Cannelloni s Hovězím Ragú

První písemná zmínka o cannelloni pochází od Gia Batta Magiho z Arezza, který je uvedl mezi svými toskánskými recepty. Uvádí se však, že k jejich zrodu došlo krátce poté v Kampánii, víceméně v první polovině devatenáctého století. V té době se neapolský kuchař Vincenzo Corrado ve své knize "Kuchař Galante" zmínil o receptu na velké pacchero , které se nejprve uvaří a poté naplní nádivkou z masa a lanýžů a poté se přelije masovou omáčkou a upeče.

 4 těstoviny cannelloni
Restujte
 1 lžíce olivového oleje
 1 cibule(nakrájená na kostičky)
 2 stroužky česneku(nakrájené na kostičky)
 2 řapíky celeru(nakrájené na kostičky)
 200 g mletého hovězího masa
...podlijeme
 ¼ šálek vína(červeného nebo bílého)
 ¼ šálek mléka
 ½ plechovky rajčat(nakrájené na kostičky)
...koření
 ¼ čajová lžička muškátového oříšku(nastrouhaný)
 ½ čajová lžička soli
 ¼ čajová lžička pepře(čerstvě mletý)
 1 čajová lžička petrželky(nebo jakákoli jiná bylinka, dobře rozdrcená nožem)
 1 bobkový list
...navrch
 ¼ šálek parmazánu(nebo jiný sýr, nastrouhaný)

Ragú
1

Řidší omáčka a lehce opečené hovězí maso jsou v tomto receptu velmi důležité, protože k vaření cannelloni potřebujeme tekutinu. Snažte se najít rovnováhu a ujistěte se, že omáčka není příliš hustá, ale ani příliš řídká, někde uprostřed.

  • Na pánev přidejte olivový olej a 2 minuty na něm osmahněte cibuli, celer a česnek.
  • Přidejte mleté hovězí maso a krátce orestujte, dokud už není syrové a mírně zezlátne.
  • Pánev podlijte vínem a nechte zredukovat.
  • Poté přidejte mléko a rajčata, muškátový oříšek, bobkový list, sůl a pepř.
  • Krátce povařte 5 až 10 minut, dokud se mírně nezredukuje.
  • Jakmile má omáčka požadovanou konzistenci, přidáme čerstvé bylinky a dobře promícháme.

Pečení
2

Cannelloni nejlépe naplníte přímo v zapékací misce. Postavte je na výšku a jednoduše je naplňte lžící. Ujistěte se, že jste si pořídili zapékací misku, která se dokonale hodí pro množství připravovaných cannelloni. Je lepší mít menší zapékací mísu než větší, protože můžete cannelloni vždy položit na sebe. Cannelloni musí být zcela pokryty ragú, jinak se nepropečou a těstoviny se vysuší.

  • Předehřejte troubu na 180 °C na ventilátor.
  • Přímo v zapékací misce naplňte cannelloni hotovým ragù.
  • Naskládejte cannelloni a zcela je přikryjte zbývajícím ragù.
  • Vrch vysypeme nastrouhaný sýrem.
  • Vložte zapékací misku do předehřáté trouby na přibližně 15-20 minut.
  • Doba pečení závisí na těstovinách a doporučuji je občas propíchnout, abyste je zkontrolovali.
  • Dbejte na to, abyste těstoviny nepřevařili, je naprosto možné dosáhnout al dentne.
  • Jakmile jsou těstoviny uvařené k vaší spokojenosti, vyjměte je z trouby a podávejte posypané ragú a sýrem.