Boršč

Boršč je polévka, která je tradičně spojována s východoevropskou kuchyní, zejména s kuchyní Ukrajiny, Ruska a Polska. Původ boršče je poněkud nejasný, ale předpokládá se, že vznikl v oblasti východní Evropy, která se dnes nazývá Ukrajina. První zmínky o boršči pocházejí z poloviny 16. století z Ukrajiny. Polévka se připravovala z červené řepy, která byla v té době oblíbenou ingrediencí ukrajinské kuchyně. Název "boršč" pochází z ukrajinského slova "boršč", což znamená "kyselý".

Restujte
 500 g hovězí kližky(nakrájená na kostičky)
...přidejte zeleninu
 4 červené řepy(nakrájená na kostičky)
 2 brambory(nakrájená na kostičky)
 2 rajčata(nebo jedna plechovka)
 2 mrkve(nakrájená na kostičky)
 1 cibule (nakrájená na kostičky)
 3 stroužky česneku(protlačen)
...přidejte tekutiny
 1 l hovězího vývaru
 180 g rajčatového protlaku(nebo šťáva z rajčat v plechovce)
 2 lžíce červeného vinného octa
...přidejte koření
 1 lžíce hnědého cukru
 1 čajová lžička soli
 ½ čajová lžička kopru(sušeného, pokud je čerstvý, tak více)
 ¼ čajová lžička černého pepře
 1 bobkový list
Finalizace
 300 g krouhaného zelí
 zakysaná smetana
  čerstvý kopr

1

  • Nastave multifunkční hrncec na režim smažení.
  • Přidejte hovězí maso nakrájené na kostky a dobře ho opečte ze všech stran.
  • Přidejte všechnu zeleninu nakrájené na kostičky. Promíchejte a poté přidejte všechny tekuté přísady.
  • Nakonec přidejte všechny přísady na koření.

2

Metoda pomalého vaření
Vaříme pomalu na nízké teplotě po dobu 8-10 hodin.

Dokončení
3

  • Zvyšte teplotu a vmíchejte nakrouhané zelí.
  • Přikryjte hrnec a vařte dalších 30 minut.
  • Vypněte hrnec a otevřete víko. Vyhoďte bobkový list. Naberte do polévkových misek.
  • Každou porci ozdobte zakysanou smetanou a koprem. Podávejte teplé.