Historie sichuanského tofu Mapo sahá až do konce 19. století, do doby dynastie Čching. Pokrm vytvořila žena jménem Chen Mapo, která byla majitelkou malé restaurace v provincii Sečuán. Chen Mapo byla známá svými vynikajícími pokrmy z tofu a vytvořila tofu Sichuan Mapo jako způsob, jak využít zbytky surovin a uspokojit své zákazníky. Název "Mapo" pochází z přezdívky Chen Mapo, což v sečuánském dialektu znamená "stará žena s pihami". Legenda praví, že Chen Mapo byla známá pro svou vrásčitou tvář, ale její pokrmy z tofu byly tak chutné, že lidé navzdory jejímu vzhledu do její restaurace stále chodili.
Blanšírujte
300 g měkkého tofu(nakrájené na kostičky)
Omáčka
1 lžíce doubanjiangu(korejská fermentována chilli pasta)
½ lžíce sójové omáčky
1 lžíce ústřicové omáčky
1 lžíce mirinu
1 čajová lžička cukru
Restujte
130 g mletého vepřového masa
2 zelené cibule(nakrájená na kolečka)
½ čajová lžička zázvoru(nastrouhaný)
2 stroužky česneku(protlačeno)
½ čajová lžička sichuanského pepře(mletý, nebo olej ze sichuanského koření)
předem připravená omáčka
...přidejte
¼ zelené papriky
¼ červené papriky
2 sušené chilli papričky(nepovinné)
...podlijte
240 ml kuřecího vývaru
1 předem blanšírované tofu(nakrájené na kostičky)
½ čajová lžička bílého octa
...zahustěte
1 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžíce vody