Šanghajský Dušený Bůček

Hong Shao Rou (红烧肉) neboli Šanghajský Dušený Bůček je oblíbené čínské jídlo. Podstatou tohoto receptu je dušení vepřového masa v sójové omáčce a cukru, což omáčce dodává lesklý povrch. Pokrm pochází z čínské provincie Hunan, ale v současnosti je spojován se Šanghajem. Byl oblíbeným pokrmem Mao Ce-tunga, otce zakladatele Číny, a často se označuje jako červené dušené vepřové předsedy Maa.

Blanšírování (5 minut)
 500 g vepřového bůčku bez kosti(nakrájený na kostky, bez kůže, může být zmrazen)
 voda
 10 sečuánských pepřových zrnek
 3 plátky zázvoru
Restujeme
 1 lžíce neutrálního oleje
 1 zelená nebo žlutá cibule(nakrájená na čtverečky)
Dušení
 2 lžíce hnědého cukru
 2 lžíce lehké sójové omáčky
 2 lžíce tmavé sójové omáčky
 ¼ šálek vína shaoxing
 2 badyánové lusky
 1 tyčinka skořice
 1 citrusová kůra
 3 plátky zázvoru
 ½ čajová lžička jablečného octa
 voda(jen na zakrytí vepřového masa)
Dozdobení
 jarná cibulka

Blanšírování
1

Tento recept funguje skvěle i z mraženého masa, stačí blanšírovat mražené maso a pak ho nakrájet na větší kostky.

  • Tento recept se tradičně připravuje s kůží. Já kůži nemám rád, takže ji raději odstraňuji.
  • Přiveďte hrnec s vodou k varu, přidejte sečuánsky pepř a vepřové maso.
  • Pokračujte ve vaření po dobu 5 minut, abyste se zbavili nečistot a pachů.
  • Vepřové maso vyjmeme z hrnce, propláchneme vodou a nakrájíme na větší kostky.

Osmahněte
2

  • Nastavte pomalý hrnec na restování a rozehřejte olej.
  • Přidejte blanšírované vepřové maso, cibuli a restujte, dokud nezíská zlatavou barvu a nezhnědne.
  • Nyní přidejte cukr a sójovou omáčku a restujte, dokud cukr nezkaramelizuje.
  • Poté maso podlijte vínem Shaoxing.

Dušení
3

  • Přidejte anýz, skořici, citrusovou kůru, zázvor a ocet.
  • Dolijte vodu jen tolik, aby bylo vepřové maso zakryté.

4

Metoda varné desky
Dusíme 1 hodinu, dokud není vepřové maso měkké.

Metoda pomalého vaření
Vařte pomalu na nízkém stupni nejméně 11 hodin nebo na vysokém stupni 5 hodin.

Metoda vaření pod tlakem
Vařte pod tlakem na 80 kpa po dobu nejméně 20 minut s přirozeným uvolňováním tlaku.

Zredukujte
5

  • Vepřové maso vyjměte z hrnce, tekutinu sceďte, abyste odstranili všechno koření.
  • Scezenou omáčku zredukujte a poté vraťte vepřové maso zpět do omáčky.
  • Podávejte na rýži, ozdobte zelenou cibulkou.

6