžička mletého zázvoru(když nemáte čerstvý)
 1 lžíce mletý koriandr
 ¼ čajová lžička mletá kurkuma
 ½ čajová lžička mleté chilli
 1 čajová lžička soli
...přidejte
 1 ½ šálků vody
 1 šálek cizrna
Redukování
 ¼ čajová lžička mletá garam masala
 1 šálek nakrájená rajčata(v konzervě)
...obloha
 ½ šálek čerstvý koriandr(volitelné)
Chana Masala

Cizrna se na indickém subkontinentu pěstuje po tisíce let a používání různých koření v kulinářských postupech je hluboce zakořeněno ve starodávných indických tradicích.

Postup

1

  • Přiveďte 2 šálky vody k varu, cizrnu namočte.
  • Nechte sedět 20-30 minut. Poté sceďte.

Restujte
2

  • V tlakovém hrnci orestujte cibulovo česnekovou pastu za občasného míchání.
  • Smažte asi 5 minut, nebo dokud pěkně nezhnědne.
  • Pro urychlení procesu přikryjte hrnec skleněnou poklicí.
  • Přidejte směs koření a vařte, dokud nebude aromatická, asi 1 minutu.
  • Nakonec přidejte scezenou cizrnu.

Vaření
3

Metoda tlakového vaření
Vařte pod tlakem na 80 kpa po dobu 35 minut s přirozeným uvolňováním tlaku.

Redukování
4

  • Nechte tlak přirozeně povolit, asi 10 až 20 minut.
  • Otevřete hrnec a vmíchejte rajčata a garam masalu.
  • Redukujte, dokud rajčata nezměknou, asi 5 minut.
  • Podávejte ihned na uvařené basmati rýži.
  • Posypte koriandrem a podávejte.

Ingredience

Restujte
 2 lžíce ghí
 1 čajová lžička česnek(rozmixujte na pastu)
 1 žlutá cibule(rozmixujte na pastu)
 1 palec zázvoru(rozmixujte na pastu)
...přidejte koření
 ½ čajová lžička mletého kmínu
 ½ čajová lžička mletého zázvoru(když nemáte čerstvý)
 1 lžíce mletý koriandr
 ¼ čajová lžička mletá kurkuma
 ½ čajová lžička mleté chilli
 1 čajová lžička soli
...přidejte
 1 ½ šálků vody
 1 šálek cizrna
Redukování
 ¼ čajová lžička mletá garam masala
 1 šálek nakrájená rajčata(v konzervě)
...obloha
 ½ šálek čerstvý koriandr(volitelné)

Postup

1

  • Přiveďte 2 šálky vody k varu, cizrnu namočte.
  • Nechte sedět 20-30 minut. Poté sceďte.

Restujte
2

  • V tlakovém hrnci orestujte cibulovo česnekovou pastu za občasného míchání.
  • Smažte asi 5 minut, nebo dokud pěkně nezhnědne.
  • Pro urychlení procesu přikryjte hrnec skleněnou poklicí.
  • Přidejte směs koření a vařte, dokud nebude aromatická, asi 1 minutu.
  • Nakonec přidejte scezenou cizrnu.

Vaření
3

Metoda tlakového vaření
Vařte pod tlakem na 80 kpa po dobu 35 minut s přirozeným uvolňováním tlaku.

Redukování
4

  • Nechte tlak přirozeně povolit, asi 10 až 20 minut.
  • Otevřete hrnec a vmíchejte rajčata a garam masalu.
  • Redukujte, dokud rajčata nezměknou, asi 5 minut.
  • Podávejte ihned na uvařené basmati rýži.
  • Posypte koriandrem a podávejte.

Indická Cizrna

Líbil se ti recept? Dej nám vědět v komentáři, nebo sdílej s přáteli.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

This website would like to use cookies to improve your experience.