Ciabatta Ciabatta Chléb

Ciabatta Chléb

Ciabattu vynalezl Arnaldo Cavallari, italský pekař z města Adria, které se nachází v regionu Veneto v Itálii. Příběh vypráví, že v roce 1982 byl Cavallari nespokojený s klasickými italskými chlebovými možnostmi, které byly v té době k dispozici, zejména pokud šlo o výrobu sendvičů. Snažil se vytvořit chléb, který by měl lehkou, vzdušnou texturu s křupavým vnějškem, ideální pro uložení různých náplní.

Příprava15 minVaření25 minCelkem40 min
AutorPeterPorce2 PorceKategorie

Ingredience

Poolish
 20 g chlebové mouky
 20 g hladké mouky
 40 g vody
 1 štipka aktivní suché droždí
Těsto
 352 g chlebové mouky
 258 vody
 1 poolish
 8 g soli
 1,20 g aktivní suché droždí
Ciabatta Ciabatta Chléb

Cavallari, inspirovaný tradičními technikami výroby chleba, experimentoval s různými recepturami, které zahrnovaly vysokou úroveň hydratace a preferenční metodu. Preferování umožňuje těstu vyvinout komplexní chutě a lehkou texturu. Chléb pojmenoval „ciabatta“, což v italštině znamená „pantofle“, protože jeho tvar prý připomínal podrážku pantofle.

Postup

Poolish
1

  • Smíchejte všechny ingredience na poolish dohromady v malé misce.
  • Zakryjte a umístěte do pokojové teploty, přibližně 25C.
  • Nerušeně odpočívejte 12 až 14 hodin.

Těsto
2

  • V míse stojanového mixéru smíchejte vodu a mouku.
  • Nahrubo promíchejte, aby vzniklo těsto, nechte těsto 15 minut odpočívat (autolyzovat).
  • Přidejte poolish spolu se solí a droždím a míchejte na nízké rychlosti po dobu 5 minut.
  • Zvyšte rychlost mixéru na střední a mixujte asi 8 minut.

Kynutí
3

  • Mísu přikryjte a nechte jednu hodinu kynout.
  • Po uplynutí proveďte několik přeložení.
  • Těsto nechte další hodinu odpočívat.

Rozdělení
4

  • Předehřejte troubu na 230 °C s pečicím kamenem ve středu trouby a hlubším plechem na dne.
  • Vyjměte těsto z mísy a přeneste na pracovní plochu.
  • Těsto rozdělte na porce a položte na pečicí papír.
  • Vytvarujte do obdélníku horní část poprašte moukou.
  • Přikryjte a nechte posledních 30 minut odpočívat.

Pečení
5

  • Ciabattu opatrně přesuňte na pečicí kámen.
  • Do prázdného plechu vložte několik kostek ledu, abyste vytvořili páru.
  • Pečte 25 až 35 minut, dokud není vnější strana zlatově hnědá.
  • Poté nechte vychladnout na mřížce.

Ingredience

Poolish
 20 g chlebové mouky
 20 g hladké mouky
 40 g vody
 1 štipka aktivní suché droždí
Těsto
 352 g chlebové mouky
 258 vody
 1 poolish
 8 g soli
 1,20 g aktivní suché droždí

Postup

Poolish
1

  • Smíchejte všechny ingredience na poolish dohromady v malé misce.
  • Zakryjte a umístěte do pokojové teploty, přibližně 25C.
  • Nerušeně odpočívejte 12 až 14 hodin.

Těsto
2

  • V míse stojanového mixéru smíchejte vodu a mouku.
  • Nahrubo promíchejte, aby vzniklo těsto, nechte těsto 15 minut odpočívat (autolyzovat).
  • Přidejte poolish spolu se solí a droždím a míchejte na nízké rychlosti po dobu 5 minut.
  • Zvyšte rychlost mixéru na střední a mixujte asi 8 minut.

Kynutí
3

  • Mísu přikryjte a nechte jednu hodinu kynout.
  • Po uplynutí proveďte několik přeložení.
  • Těsto nechte další hodinu odpočívat.

Rozdělení
4

  • Předehřejte troubu na 230 °C s pečicím kamenem ve středu trouby a hlubším plechem na dne.
  • Vyjměte těsto z mísy a přeneste na pracovní plochu.
  • Těsto rozdělte na porce a položte na pečicí papír.
  • Vytvarujte do obdélníku horní část poprašte moukou.
  • Přikryjte a nechte posledních 30 minut odpočívat.

Pečení
5

  • Ciabattu opatrně přesuňte na pečicí kámen.
  • Do prázdného plechu vložte několik kostek ledu, abyste vytvořili páru.
  • Pečte 25 až 35 minut, dokud není vnější strana zlatově hnědá.
  • Poté nechte vychladnout na mřížce.

Ciabatta Chléb

Líbil se ti recept? Dej nám vědět v komentáři, nebo sdílej s přáteli.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

This website would like to use cookies to improve your experience.