Příprava30 min Vaření12 hrs Celkem12 hrs 30 min
Ingredience
Restujte
500 g hovězí kližky(nakrájená na kostičky)
...přidejte zeleninu
4 červené řepy(nakrájená na kostičky)
2 brambory(nakrájená na kostičky)
2 rajčata(nebo jedna plechovka)
2 mrkve(nakrájená na kostičky)
1 cibule (nakrájená na kostičky)
3 stroužky česneku(protlačen)
...přidejte tekutiny
1 l hovězího vývaru
180 g rajčatového protlaku(nebo šťáva z rajčat v plechovce)
2 lžíce červeného vinného octa
...přidejte koření
1 lžíce hnědého cukru
1 čajová lžička soli
½ čajová lžička kopru(sušeného, pokud je čerstvý, tak více)
¼ čajová lžička černého pepře
1 bobkový list
Finalizace
300 g krouhaného zelí
zakysaná smetana
čerstvý kopr
Boršč je polévka, která je tradičně spojována s východoevropskou kuchyní, zejména s kuchyní Ukrajiny, Ruska a Polska. Původ boršče je poněkud nejasný, ale předpokládá se, že vznikl v oblasti východní Evropy, která se dnes nazývá Ukrajina.
První zmínky o boršči pocházejí z poloviny 16. století z Ukrajiny. Polévka se připravovala z červené řepy, která byla v té době oblíbenou ingrediencí ukrajinské kuchyně. Název "boršč" pochází z ukrajinského slova "boršč", což znamená "kyselý".
Postup
1
- Nastave multifunkční hrncec na režim smažení.
- Přidejte hovězí maso nakrájené na kostky a dobře ho opečte ze všech stran.
- Přidejte všechnu zeleninu nakrájené na kostičky. Promíchejte a poté přidejte všechny tekuté přísady.
- Nakonec přidejte všechny přísady na koření.
2
Metoda pomalého vaření
Vaříme pomalu na nízké teplotě po dobu 8-10 hodin.
Dokončení
3
- Zvyšte teplotu a vmíchejte nakrouhané zelí.
- Přikryjte hrnec a vařte dalších 30 minut.
- Vypněte hrnec a otevřete víko. Vyhoďte bobkový list. Naberte do polévkových misek.
- Každou porci ozdobte zakysanou smetanou a koprem. Podávejte teplé.
Ingredience
Restujte
500 g hovězí kližky(nakrájená na kostičky)
...přidejte zeleninu
4 červené řepy(nakrájená na kostičky)
2 brambory(nakrájená na kostičky)
2 rajčata(nebo jedna plechovka)
2 mrkve(nakrájená na kostičky)
1 cibule (nakrájená na kostičky)
3 stroužky česneku(protlačen)
...přidejte tekutiny
1 l hovězího vývaru
180 g rajčatového protlaku(nebo šťáva z rajčat v plechovce)
2 lžíce červeného vinného octa
...přidejte koření
1 lžíce hnědého cukru
1 čajová lžička soli
½ čajová lžička kopru(sušeného, pokud je čerstvý, tak více)
¼ čajová lžička černého pepře
1 bobkový list
Finalizace
300 g krouhaného zelí
zakysaná smetana
čerstvý kopr
Postup
1
- Nastave multifunkční hrncec na režim smažení.
- Přidejte hovězí maso nakrájené na kostky a dobře ho opečte ze všech stran.
- Přidejte všechnu zeleninu nakrájené na kostičky. Promíchejte a poté přidejte všechny tekuté přísady.
- Nakonec přidejte všechny přísady na koření.
2
Metoda pomalého vaření
Vaříme pomalu na nízké teplotě po dobu 8-10 hodin.
Dokončení
3
- Zvyšte teplotu a vmíchejte nakrouhané zelí.
- Přikryjte hrnec a vařte dalších 30 minut.
- Vypněte hrnec a otevřete víko. Vyhoďte bobkový list. Naberte do polévkových misek.
- Každou porci ozdobte zakysanou smetanou a koprem. Podávejte teplé.