Kimči Smažená Rýže

Kimči je v korejské kuchyni již po staletí základním pokrmem, záznamy o jeho konzumaci sahají až do 7. století. Kvašení zeleniny bylo ve staré Koreji důležitou metodou konzervace a kimči se rychle stalo oblíbeným způsobem konzervace a ochucování zeleniny. Smažená rýže naproti tomu pravděpodobně vznikla v Číně přibližně před 4000 lety. Tento pokrm se rychle rozšířil po celé Asii a nakonec se dostal do Koreje, kde byl upraven a přeměněn v jedinečný korejský pokrm. Předpokládá se, že kombinace kimči a smažené rýže se poprvé objevila v 60. letech 20. století v Jižní Koreji, v době rychlého hospodářského růstu a rostoucí globalizace. S tím, jak se Jižní Korea více propojila se zbytkem světa, začali lidé experimentovat s novými chutěmi a přísadami a zrodila se smažená rýže kimči.

Omáčka
 ½ lžíce tmavé sójové omáčky(nebo světlá, já dávám přednost tmavé)
 ½ lžíce ústřicové omáčky
 1 čajová lžička cukru
 ½ čajová lžička glutamátu sodného / MSG
Restujte
 1 lžíce oleje neutrální chuti(nebo sádlo)
 100 g mletého vepřového masa(nebo jiné např. kuřecí nebo hovězí maso)
 2 zelené cibule(nakrájená na plátky)
...přidejte
 100 g kimchi(recept na kimči najdete v příloze)
 100 g jakékoli jiné zeleniny(například houby)
...přidejte
 omáčku(připravená dříve)
 200 g rýže(zcela uvařená, studená nebo pokojové teploty)
Servírování
 smažené vejce
 sezamová semínka
 zelená cibule

Příprava
1

  • Zelenou cibuli nakrájejte na tenké plátky a dejte stranou.
  • Připravte omáčku smícháním všech ingrediencí a dejte ji stranou.
  • Nakrájejte kimči na malé kousky a dejte stranou.
  • Připravte si jakoukoli jinou zeleninu, kterou chcete použít, a dejte ji stranou.

Vaření
2

Doporučuji použít litinový wok, který dobře udržuje teplo.

  • Před vařením rozmrazte veškerou mraženou zeleninu.
  • Pánev wok rozehřejte na středně vysokou teplotu a přidejte mleté vepřové maso.
  • Zapracujte bílé konce z cibulek, zelené si nechte na ozdobu.
  • Maso ochuťte černým pepřem a vařte, dokud vepřové maso nezůstane růžové.
  • Přidejte kimči a vařte asi 2 minuty. Snižte teplotu na střední.

...přidejte rýži
3

  • Nyní přidejte rýži a po stranách přelijte omáčkou, promíchejte.
  • Rýži smažte na prudkém ohni po dobu jedné minuty.

Servírování
4

  • Přendejte do servírovací mísy.
  • Ozdobte smaženým vejcem, zelenou cibulkou a sezamovými semínky.