Pizza Al Taglio

Pizza al taglio, italsky pizza na kousky, v doslovném překladu "na řez", je druh pizzy pečený ve velkých obdélníkových plechách a prodávaný obvykle v obdélníkových nebo čtvercových plátcích podle hmotnosti. Tento typ pizzy byl vynalezen v 50. letech 20. století v Římě a je rozšířen po celé Itálii. Existuje mnoho variant a stylů pizzy al taglio, tento recept vlastně vymysleli domácí kuchaři. Nejpozoruhodnějším aspektem tohoto receptu je dvojité pečení. První pečení je pouze s rajčatovou omáčkou, nízká hmotnost na povrchu zajišťuje, že se pizza může pěkně zvednout po celé ploše. Druhé pečení pizzu prohřeje a dodá jí extra křupavost.

Těsto
...mokré
 300 g teplé vody
 3 g suchého droždí
...suché
 200 g střední mouky
 200 g mouky na pizzu
 100 g hladké mouky
 13 g soli
...olej
 15 g olivového oleje
Omáčka
 1 šálek nakrájených italských rajčat
 1 česnek(potlačen)
 1 lžíce olivového oleje
 ½ čajová lžička soli
 1 čajová lžička oregana

Kynutí v pekárně
1

Standardní program na těsto trvá 1h a 50min, program kynutí cca 1+ hodina v teplém prostředí.

  • Do vlažné vody ve vaničce domácí pekárny přidejte droždí.
  • Přidáme všechny suché přísady a nakonec pokapeme olivovým olejem.
  • Spusťte pekárnu na standardní program pro zadělávání těsta.

Kynutí přes noc
2

  • Po vykynutí těsto přeneseme na pracovní plochu a několikrát ho přeložíme.
  • Přeneste těsto do vzduchotěsné krabice a pokapejte olivovým olejem.
  • Nechte přes noc v chladničce minimálně 12 hodin a maximálně 22 hodin.

Závěrečné kynutí
3

  • Připravte si mělký plech, vyložte ho pečicím papírem a lehce potřete olivovým olejem.
  • Vyjměte těsto z chladničky, přendejte ho na plech a opět udělejte několik záhybů, aby se uzavřel vzduch.
  • Přikryjeme velkou mísou. Používám velký obdélníkový mělký skleněný plech.
  • Ten umožňuje těstu přirozeně se rozprostřít a vytékat po stranách a zároveň zabraňuje vysychání těsta.
  • Přikryté nechte kynout alespoň 2 hodiny.

Připravte troubu a omáčku
4

Troubu mám nastavenou na pizzu: spodní ohřev + ventilátor.

  • 30 minut před vypršením času vložte do trouby kámen na pizzu a předehřejte troubu na 230C.
  • Ujistěte se, že nastavení vaší trouby umožňuje umístit plech přímo na kámen.
  • Je také vhodný čas na přípravu omáčky, všechny ingredience smíchejte v malém hrnci na sporáku.
  • Vařte na nízkém stupni po dobu 30 minut, aby se odpařila voda, a občas promíchejte.

Pečení
5

Těsto se může špatně natahovat na papír, jestli nechcete použít papír, stačí plech důkladně namazat olejem.

  • Po dvou hodinách by těsto mělo být uvolněné a snadno roztíratelné po stranách plechu.
  • Jakmile těsto pokryje celý plech, potřete těsto rajčatovou omáčkou.
  • Pečte přibližně 20-25 minut, dokud nebude z vrchu zlatavě hnědé.

Odpočinek
6

  • Ihned vyjměte z trouby a z plechu a nechte vychladnout na mřížce.
  • Po vychladnutí pizzu nakrájejte nůžkami na čtverce.
  • Pizzu můžete uložit do vzduchotěsných nádob a uchovávat v chladničce nebo pokračovat v dalším kroku.

Servírování
7

  • Umístěte kámen do trouby tak, aby byl co nejblíže horní části trouby, ale přesto se na něj pizza vešla.
  • Přehřejte troubu na 230C pouze s horním grill ohřevem a ventilátorem.
  • Po vyjmutí pizze z lednice nebo po vychladnutí, pizzu libovolně ozdobte podle vlastní chuti.
  • Pizzu položte přímo na předehřátý kámen a pečte přibližně 5 minut. Ihned podávejte.