Buďme upřímní, Špagety Carbonara je těžký recept, ale stojí za to se ho naučit. Tento recept respektuje původní postup, takže žádná smetana, o tom není diskuze! Totéž platí o sýru, původně se dělá s Pecorino Romano, což je ovčí sýr, lze udělat i s jinými druhy, například Parmigiano Reggiano nebo Grana Padano, ale výrazně to změní chuť pokrmu. Česnek se v originální verzi také nemá vyskytovat, nicméně i někteří vysoce postavení italští kuchaři česnek ve svém receptu používají, dodává to pokrmu větší komplexnost.
Pokud je vaše omáčka velmi tekutá z přebytečné vody z těstovin, nebo v ní bylo příliš mnoho bílku. Zapněte plyn na nejnižší stupeň / nebo použijte jen ještě horkou plotýnku sporáku, s teplem buďte šetrní. Intenzivně míchejte, dokud nezhoustne. Pokud přestanete míchat, vejce se v omáčce rozvaří, tak bacha.