Ve francouzštině se nazývá "Tarte aux Pommes", dává vám dvojitou dávku jablek. Začíná předem upečeným francouzským "Pate Sucree", které má úžasně křupavou strukturu a sladkou máslovou chuť. Koláč je skvělý se šlehačkou nebo zmrzlinou, protože není přehnaně sladký.
Jablečná omáčka
600 g jablek(jádřince odstraněny a nakrájeny na čtverečky)
25 ml vody
⅛ čajová lžička soli
2 čajová lžička cukru
¼ čajová lžička skořicového prášku(nebo směs latte koření pro větší komplexnost)
Těsto
250 g hladké mouky
75 g bílého cukru
¼ čajová lžička soli
100 g másla(pokojové teploty)
1 vejce(pokojové teploty)
Glazura
50 g meruňkové zavařeniny
1 čajová lžička rumu(nebo jiný destilát)
Jablečný vršek
600 g plátků jablek(oloupaná, bez jádřince, nakrájená na plátky)
¼ čajová lžička skořicového prášku(nebo směs latté koření pro větší komplexnost)
1 lžíce másla