Prep Time30 mins Cook Time12 hrs Total Time12 hrs 30 mins
4 Servings YieldsCategoryHovězí, Maso, Papiňák, Polévky
Ingredience
Restujte
500 g hovězí kližky
...přidejte zeleninu
4 červené řepy
2 brambory
2 rajčata
2 mrkve
1 cibule
3 stroužky česneku
...přidejte tekutiny
1 l hovězího vývaru
180 g rajčatového protlaku
2 tbsp červeného vinného octa
...přidejte koření
1 tbsp hnědého cukru
1 tsp soli
½ tsp kopru
¼ tsp černého pepře
1 bobkový list
Finalizace
300 g krouhaného zelí
zakysaná smetana
čerstvý kopr

Boršč je polévka, která je tradičně spojována s východoevropskou kuchyní, zejména s kuchyní Ukrajiny, Ruska a Polska. Původ boršče je poněkud nejasný, ale předpokládá se, že vznikl v oblasti východní Evropy, která se dnes nazývá Ukrajina.
První zmínky o boršči pocházejí z poloviny 16. století z Ukrajiny. Polévka se připravovala z červené řepy, která byla v té době oblíbenou ingrediencí ukrajinské kuchyně. Název "boršč" pochází z ukrajinského slova "boršč", což znamená "kyselý".
Postup
1
- Nastave multifunkční hrncec na režim smažení.
- Přidejte hovězí maso nakrájené na kostky a dobře ho opečte ze všech stran.
- Přidejte všechnu zeleninu nakrájené na kostičky. Promíchejte a poté přidejte všechny tekuté přísady.
- Nakonec přidejte všechny přísady na koření.
2
Metoda pomalého vaření
Vaříme pomalu na nízké teplotě po dobu 8-10 hodin.
Dokončení
3
- Zvyšte teplotu a vmíchejte nakrouhané zelí.
- Přikryjte hrnec a vařte dalších 30 minut.
- Vypněte hrnec a otevřete víko. Vyhoďte bobkový list. Naberte do polévkových misek.
- Každou porci ozdobte zakysanou smetanou a koprem. Podávejte teplé.
Ingredients
Restujte
500 g hovězí kližky
...přidejte zeleninu
4 červené řepy
2 brambory
2 rajčata
2 mrkve
1 cibule
3 stroužky česneku
...přidejte tekutiny
1 l hovězího vývaru
180 g rajčatového protlaku
2 tbsp červeného vinného octa
...přidejte koření
1 tbsp hnědého cukru
1 tsp soli
½ tsp kopru
¼ tsp černého pepře
1 bobkový list
Finalizace
300 g krouhaného zelí
zakysaná smetana
čerstvý kopr