Donuty v obchodech vždy vypadají působivěji, než ve skutečnosti chutnají, chuť se vždy zdá být nedostatečná. Tenhle recept na kynuté donuty je zaměřen na lehce slazenou koblihu, která je křehká uvnitř a lehce křupavá na vnější straně. Těsto pro tenhle recept doporučuji vykynout přes noc v lednici, protože těsto vychladne, je mnohem snazší s ním pracovat, také noční kvašení zajistí, že donuty budou chutnat mnohem lépe.
Kynutí přes noc (volitelné)
Ingredience
Postup
V mixéru prošlehejte mouku, cukr, droždí a sůl. Nasaďte tyčový mixér s hnětacím hákem, přidejte mléko a vejce a mixujte při nízké rychlosti 3 až 4 minuty, nebo dokud se nevytvoří koule těsta.
Kousek po kousku přidávejte máslo a po každém přidání počkejte asi 15 sekund. Pokračujte v míchání asi 3 minuty, dokud těsto nevytvoří měkkou kouli.
Nyní můžete těsto vykynout přes noc v lednici, což se velmi doporučuje, protože těsto vychladne, je mnohem snazší s ním pracovat, také noční kvašení zajistí, že koblihy budou chutnat lépe. Jednoduše vložte těsto do vzduchotěsné nádoby a uložte do lednice po dobu nejméně 8 hodin.
Postupujte podle této části, pouze pokud se rozhodnete nekynout přes noc, vložte těsto do lehce naolejované střední mísy a přikryjte plastovým obalem. Nechte těsto kynout při pokojové teplotě, dokud téměř nezdvojnásobí svůj objem, 2 až 2½ hodiny.
Těsto vyklopte na pomoučněnou desku a pomocí válečku vyválejte na tloušťku ½ palce. Těsto nakrájejte pomocí vykrajovátka na koblihy. Na plech s papírem na pečení položte koblihy. Volně přikryjte plastovým obalem a nechte kynout při pokojové teplotě do mírného nafouknutí, 30 až 45 minut.
Mezitím zahřejte olej na 175 stupňů celsia. Smažte koblihy a otočte koblihy, jak vystupují na povrch. Smažte do zlatova, poté vyjměte a nechte okapat na kuchyňské utěrce na mřížce.
Nechte koblihy vychladnout, dokud nevychladnou natolik, aby se s nimi dalo manipulovat, asi 10 minut.
Přidejte moučkový cukr a pomalu přidávejte tekutinu do mísy a šlehejte, aby se spojila. Podle potřeby přidejte barvivo nebo maliny, abyste získali hustou polevu.
Pak už jen namočte donuty do polevy a nechte vytvrdnout.
Ingredience
Postup
V mixéru prošlehejte mouku, cukr, droždí a sůl. Nasaďte tyčový mixér s hnětacím hákem, přidejte mléko a vejce a mixujte při nízké rychlosti 3 až 4 minuty, nebo dokud se nevytvoří koule těsta.
Kousek po kousku přidávejte máslo a po každém přidání počkejte asi 15 sekund. Pokračujte v míchání asi 3 minuty, dokud těsto nevytvoří měkkou kouli.
Nyní můžete těsto vykynout přes noc v lednici, což se velmi doporučuje, protože těsto vychladne, je mnohem snazší s ním pracovat, také noční kvašení zajistí, že koblihy budou chutnat lépe. Jednoduše vložte těsto do vzduchotěsné nádoby a uložte do lednice po dobu nejméně 8 hodin.
Postupujte podle této části, pouze pokud se rozhodnete nekynout přes noc, vložte těsto do lehce naolejované střední mísy a přikryjte plastovým obalem. Nechte těsto kynout při pokojové teplotě, dokud téměř nezdvojnásobí svůj objem, 2 až 2½ hodiny.
Těsto vyklopte na pomoučněnou desku a pomocí válečku vyválejte na tloušťku ½ palce. Těsto nakrájejte pomocí vykrajovátka na koblihy. Na plech s papírem na pečení položte koblihy. Volně přikryjte plastovým obalem a nechte kynout při pokojové teplotě do mírného nafouknutí, 30 až 45 minut.
Mezitím zahřejte olej na 175 stupňů celsia. Smažte koblihy a otočte koblihy, jak vystupují na povrch. Smažte do zlatova, poté vyjměte a nechte okapat na kuchyňské utěrce na mřížce.
Nechte koblihy vychladnout, dokud nevychladnou natolik, aby se s nimi dalo manipulovat, asi 10 minut.
Přidejte moučkový cukr a pomalu přidávejte tekutinu do mísy a šlehejte, aby se spojila. Podle potřeby přidejte barvivo nebo maliny, abyste získali hustou polevu.
Pak už jen namočte donuty do polevy a nechte vytvrdnout.