Dal Makhani pochází ze západní části Paňdžábu (dnes v Pákistánu). V Péšávaru se tento recept podává s nekvašeným plochým chlebem. Recept pochází ze 40. let 20. století. Když po rozdělení Indie a Pákistánu překročili Pešávarci hranice, přivezli tento recept do Indie. S pomocí tlakového hrnce z něj připravíte opravdu chutný a zdravý oběd nebo večeři.
Luštěniny (40min 80kpa natural)
½ šálek černé čočky(sabut urad, propláchnutá)
¼ šálek červených fazolí(propláchnuté)
1 čajová lžička soli
3 šálků vody
Masala
2 čajová lžička přepuštěného másla ghí(lze nahradit rostlinným olejem)
1 červená cibule(nahrubo nakrájená)
2 stroužky česneku(nahrubo nakrájená)
1 palec zázvoru(nahrubo nakrájená)
1 rajče(nahrubo nakrájená)
1 štipka skořicového prášku
1 bobkový list
½ čajová lžička římsky kmín(mletý)
¼ čajová lžička kurkumy(mleté)
Dokončení
Smažená masala
1 lžíce pískavice(řecké seno)
½ šálek smetany ke šlehání
½ čajová lžička Garam Masala