Historie smažené rýže s vejcem není zcela jasná. Smažená rýže je pokrm, který pochází z Číny, a předpokládá se, že i smažená rýže s vejcem mohla vzniknout tam. Jedna z teorií předpokládá, že smažená rýže byla poprvé vytvořena za čínské dynastie Suej (581-618 n. l.), zatímco jiní se domnívají, že mohla vzniknout za dynastie Sung (960-1279 n. l.). Smažená rýže se prý stala obzvláště oblíbenou za dynastie Ming (1368-1644 n. l.), kdy se podávala jako snídaňový pokrm. Postupem času se pokrm rozšířil do dalších částí Asie i mimo ni a v různých oblastech a kulturách vznikly jeho varianty.
Výběr pánve je velmi důležitý. Já používám litinovou pánev wok. Těžký kov se zahřívá na velmi vysokou teplotu, která je pro tento recept potřebná.
Udržujte teplotu, dbejte na to aby se rýže nepřipálila, ale udržujte vysokou teplotu. Rýže se musí osmažit.