Za vznik salátu je obecně považován restauratér Caesar Cardini, italský přistěhovalec, který provozoval restaurace v Mexiku a ve Spojených státech. Jeho dcera Rosa vyprávěla, že salát vynalezl její otec ve své restauraci v mexické Tijuaně v době prohibice, když se v kuchyni na 4. července 1924 vyčerpaly zásoby. Několik Cardiniho zaměstnanců uvedlo, že pokrm vymysleli oni.
Česnekovo ančovičková pasta
1 malý stroužek česneku
½ čajová lžička ančovičky
⅛ soli
Dresink
½ šálek majonézy
½ lžíce citronové šťávy (koncentrát)
½ čajová lžička dijonské hořčice
½ čajová lžička worcestrové omáčky
¼ šálek parmazánu
čerstvě mletý černý pepř
Salát
listy salátu podle vlastního výběru
krutony
hoblinky parmazánu (pro prezentaci)
grilovaná kuřecí prsa (na kostičky)