Caesar Salát

Za vznik salátu je obecně považován restauratér Caesar Cardini, italský přistěhovalec, který provozoval restaurace v Mexiku a ve Spojených státech. Jeho dcera Rosa vyprávěla, že salát vynalezl její otec ve své restauraci v mexické Tijuaně v době prohibice, když se v kuchyni na 4. července 1924 vyčerpaly zásoby. Několik Cardiniho zaměstnanců uvedlo, že pokrm vymysleli oni.

Příprava30 minVaření30 minCelkem1 hr 1 min
AutorPeterPorce2 PorceKategorie, ,

Ingredience

Česnekovo ančovičková pasta
 1 malý stroužek česneku
 ½ čajová lžička ančovičky
  soli
Dresink
 ½ šálek majonézy
 ½ lžíce citronové šťávy (koncentrát)
 ½ čajová lžička dijonské hořčice
 ½ čajová lžička worcestrové omáčky
 ¼ šálek parmazánu
 čerstvě mletý černý pepř
Salát
 listy salátu podle vlastního výběru
 krutony
 hoblinky parmazánu (pro prezentaci)
 grilovaná kuřecí prsa (na kostičky)

Postup

1

  • Vytvořte pastu z česneku a ančoviček.
  • Smíchejte všechny ingredience na dresink a vmíchejte pastu.
  • Kuřecí maso uvařte až dokud vnitřní teplota dosahuje 74C, poté ho nakrájejte.
  • Připravte si misky se saláty, krutony a kuřecím masem, přidejte dresink a dobře promíchejte.

Zajímavosti

Julia Child uvedla, že salát Caesar jedla v restauraci Cardini's, když byla dítě ve 20. letech 20. století. Dnes taky najdeme plakát uvnitř hotelu Caesar s nápisem "Domov legendárního salátu Caesar".

V roce 1946 napsala publicistka Dorothy Kilgallenová o Caesarovi s ančovičkami, který se lišil od Cardiniho verze. Několik zdrojů dosvědčuje, že původní recept používal pouze worcestrovou omáčku bez ančoviček, které Cardini považoval za příliš výrazné v chuti. Ačkoli původní recept ančovičky neobsahuje, moderní recepty obvykle obsahují ančovičky jako klíčovou složku, která je často v lahvových verzích emulgována. Lahvové dresinky Caesar dnes vyrábí a prodává mnoho společností.

Ingredience

Česnekovo ančovičková pasta
 1 malý stroužek česneku
 ½ čajová lžička ančovičky
  soli
Dresink
 ½ šálek majonézy
 ½ lžíce citronové šťávy (koncentrát)
 ½ čajová lžička dijonské hořčice
 ½ čajová lžička worcestrové omáčky
 ¼ šálek parmazánu
 čerstvě mletý černý pepř
Salát
 listy salátu podle vlastního výběru
 krutony
 hoblinky parmazánu (pro prezentaci)
 grilovaná kuřecí prsa (na kostičky)

Postup

1

  • Vytvořte pastu z česneku a ančoviček.
  • Smíchejte všechny ingredience na dresink a vmíchejte pastu.
  • Kuřecí maso uvařte až dokud vnitřní teplota dosahuje 74C, poté ho nakrájejte.
  • Připravte si misky se saláty, krutony a kuřecím masem, přidejte dresink a dobře promíchejte.

Caesar Salát

Líbil se ti recept? Dej nám vědět v komentáři, nebo sdílej s přáteli.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

This website would like to use cookies to improve your experience.