Focaccia Bread Chléb

Focaccia Chléb

Chléb focaccia je druh plochého chleba, který pravděpodobně pochází ze starověkého Říma. Slovo focaccia pochází z latinského slova "focus", které znamená "ohniště", což odkazuje na způsob, jakým se chléb tradičně připravoval. Tradiční focaccia pochází z regionu Ligurie v severozápadní Itálii a je známá jako Focaccia Genovese, vyznačuje se měkkou a nadýchanou strukturou a je ochucená olivovým olejem a solí.

Příprava30 minVaření25 minCelkem55 min
AutorPeterPorce6 PorcíKategorie
Těsto musí kynout nejméně 12 a maximálně 24 hodin.

Ingredience

Těsto
...suché
 3 g suchého droždí
 200 g polohrubé mouky
 200 g mouky na pizzu
 100 g hladké mouky
 13 g soli
...mokré
 300 g vody
 15 g olivového oleje
Oblohy (inspirace)
 Cherry rajčata
 Šalotka nebo červená cibule
 Olivy(černé nebo zelené)
 Oregano nebo rozmarýn
 Vločková mořská sůl
Focaccia Bread Chléb

První písemná zmínka o slově "focaccia" se objevuje ve středověkém latinském textu z 12. století, kde se o něm píše jako o "panis focacius" (chlebu focaccia). Chléb focaccia byl zmíněn v několika středověkých kuchařkách a v některých historických textech z oblasti Ligurie. Je také známo, že chléb focaccia byl v oblasti Ligurie zavedenou pochoutkou již ve 12. století a že sloužil jako primární pokrm pro námořníky a rybáře.

Postup

Hnětení a kynutí
1

  • Nalijte vlažnou vodu do plechu domácí pekárny.
  • Přidejte droždí a všechny suché přísady a pokapejte olivovým olejem.
  • Spusťte pekárnu na standardní program kynutí těsta.

2

Standardní program kynutí těsta běží 1 hodinu a 50 minut, program kynutí v teplém prostředí trvá přibližně 1+ hodinu.

Noční kynutí
3

  • Po vykynutí těsta přeneste na středně mělký plech s trochu vyššími okraji, vyložený pečicím papírem.
  • Plech pokapeme olivovým olejem (alespoň 4 polévkové lžíce) a těsto několikrát přeložíme.
  • Přikryjeme a necháme 30 minut odpočívat.
  • Těsto volně rozprostřeme, přikryjeme fólií.
  • Vložíme do chladničky a necháme přes noc odpočívat nejméně 12 hodin nebo maximálně 24 hodin.

Poslední kynutí
4

  • Plech vyjmeme z chladničky, v případě potřeby rozetřeme až k okrajům.
  • Na těsto rozložíme zvolené ingredience na oblohu a přitiskneme je dovnitř, pokapeme olivovým olejem.
  • Přikryté nechte odpočívat alespoň 2 hodiny až těsto vykyne a doslova pohltí oblohu.

5

Ideálně 30 minut před koncem doby vložte do trouby kámen na pizzu a předehřejte troubu na 230 stupňů celsia. Troubu nastavíme na nastavení pizza: spodní ohřev + ventilátor. Ujistěte se, že nastavení vaší trouby umožňuje umístit plech přímo na horký kámen.

Pečení
6

  • Umístěte plech přímo na kámen a pečte 20 až 25 minut, dokud nebude focaccia z vrchní strany zlatohnědá.
  • Když je hotovo, vyjměte z trouby i z plechu a nechte vychladnout na mřížce.
  • Po vychladnutí focacciu nakrájejte nůžkami na vhodné čtverce.
  • Po dobrém vychladnutí ji můžete uložit do vzduchotěsných nádob, dobře vydrží i při pokojové teplotě.

Ingredience

Těsto
...suché
 3 g suchého droždí
 200 g polohrubé mouky
 200 g mouky na pizzu
 100 g hladké mouky
 13 g soli
...mokré
 300 g vody
 15 g olivového oleje
Oblohy (inspirace)
 Cherry rajčata
 Šalotka nebo červená cibule
 Olivy(černé nebo zelené)
 Oregano nebo rozmarýn
 Vločková mořská sůl

Postup

Hnětení a kynutí
1

  • Nalijte vlažnou vodu do plechu domácí pekárny.
  • Přidejte droždí a všechny suché přísady a pokapejte olivovým olejem.
  • Spusťte pekárnu na standardní program kynutí těsta.

2

Standardní program kynutí těsta běží 1 hodinu a 50 minut, program kynutí v teplém prostředí trvá přibližně 1+ hodinu.

Noční kynutí
3

  • Po vykynutí těsta přeneste na středně mělký plech s trochu vyššími okraji, vyložený pečicím papírem.
  • Plech pokapeme olivovým olejem (alespoň 4 polévkové lžíce) a těsto několikrát přeložíme.
  • Přikryjeme a necháme 30 minut odpočívat.
  • Těsto volně rozprostřeme, přikryjeme fólií.
  • Vložíme do chladničky a necháme přes noc odpočívat nejméně 12 hodin nebo maximálně 24 hodin.

Poslední kynutí
4

  • Plech vyjmeme z chladničky, v případě potřeby rozetřeme až k okrajům.
  • Na těsto rozložíme zvolené ingredience na oblohu a přitiskneme je dovnitř, pokapeme olivovým olejem.
  • Přikryté nechte odpočívat alespoň 2 hodiny až těsto vykyne a doslova pohltí oblohu.

5

Ideálně 30 minut před koncem doby vložte do trouby kámen na pizzu a předehřejte troubu na 230 stupňů celsia. Troubu nastavíme na nastavení pizza: spodní ohřev + ventilátor. Ujistěte se, že nastavení vaší trouby umožňuje umístit plech přímo na horký kámen.

Pečení
6

  • Umístěte plech přímo na kámen a pečte 20 až 25 minut, dokud nebude focaccia z vrchní strany zlatohnědá.
  • Když je hotovo, vyjměte z trouby i z plechu a nechte vychladnout na mřížce.
  • Po vychladnutí focacciu nakrájejte nůžkami na vhodné čtverce.
  • Po dobrém vychladnutí ji můžete uložit do vzduchotěsných nádob, dobře vydrží i při pokojové teplotě.

Focaccia Chléb

Líbil se ti recept? Dej nám vědět v komentáři, nebo sdílej s přáteli.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

This website would like to use cookies to improve your experience.