Irská Káva

Irská káva vznikla v hospodě Dolphin v Dublinu v roce 1940. Nápoj se nakonec rozšířil i do přístavu Foynes a/nebo Sheridan měl tento nápoj již dříve, a to ho vedlo k tomu, že ho podával cestujícím na letišti. Někteří také uvádí jeho americký původ v New Yorku, nikoli v San Francisku. První případ irské kávy ve Spojených státech uvádí newyorská kritička jídla Clementine Paddlefordová v roce 1948, když hovořila o Dni svatého Patrika. Hovoří o irské kávě a receptu, který je podobný tomu dnešnímu. Ta sice vznikla dříve než Irish Coffee v San Francisku, ale právě v San Francisku se tento druh nápoje skutečně uchytil, takže newyorský původ je často opomíjen.

 125 ml uvařené kávy(espresso nebo překapávaná káva)
 45 ml irské whiskey podle vlastního výběru
 1 ½ čajová lžička hnědého cukru
Šlehačka
 75 ml smetana ke šlehání
 1 čajová lžička sirupu podle vlastního výběru(například vanilka nebo karamel)

1

Existuje mnoho způsobů, jak vyrobit šlehačku. Můžete použít mixér nebo nalít smetanu a sirup do láhve a dovnitř vložit pružinku ze strainera. Uzavřete a dobře protřepejte, abyste vytvořili pěknou bohatou krémovou pěnu. Ne příliš pěnivou, ale dostatečně slušnou, aby se udržela na vrchu nápoje.

  • Do hrnku nalijte polovinu kávy.
  • Přidejte cukr a whisky a dobře promíchejte lžičkou.
  • Přilijte zbývající kávu.
  • Navrch přidejte šlehačku.