Cizrna má v lidské stravě dlouhou historii, která sahá až do starověku. Archeologické důkazy naznačují, že cizrna byla pěstována na Středním východě asi před 7500 lety. Chana Masala má své kořeny v indické kuchyni, kde byla cizrna (chana) základní po staletí. Cizrna je všestranná luštěnina a v indické kuchyni je široce používána v různých podobách.
Ingredience
Cizrna se na indickém subkontinentu pěstuje po tisíce let a používání různých koření v kulinářských postupech je hluboce zakořeněno ve starodávných indických tradicích.
Postup
- Přiveďte 2 šálky vody k varu, cizrnu namočte.
- Nechte sedět 20-30 minut. Poté sceďte.
- V tlakovém hrnci orestujte cibulovo česnekovou pastu za občasného míchání.
- Smažte asi 5 minut, nebo dokud pěkně nezhnědne.
- Pro urychlení procesu přikryjte hrnec skleněnou poklicí.
- Přidejte směs koření a vařte, dokud nebude aromatická, asi 1 minutu.
- Nakonec přidejte scezenou cizrnu.
Metoda tlakového vaření
Vařte pod tlakem na 80 kpa po dobu 35 minut s přirozeným uvolňováním tlaku.
- Nechte tlak přirozeně povolit, asi 10 až 20 minut.
- Otevřete hrnec a vmíchejte rajčata a garam masalu.
- Redukujte, dokud rajčata nezměknou, asi 5 minut.
- Podávejte ihned na uvařené basmati rýži.
- Posypte koriandrem a podávejte.
Ingredience
Postup
- Přiveďte 2 šálky vody k varu, cizrnu namočte.
- Nechte sedět 20-30 minut. Poté sceďte.
- V tlakovém hrnci orestujte cibulovo česnekovou pastu za občasného míchání.
- Smažte asi 5 minut, nebo dokud pěkně nezhnědne.
- Pro urychlení procesu přikryjte hrnec skleněnou poklicí.
- Přidejte směs koření a vařte, dokud nebude aromatická, asi 1 minutu.
- Nakonec přidejte scezenou cizrnu.
Metoda tlakového vaření
Vařte pod tlakem na 80 kpa po dobu 35 minut s přirozeným uvolňováním tlaku.
- Nechte tlak přirozeně povolit, asi 10 až 20 minut.
- Otevřete hrnec a vmíchejte rajčata a garam masalu.
- Redukujte, dokud rajčata nezměknou, asi 5 minut.
- Podávejte ihned na uvařené basmati rýži.
- Posypte koriandrem a podávejte.