Chléb focaccia je druh plochého chleba, který pravděpodobně pochází ze starověkého Říma. Slovo focaccia pochází z latinského slova "focus", které znamená "ohniště", což odkazuje na způsob, jakým se chléb tradičně připravoval. Tradiční focaccia pochází z regionu Ligurie v severozápadní Itálii a je známá jako Focaccia Genovese, vyznačuje se měkkou a nadýchanou strukturou a je ochucená olivovým olejem a solí.
Těsto musí kynout nejméně 12 a maximálně 24 hodin.
Ingredience
První písemná zmínka o slově "focaccia" se objevuje ve středověkém latinském textu z 12. století, kde se o něm píše jako o "panis focacius" (chlebu focaccia). Chléb focaccia byl zmíněn v několika středověkých kuchařkách a v některých historických textech z oblasti Ligurie. Je také známo, že chléb focaccia byl v oblasti Ligurie zavedenou pochoutkou již ve 12. století a že sloužil jako primární pokrm pro námořníky a rybáře.
Postup
- Nalijte vlažnou vodu do plechu domácí pekárny.
- Přidejte droždí a všechny suché přísady a pokapejte olivovým olejem.
- Spusťte pekárnu na standardní program kynutí těsta.
Standardní program kynutí těsta běží 1 hodinu a 50 minut, program kynutí v teplém prostředí trvá přibližně 1+ hodinu.
- Po vykynutí těsta přeneste na středně mělký plech s trochu vyššími okraji, vyložený pečicím papírem.
- Plech pokapeme olivovým olejem (alespoň 4 polévkové lžíce) a těsto několikrát přeložíme.
- Přikryjeme a necháme 30 minut odpočívat.
- Těsto volně rozprostřeme, přikryjeme fólií.
- Vložíme do chladničky a necháme přes noc odpočívat nejméně 12 hodin nebo maximálně 24 hodin.
- Plech vyjmeme z chladničky, v případě potřeby rozetřeme až k okrajům.
- Na těsto rozložíme zvolené ingredience na oblohu a přitiskneme je dovnitř, pokapeme olivovým olejem.
- Přikryté nechte odpočívat alespoň 2 hodiny až těsto vykyne a doslova pohltí oblohu.
Ideálně 30 minut před koncem doby vložte do trouby kámen na pizzu a předehřejte troubu na 230 stupňů celsia. Troubu nastavíme na nastavení pizza: spodní ohřev + ventilátor. Ujistěte se, že nastavení vaší trouby umožňuje umístit plech přímo na horký kámen.
- Umístěte plech přímo na kámen a pečte 20 až 25 minut, dokud nebude focaccia z vrchní strany zlatohnědá.
- Když je hotovo, vyjměte z trouby i z plechu a nechte vychladnout na mřížce.
- Po vychladnutí focacciu nakrájejte nůžkami na vhodné čtverce.
- Po dobrém vychladnutí ji můžete uložit do vzduchotěsných nádob, dobře vydrží i při pokojové teplotě.
Ingredience
Postup
- Nalijte vlažnou vodu do plechu domácí pekárny.
- Přidejte droždí a všechny suché přísady a pokapejte olivovým olejem.
- Spusťte pekárnu na standardní program kynutí těsta.
Standardní program kynutí těsta běží 1 hodinu a 50 minut, program kynutí v teplém prostředí trvá přibližně 1+ hodinu.
- Po vykynutí těsta přeneste na středně mělký plech s trochu vyššími okraji, vyložený pečicím papírem.
- Plech pokapeme olivovým olejem (alespoň 4 polévkové lžíce) a těsto několikrát přeložíme.
- Přikryjeme a necháme 30 minut odpočívat.
- Těsto volně rozprostřeme, přikryjeme fólií.
- Vložíme do chladničky a necháme přes noc odpočívat nejméně 12 hodin nebo maximálně 24 hodin.
- Plech vyjmeme z chladničky, v případě potřeby rozetřeme až k okrajům.
- Na těsto rozložíme zvolené ingredience na oblohu a přitiskneme je dovnitř, pokapeme olivovým olejem.
- Přikryté nechte odpočívat alespoň 2 hodiny až těsto vykyne a doslova pohltí oblohu.
Ideálně 30 minut před koncem doby vložte do trouby kámen na pizzu a předehřejte troubu na 230 stupňů celsia. Troubu nastavíme na nastavení pizza: spodní ohřev + ventilátor. Ujistěte se, že nastavení vaší trouby umožňuje umístit plech přímo na horký kámen.
- Umístěte plech přímo na kámen a pečte 20 až 25 minut, dokud nebude focaccia z vrchní strany zlatohnědá.
- Když je hotovo, vyjměte z trouby i z plechu a nechte vychladnout na mřížce.
- Po vychladnutí focacciu nakrájejte nůžkami na vhodné čtverce.
- Po dobrém vychladnutí ji můžete uložit do vzduchotěsných nádob, dobře vydrží i při pokojové teplotě.