Historie boloňské omáčky, známé také jako ragú alla Bolognese, je hluboce zakořeněna v italských kulinářských tradicích. Pochází z města Bologna v regionu Emilia-Romagna v severní Itálii. Omáčka má bohatou a složitou historii, která sahá několik století zpět. Nejstarší známý recept připomínající boloňskou omáčku lze nalézt v kuchařce s názvem „L'Apicio Moderno“, kterou napsal Cesare Lancellotti na konci 18. století. Omáčka však pravděpodobně existovala v nějaké formě i před tím. Předpokládá se, že recept na ragú alla Bolognese se v Bologni předával z generace na generaci a postupem času se vyvíjel a zdokonaloval.
Vařením masa v mléce se zbavíme příliš hovězí chuti. Mléko lze nahradit smetanou.
Muškátový oříšek můžeme nahradit novým kořením, abychom dosáhli komplexnější chuti.
Pokud používáte celá rajčata z plechovky, doporučuji je rozmixovat, abyste získali hladkou omáčku.
Metoda varné desky
Volně přikryté dusíme 2–3 hodiny.
Metoda vaření pod tlakem
Vařte pod tlakem při 70 kpa po dobu 20 minut s rychlým uvolněním.
Metoda pomalého vaření
Vařte 4-6 hodin na HIGH nebo 6-8 na LOW.