Uzené Vepřové Koleno

Jeden z prvních známých receptů na pečení vepřové kýty lze nalézt ve středověké německé kuchařce zvané "Kochbuch Meister Eberhards". Tato kuchařka, která pochází ze 14. století, obsahuje recept na pečenou vepřovou kýtu, která zahrnuje pečení masa s cibulí a bylinkami. V mnoha jiných kulturách je pečená vepřová kýta oblíbeným pokrmem pro zvláštní příležitosti a svátky. Například v Číně je pečená vepřová kýta základním jídlem lunárního nového roku a často se podává se zeleninou a rýží. V České republice je pečená vepřová kýta tradičním pokrmem, který se podává s kysaným zelím a knedlíkem.

 2,30 kg vepřové kýty(s kostí, bez kůže)
Solný nálev
 3,70 l vody
 40 g soli
 50 g cukru
 7,50 g růžové soli
...koření
 ½ tyčinky skořice
 ½ badyánu
 1 bobkový list
 2,50 g hořčičných semínek
 1,25 g semen koriandru
 0,25 g nového koření
 1,25 g chili semínek
...aromata
 3 stroužky česneku
 čerstvý rozmarýn
 čerstvý tymián
BBQ koření
 1 čajová lžička mletého černého pepře
 1 čajová lžička mletého koriandru
 ½ čajová lžička česnekového prášku
 ½ čajová lžička sušeného rozmarýnu
 ½ čajová lžička suché šalvěje
Hořčičná BBQ omáčka
  šálek jablečného octa
  šálek hořčice
 1 lžíce worcestrové omáčky
 1 čajová lžička česnekového prášku
  čajová lžička chilli prášku
 ½ čajová lžička mletého černého pepře
  šálek medu
  šálek rostlinného oleje(vmíchejte pomalu jako poslední přísadu)

Solanka
1

  • Odstraňte kůži z kýty.
  • Kýtu vložte na 2-5 dní do slaného nálevu.

Uzení
2

  • Vařte nepřímou metodou 3-6 hodin při teplotě 132C, dokud maso nedosáhne 82-87C.
  • Poté maso zabalte do fólie a vložte zpět na gril.
  • Pokračujte v pečení zabalené po dobu 1 hodiny a 20 minut na 93C.
  • Nebo zavřete všechny ventilační otvory a pokračujte v několikahodinovém (3h) odpočinku na zbytkovém teple.
  • Ujistěte se, že maso dosáhlo vnitřní teploty 93C.

Omáčka
3

  • Všechny ingredience prošlehejte mixérem.