Jak uvařit rýži?

Jak vařit rýži? Každý má svůj vlastní způsob vaření rýže. Zde je jednoduchý recept, který se týká jedné z nejběžnějších potravin rýže. Tento recept se hodí na všechny druhy rýže. Je to proto, že celá technika je pomalá a šetrná a umožňuje rýži se dostatečně dlouho napařovat, aby se uvařila, aniž by se přidávalo příliš mnoho vody navíc.

 1 šálek rýže
 1 šálek vody
 1 čajová lžička soli
Volitelné příchutě
Aromata
 3 kusy celého hřebíčku
 anýz
  čajová lžička mleté skořice / malá tyčinka skořice
 1 nové koření
 3 sečuánského pepře
Koření
 ¼ čajová lžička kmínu
 ¼ čajová lžička kari prášku
 ¼ čajová lžička kurkumy
Bylinky
  Suché listy koriandru
 Sušená petrželka

Příprava
1

  • Připravte si hrnec s tvrdým dnem.
  • Bez hrnce s tvrdým dnem se rýže může připálit a nebude se správně vařit.
  • Rýži 2-3x propláchněte, abyste se zbavili rýžové mouky.

Ochucení
2

V žádném z níže uvedených kroků rýži s kořením nemíchejte, mleté koření vždy rozmíchejte v šálku vody a pak nalijte na rýži.

  • Přidejte celé koření jako hřebíček nebo skořici pro dosažení aromatické chuti, dobře se hodí ke kari.
  • Pokud přidáte kari nebo kurkumu, získáte žlutou rýži. Chuťový profil si zvolte podle toho, co vaříte.
  • Do šálku vody přidejte sůl, požadované mleté koření a rozmíchejte.
  • Přidejte vodu do hrnce s rýží, poměr je vždy na 1 šálek rýže = 1 šálek vody.

Vaření
3

Pokud vaříte hnědou rýži, zdvojnásobte časy a použijte také o něco vyšší teplotu.

  • Dejte hrnec na vysoký plamen, dokud se voda nezačne vařit, pak snižte na nízký (stupeň 3 na mé indukci).
  • Pokud nemáte indukční, ale plynový sporák, po úvodních 10 minutách vaření plyn radši zcela vypněte. Vyžaduje to opravdu super jemnou teplotu, kterou plynový sporák nedokáže zajistit.

  • Přikryjte hrnec pokličkou a navrch položte kuchyňskou utěrku, aby se v hrnci uchovalo ještě více tepla.
  • Rýži vařte 10 minut a v průběhu celého procesu vaření neotvírejte pokličku.
  • Po deseti minutách nastavte nejnižší teplotu a nechte vařit dalších 10 minut (stupeň 1 na mé indukci).
  • Nyní vypněte spořák a nechte rýži odpočívat dalších 10 minut.

Pokud rýže stále není uvařená / tvrdá, přidejte ještě trochu vody a vařte přikrytou na mírném ohni dalších 5 minut, dokud nezíská požadovanou strukturu. Dbejte na to, abyste nepřidávali příliš mnoho vody nebo nevařili příliš dlouho, není nic horšího než rozvařená rýže.