Uzená Ryba

Historie Uzení potravin existuje již mnoho tisíc let. Přesná historie objevu tohoto procesu není zcela jasná, ale předpokládá se, že to byla jedna z prvních technik, která pomáhala konzervovat maso a ryby. Uzené ryby jsou obzvláště dobré, protože ryby nemají příliš mnoho chuti, a proto mohou velmi dobře absorbovat kouř, což v kombinaci s cukrem a kořením vytváří velmi lahodný zážitek. Pokud jde o výběr ryby pro tento recept, hodí se jakákoli, ale k uzení se hodí zejména makrela.

 1,20 kg ryb(nejlépe makrela, může být i mražená)
Kořenící směs
  šálek soli
  šálek hnědého cukru
  šálek papriky(uzená nebo sladká nebo půl na půl)
 ½ lžíce česnekového prášku
 ½ lžíce cibulového prášku
 ½ lžíce černého pepře
 ½ lžíce kurkumy v prášku
 ½ čajová lžička mleté skořice

Příprava
1

  • Rozmrazte rybu, pokud byla předtím zmrazená.
  • Rybu vykuchejte, očistěte od šupin a vytvořte z ní filety.
  • Filety jsou pro uzení vhodnější, protože kouř lépe proniká do masa.

Kořenění
2

  • Vytvořte si směs koření, tato směs se skvěle hodí na ryby, vepřové maso a kuřecí maso.
  • Nakořeňte rybu pouze ze strany masa.

Uzení
3

Pro uzení používáme jablečné dřevo. Uhlíky zapalujeme pouze z boku. Není nutno předhřívání na 100C, ale pomalé stoupání.
Středně naložený palivový koš. Kouřící třísky rozptýlené pod uhlím. Kouřící třísky rozptýlené i nahoře.
Ventilační otvory jsou řízeny tak, aby udržovaly teplotu 100C.

  • Položte rybu na gril kůží dolů.
  • Udíme na 100C.
  • Udíme alespoň 2 hodiny.