Konzumace hrachu sahá až do starověku. Archeologové našli hrách ve staroegyptských hrobkách a na sídlištích z doby bronzové. I když neexistují žádné přímé důkazy o tom, že by staří Egypťané nebo Řekové šťouchali svůj hrášek, měli různé způsoby, jak ho připravit, a nebylo by překvapivé, kdyby nějaká forma hrachové kaše existovala.
Příprava10 min Vaření10 min Celkem20 min
Ingredience
1 kg hrášek(může byt i zmražený)
125 g máslo
2 česnek
2 cibule(červená nebo žlutá)
2 šálků kuřecí vývar
sůl a pepř(podle chuti)
Postup
1
- V hrnci na středním plameni rozpustíme máslo.
- Přidejte česnek a cibuli.
- Smažte 3 minuty do změknutí, ale nenechte zhnědnout.
- Přidejte mražený hrášek a vývar.
- Přiveďte k varu, poté přikryjte a vařte 2 minuty.
- Vše dobře rozmixujte ponorným mixérem.
- Okořeníme dle chuti.
Ve Francii se hrachová kaše (nebo „purée de petits pois“) vyrábí z čerstvého zeleného hrášku, který se vaří a poté se mísí s máslem a kořením. Pokrm lze nalézt v různých francouzských kulinářských úpravách a je známý svou zářivě zelenou barvou a hladkou strukturou.
Ingredience
1 kg hrášek(může byt i zmražený)
125 g máslo
2 česnek
2 cibule(červená nebo žlutá)
2 šálků kuřecí vývar
sůl a pepř(podle chuti)
Postup
1
- V hrnci na středním plameni rozpustíme máslo.
- Přidejte česnek a cibuli.
- Smažte 3 minuty do změknutí, ale nenechte zhnědnout.
- Přidejte mražený hrášek a vývar.
- Přiveďte k varu, poté přikryjte a vařte 2 minuty.
- Vše dobře rozmixujte ponorným mixérem.
- Okořeníme dle chuti.