Sečuánske Mapo Tofu

Historie sichuanského tofu Mapo sahá až do konce 19. století, do doby dynastie Čching. Pokrm vytvořila žena jménem Chen Mapo, která byla majitelkou malé restaurace v provincii Sečuán. Chen Mapo byla známá svými vynikajícími pokrmy z tofu a vytvořila tofu Sichuan Mapo jako způsob, jak využít zbytky surovin a uspokojit své zákazníky. Název "Mapo" pochází z přezdívky Chen Mapo, což v sečuánském dialektu znamená "stará žena s pihami". Legenda praví, že Chen Mapo byla známá pro svou vrásčitou tvář, ale její pokrmy z tofu byly tak chutné, že lidé navzdory jejímu vzhledu do její restaurace stále chodili.

Blanšírujte
 300 g měkkého tofu(nakrájené na kostičky)
Omáčka
 1 lžíce doubanjiangu(korejská fermentována chilli pasta)
 ½ lžíce sójové omáčky
 1 lžíce ústřicové omáčky
 1 lžíce mirinu
 1 čajová lžička cukru
Restujte
 130 g mletého vepřového masa
 2 zelené cibule(nakrájená na kolečka)
 ½ čajová lžička zázvoru(nastrouhaný)
 2 stroužky česneku(protlačeno)
 ½ čajová lžička sichuanského pepře(mletý, nebo olej ze sichuanského koření)
 předem připravená omáčka
...přidejte
 ¼ zelené papriky
 ¼ červené papriky
 2 sušené chilli papričky(nepovinné)
...podlijte
 240 ml kuřecího vývaru
 1 předem blanšírované tofu(nakrájené na kostičky)
 ½ čajová lžička bílého octa
...zahustěte
 1 lžíce kukuřičného škrobu
 1 lžíce vody

Příprava
1

  • Papriky nakrájejte na malé kousky.
  • Nakrájejte nadrobno malý kousek zázvoru.
  • Tofu nakrájejte na čtverečky a blanšírujte ve vroucí vodě. Odstavte.
  • Připravte omáčku.

Restujte
2

  • Do pánve wok přidejte rostlinný olej nebo chilli olej. Zahřejte ho na středním plameni.
  • Přidejte mleté vepřové maso. Vepřové maso rozdrobte a vařte, dokud nezrůžoví.
  • Přidejte zelenou cibulku, zázvor a česnek a sichuanský pepř. Smažte 30 sekund nebo dokud se nerozvoní.
  • Zvyšte teplotu na vysokou. Přilijte omáčku. Míchejte ji 30 sekund.
  • Přidejte papriku a smažte další 1 minutu.
  • Přidejte sušené chilli papričky (pokud je používáte) a rychle smažte, dokud se neodpaří většina tekutiny.

Podlijte
3

  • Přidejte kuřecí vývar a přiveďte ho k varu.
  • Přidejte okapané tofu a ocet. Nechte 2-3 minuty vařit.

Zahuštění
4

  • Rozšlehejte kaši z kukuřičného škrobu. Přidejte ji do vroucí omáčky a jemně ji míchejte, dokud omáčka nezhoustne.
  • Pokapejte sezamovým olejem a naposledy promíchejte.
  • Ozdobte zelenou cibulkou. Podávejte na rýži.