Korejské Kimči

Kimči je tradiční korejský fermentovaný pokrm, který se konzumuje již více než tisíc let. Vyrábí se kvašením zeleniny, jako je zelí napa, ředkvičky, šalvěj nebo okurky, spolu s kořením, solí a dalšími přísadami. Původ kimči sahá až do dávných dob, kdy lidé v Koreji uchovávali zeleninu solením a skladováním v hliněných nádobách. Postupem času se tento proces vyvinul v kvašení zeleniny s kořením, čímž vznikla chutná a zdravá potravina. Kimči bylo důležitou součástí korejské stravy, zejména v zimních měsících, kdy bylo čerstvé zeleniny málo. Bylo také považováno za léčivou potravinu, která pomáhala předcházet nemocem a zlepšovala trávení. V 16. století se kimči v Koreji stalo ještě populárnějším po objevení chilli papriček, které pokrmu dodaly pikantní nádech. Používání chilli papriček mělo také zdravotní účinky, protože pomáhalo zvyšovat krevní oběh a zlepšovat trávení.

 700 g hlávkového zelí(nazývané také napa nebo čínske zelí)
 stolní nebo košer sůl(množství podle potřeby)
Chilli Pasta
 1 šálek vody
  šálek lepkavé rýžové mouky(pokud je příliš řídká, může být potřeba více)
 ½ lžíce cukru(hnědý nebo bílý)
...koření a aromatické látky
 ½ čajová lžička zázvoru(mletý)
 6 stroužků česneku(mletý)
 ¼ cibule(mletý)
 2 lžíce rybí omáčky
 ½ lžíce mleté chilli(pokud preferujete více pálivé, zvyšte množství)
 1 čajová lžička gochujang pasty(nebo více, nepovinná přísada)
...zelenina
 ½ šálek bílé ředkve(diakon, nakrájené na julienne)
 ¼ šálek mrkve(nakrájené na julienne)
 2 cibulky(nakrájené)
 okurka(zbavená semínek, nakrájené na julienne, vymačkaná voda, nepovinné)

Solení zelí
1

  • Zelí rozkrojte napůl a dobře opláchněte pod studenou vodou.
  • Uprostřed stonků udělejte zářezy do poloviny délky zelí.
  • Vložte zelí do velké mísy a každý list dobře osolte.
  • Dejte na dvě hodiny stranou, zelí začne pouštět vodu.
  • Každých 30 minut zelí otočte, aby voda lépe odkapávala do mísy.

Základ pro pastu
2

  • V malém hrnci smíchejte vodu a mouku z lepkavé rýže.
  • Dobře promíchejte a zahřívejte asi 5-10 minut nebo dokud nezačne probublávát.
  • Přidejte cukr a za stálého míchání minutu vařte.
  • Odstavíme a necháme zcela vychladnout.

Chilli Pasta
3

  • Do pasty vmíchejte česnek, zázvor, cibuli, rybí omáčku a chilli.
  • Promíchejte, dokud se směs nezmění v řídkou pastu.
  • Přidejte mrkev, ředkvičky a zelenou cibulku.

Příprava kimči
4

Tradičně se zelí uchovává vcelku a pasta se nanáší ručně mezi jednotlivé listy.
Pro zjednodušení můžete zelí nakrájet na menší kousky a pouze je smíchat s pastou.

  • Na každý list zelí naneste trochu kimči pasty.
  • Zelí vložte do skleněné nádoby.
  • Na vrchní část zelí přidejte zbývající pastu.
  • Nezapomeňte zelí přitlačit, abyste odstranili případné vzduchové bubliny.

Kvašení
5

Doba kvašení při pokojové teplotě určí intenzitu kyselosti.

  • Přiklopte víčkem, ale neuzavírejte, aby mohl unikat vzduch.
  • Nechte kvasit při pokojové teplotě po dobu 24 nebo déle.
  • Poté opět volně uzavřete a uložte do chladničky.
  • Chladnička kvašení kimči nezastaví, ale výrazně ho zpomalí.
  • Protože kvašení v lednici probíhá pomaleji, dříve umístěné kimči v lednici déle vydrží.