Křehké Těsto

Francouzský šéfkuchař Guillaume Tirel byl první který jeho přípravu popsal ve svém rukopise "Le Viandier". Neexistuje jediná verze křehkého těsta. Existuje několik variant a také domácí recepty upravené podle potřeb. Křehké těsto je druh těsta, které se často používá jako základ koláče, quiche, dortu nebo flanelu. Ve francouzštině se nazývá Pâte Brisée. Křehké těsto lze použít k přípravě sladkých i slaných koláčů, jako je jablečný koláč nebo quiche.

na 500 g křehkého těsta;
 275 g mouky
 140 g másla
 ¼ čajová lžička soli
 1 čajová lžička cukru
 86,60 g vody

Příprava
1

  • Máslo nakrájejte na kostky, ale nenechte ho rozpustit nebo dokonce změknout.
  • Máslo musí být studené a je třeba pracovat rychle.

Mixování
2

  • V míse kuchyňského robotu (se sekacími noži); smíchejte mouku, máslo nakrájené na silné plátky, sůl a cukr.
  • Mixujte v pulzních intervalech, celkem po dobu cca osmi sekund.
  • V této fázi by měly být stále viditelné kousky másla. Francouzští kuchaři tomu říkají “sand”.
  • Je čas přidat vodu, musí být velmi studená. Vodu přidávejte postupně.
  • Těsto je hotové, když se začne srážet do hmoty.

Hnětení
3

  • Tato fáze se nazývá “frasage”. Přesuňte těsto na pracovní plochu.
  • Dlaní ho rozmáčkněte a přitáhněte k povrchu. Tento postup několikrát zopakujte.
  • Těsto odložte do lednice. Před použitím těsto zchlaďte v mrazničce nejméně 30 minut až 1 hodinu.

4

Těsto můžete také několik dní skladovat v chladničce. Těsto můžete také skladovat v mrazničce po neomezenou dobu.