Kuřecí Korma

Korma pochází ze severní Indie, je to spíše do sladké, což je pokrm vhodný pro celou rodinu. Korma má své kořeny v mughlajské kuchyni indického subkontinentu. Je to charakteristický mughalský pokrm, jehož kořeny sahají až do 16. století a do doby mughalských vpádů do regionu.

Marináda
 500 g kuřecích prsou
 2 čajová lžička řepkového oleje / nebo jogurtu (šálky)
...koření
 ¼ čajová lžička kari koření
 ¼ čajová lžička Garam masaly
 4 kardamonu(rozdrcená semínka)
 ¼ čajová lžička mletého pepře
 1 čajová lžička soli
Korma pasta
 1 lžíce rostlinného oleje nebo ghí
 2 lžíce suchého kokosu
 2 lžíce kešu oříšků
...koření
 1 ½ čajová lžička římského kmínu v prášku
 1 ½ lžíce koriandru v prášku
 ½ čajová lžička mleté kurkumy
 2 lžíce Garam Masala
 1 čajová lžička kašmírske chilli v prášku
 2 lžíce koriandrových listů
...aromata
 1 lžíce rajčatové pasty(protlak)
 3 stroužky česneku
 2 palce zázvoru
Omáčka
 50 g Korma Pasty(nebo komerční korma pasta)
 300 ml smetany ke šlehání(nebo kokosová smetana, nebo obojí půl na půl)
 60 g mletých kešu

Příprava
1

Maso nakrájejte na větší čtverce, aby se během vaření nevysušilo.

  • Otevřete kardamomové lusky a rozdrťte semínka s tloučkem v hmoždíři.
  • Smíchejte všechny přísady na marinádu, přidejte maso a utěsněte.
  • Vložte do chladničky alespoň na 30 minut, ideálně však přes noc.
  • Kešu oříšky rozdrtíme najemno s tloučkem v hmoždíři.

Pasta Korma
2

Pro chutnější výsledek můžete použít tlouček a hmoždíř k výrobě korma pasty.
Pokud používáte mixér, můžete do mísy přidat trochu vody pro snadnější mixování.

  • Všechny ingredience rozmixujte v mixéru do hladké konzistence.
  • Doporučuji připravit si pastu korma předem a nechat ji také odležet v lednici.

Vaření
3

Používám pánev z nerezové oceli. Omáčka bude pod ocelovou pánví hnědnout, což vytvoří příjemný chuťový profil.

  • Rozehřejte pánev na střední teplotu a přidejte pastu korma.
  • Pastu smažte 3 minuty, dokud nebude aromatická a trochu se nevysuší.
  • Přidejte smetanu a dobře promíchejte. Můžete ji nahradit kokosovým krémem.
  • Jakmile se omáčka začne vařit, přidejte marinované maso a kešu oříšky.
  • Přikryjte a vařte 15 minut na středně vysoké teplotě a každých 5 minut občas promíchejte.
  • Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu vody, pokud je příliš řídká, vařte nepřikryté.
  • Podávejte s rýží basmati, velmi dobře se hodí i k hnědé rýži.