Jablečný Koláč

Ve francouzštině se nazývá "Tarte aux Pommes", dává vám dvojitou dávku jablek. Začíná předem upečeným francouzským "Pate Sucree", které má úžasně křupavou strukturu a sladkou máslovou chuť. Koláč je skvělý se šlehačkou nebo zmrzlinou, protože není přehnaně sladký.

Jablečná omáčka
 600 g jablek(jádřince odstraněny a nakrájeny na čtverečky)
 25 ml vody
  čajová lžička soli
 2 čajová lžička cukru
 ¼ čajová lžička skořicového prášku(nebo směs latte koření pro větší komplexnost)
Těsto
 250 g hladké mouky
 75 g bílého cukru
 ¼ čajová lžička soli
 100 g másla(pokojové teploty)
 1 vejce(pokojové teploty)
Glazura
 50 g meruňkové zavařeniny
 1 čajová lžička rumu(nebo jiný destilát)
Jablečný vršek
 600 g plátků jablek(oloupaná, bez jádřince, nakrájená na plátky)
 ¼ čajová lžička skořicového prášku(nebo směs latté koření pro větší komplexnost)
 1 lžíce másla

Jalbečná omáčka
1

  • Do tlakového hrnce vložte všechny ingredience na jablečnou omáčku. Vařte 5 minut a přirozeně uvolněte tlak.
  • Omáčku přendejte do kuchyňského robotu nebo ji rozmixujte ručním mixérem do hladké konzistence.

Uhnětení těsta
2

  • Vložte máslo do elektrického mixéru vybaveného nástavcem s pádly a šlehejte, dokud nezměkne.
  • Přidejte cukr a šlehejte, dokud nebude lehké a nadýchané.
  • Postupně přidávejte vejce a šlehejte jen do jejich zapracování (nemíchejte příliš, jinak se máslo oddělí).
  • Přidejte mouku a sůl a míchejte, dokud se nevytvoří koule (nemíchejte příliš, jinak bude těsto po upečení tvrdé).
  • Těsto zploštěte do tvaru kotouče, přikryjte fólií a dejte do chladničky asi na hodinu nebo dokud neztuhne.

Uložení těsta do formy
3

  • Vyválejte těsto do kruhu o něco většího, než je forma, s přesahem přibližně 5 cm.
  • Těsto opatrně položte na formu, pokud se těsto přetrhne nebo natrhne, není to problém, stačí ho jen zalátat.
  • Urovnejte okraje, aby byly rovnoměrné a nepřesahovaly přes boky formy. Těsto propíchejte vidličkou.
  • Vraťte na dalších 20 minut do chladničky, aby ztuhlo.

Glazura
4

  • V malém hrnci zahřejte meruňkovou marmeládu jen do bodu varu.
  • Odstavíme z ohně a přecedíme, abychom se zbavili hrudek. Přidejte alkohol nebo vodu a zamíchejte. Odložte stranou.

Před-pečení koláče
5

  • Předehřejte troubu na 200C (400F). Na dno těsta položíme závaží, můžeme použít těžkou pánev, rýži nebo hrách.
  • Pečeme se zátěží 20 minut. Odstraňte závaží a snižte teplotu na 350F (180C), pokračujte v pečení, dalších 3-5 minut.
  • Pomocí cukrářského štětce potřete dno a boky těsta glazurou.
  • Nechte 5 minut odpočívat, tím se korpus utěsní a zabrání se jeho rozmočení.

Příprava jablk na vrch
6

  • Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky.
  • Na velké pánvi na středním ohni rozpusťte máslo a vmíchejte cukr a skořici.
  • Přidejte jablka a restujte, dokud nezačnou měknout (přibližně 3-5 minut).
  • Odstavte z ohně a nechte mírně vychladnout.

Náplň koláče
7

  • Do vychladlého předpečeného koláčového korpusu rozetřeme jablečnú omáčku.
  • Na jablečnou omáčku naaranžujte plátky jablek do soustředných kruhů.

Pečení koláče
8

  • Koláčovou formu položte na větší plech a koláč pečte 25 minut na 350F (180C).

Podávání
9

  • Odstavte koláč z ohně a potřete ho zbývající polevou.