Caesar Salát

Za vznik salátu je obecně považován restauratér Caesar Cardini, italský přistěhovalec, který provozoval restaurace v Mexiku a ve Spojených státech. Jeho dcera Rosa vyprávěla, že salát vynalezl její otec ve své restauraci v mexické Tijuaně v době prohibice, když se v kuchyni na 4. července 1924 vyčerpaly zásoby. Několik Cardiniho zaměstnanců uvedlo, že pokrm vymysleli oni.

Prep Time30 minsCook Time30 minsTotal Time1 hr 1 min
AuthorPeterYields2 ServingsCategory, ,

Ingredience

Česnekovo ančovičková pasta
 1 malý stroužek česneku
 ½ tsp ančovičky
  soli
Dresink
 ½ cup majonézy
 ½ tbsp citronové šťávy (koncentrát)
 ½ tsp dijonské hořčice
 ½ tsp worcestrové omáčky
 ¼ cup parmazánu
 čerstvě mletý černý pepř
Salát
 listy salátu podle vlastního výběru
 krutony
 hoblinky parmazánu (pro prezentaci)
 grilovaná kuřecí prsa (na kostičky)

Postup

1

  • Vytvořte pastu z česneku a ančoviček.
  • Smíchejte všechny ingredience na dresink a vmíchejte pastu.
  • Kuřecí maso uvařte až dokud vnitřní teplota dosahuje 74C, poté ho nakrájejte.
  • Připravte si misky se saláty, krutony a kuřecím masem, přidejte dresink a dobře promíchejte.

Zajímavosti

Julia Child uvedla, že salát Caesar jedla v restauraci Cardini's, když byla dítě ve 20. letech 20. století. Dnes taky najdeme plakát uvnitř hotelu Caesar s nápisem "Domov legendárního salátu Caesar".

V roce 1946 napsala publicistka Dorothy Kilgallenová o Caesarovi s ančovičkami, který se lišil od Cardiniho verze. Několik zdrojů dosvědčuje, že původní recept používal pouze worcestrovou omáčku bez ančoviček, které Cardini považoval za příliš výrazné v chuti. Ačkoli původní recept ančovičky neobsahuje, moderní recepty obvykle obsahují ančovičky jako klíčovou složku, která je často v lahvových verzích emulgována. Lahvové dresinky Caesar dnes vyrábí a prodává mnoho společností.

Ingredients

Česnekovo ančovičková pasta
 1 malý stroužek česneku
 ½ tsp ančovičky
  soli
Dresink
 ½ cup majonézy
 ½ tbsp citronové šťávy (koncentrát)
 ½ tsp dijonské hořčice
 ½ tsp worcestrové omáčky
 ¼ cup parmazánu
 čerstvě mletý černý pepř
Salát
 listy salátu podle vlastního výběru
 krutony
 hoblinky parmazánu (pro prezentaci)
 grilovaná kuřecí prsa (na kostičky)
Caesar Salát

Líbil se ti recept? Dej nám vědět v komentáři, nebo sdílej s přáteli.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.